foto

Rudolf Vodrážka

  • nar. 9.3.1932
    Plzeň, Československo
  • zem. 21.2.2001 (68 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Rudolf Vodrážka pocházel z Plzně a na pražské DAMU vystudoval herectví (1955). Studia pro něj znamenala také první kroky před filmovou kamerou a v nevelké roli chalupníka debutoval v krátkém filmu V PODZEMÍ (1954) odehrávajícím se na konci války. Mezi kolegyněmi na DAMU také našel celoživotní partnerku, herečku Karolinu Slunéčkovou (1934-1981). První profesionální angažmá získal Vodrážka v Krajském oblastním divadle v Trutnově, kde působil jen jednu sezónu (1955-1956), herecké schopnosti pak rozvíjel na jevišti Jihočeského divadla v Českých Budějovicích (1956-1959), kde za poměrně krátkou dobu hrál v bezmála dvaceti představeních různých žánrů i provenience (Bílá nemoc, Hadrián z Římsů, Lucerna, Liška a hrozny).

V roce 1959 se Rudolf Vodrážka vrátil do Prahy a natrvalo zakotvil v Divadle Jiřího Wolkera, jehož byl členem až do zrušení této scény počátkem 90. let. Nikdy se mu nepodařilo proniknout mezi přední osobnosti českého herectví a i kamera jej vyhledávala jen zřídka. Od svého příchodu do Prahy hrál nevelké role jen v deseti filmech, četnější spolupráci ale později navázal s televizí. Ze známějších filmů můžeme připomenout dobově populární komedie MUŽ Z PRVNÍHO STOLETÍ (1961) nebo ČINTAMANI A PODVODNÍK (1964), v nichž ovšem dostal jen malý prostor. Největší hereckou příležitost mu poskytl režisér Jiří Hanibal v psychologickém snímku DVĚ VĚCI PRO ŽIVOT (1972), který je však dnes již zapomenutý. Jeho nejznámější filmovou postavou tak zůstává rozvádějící se pan Kadlec v dodnes známé komedii KULOVÝ BLESK (1978).

Koncem sedmdesátých let spolupráce Rudolfa Vodrážky s filmem zcela ustala, nadále točil jen v televizi, i když ani tam nijak často. Účinkoval v pohádkách a inscenacích, připomenout si jej můžeme i v několika dodnes reprízovaných seriálech (NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, 1978; PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO, 1986; CIRKUS HUMBERTO, 1988). Se seriálem je ostatně spojena i jeho poslední práce před kamerou (LASKAVÝ DIVÁK PROMINE, 1993). Poměrně častým návštěvníkem byl Vodrážka v rozhlasových studiích, natáčel i mluvené slovo na gramofonové desky. Příležitostně přijal i práci pro dabing.

Rudolf Vodrážka zemřel v Praze 21. února 2001. S manželkou Karolinou Slunéčkovou (1934-1981) měl syna Rudolfa Vodrážku mladšího (*1960), který pracuje v televizi jako střihač a režisér hudebních programů.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1997 Bronzová koruna (TV film)
1994 Narcisový dům (TV film)
1993 Zelený rytíř (TV film)
1992 Komu šplouchá na maják (TV film)
1991 Betlémská hvězda (divadelní záznam)
1989 Království stromů (TV film)
1988 Kouzelnice od křídového potoka (TV film)
Strom pohádek: O chytré Marině (TV film)
Zlatý copánek (TV film)
1987 Mistr Pleticha a pastýř Jehňátko (TV film)
1986 Pavouk se smaragdovýma očima (TV film)
Statečný Azmun (TV film)
1984 Fešák Hubert
Zaspala nevěsta (TV film)
1983 Kmotři z blat (TV film)
O bílém jadýrku (TV film)
1982 Karlův most (TV film)
Zelená vlna
1981 Každému jeho nebe
Královna bludiček (TV film)
1980 Hadač od Saidovy zahrady (TV film)
1979 Kam nikdo nesmí
Osamělý jezdec (TV film)
1978 Kulový blesk
1974 Jak přijít o život (TV film)
V každém pokoji žena
1972 Dvě věci pro život
Pan Tau a cesta kolem světa
1971 Zázrak v Oužlebičkách (TV film)
1964 Čintamani & podvodník
1963 Na laně
1962 Zelené obzory
1961 Božena Němcová (TV film)
Muž z prvního století
1960 Žalobníci
1955 Blázni mezi námi (studentský film)
1954 V podzemí (studentský film)

TV seriály

1994 Laskavý divák promine (TV seriál)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Krev (S01E06)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Natrvalo (E06)
Druhý dech (TV seriál)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Děvče od vody (E02)
Strom pohádek (TV seriál)
1986 Gottwald (TV seriál)
Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Narkomani (E14)
Exoti (E12)
Majitel autoservisu (E10)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Špalek (E12)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Jupiter (E06)
Včelař (E04)
Aranžér (E01)
1981 Okres na severu (TV seriál)
1980 Arabela (TV seriál)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Srážka (S01E12)
1976 Muž na radnici (TV seriál)
Rozhořčení (E02)
1969 Pan Tau (TV seriál)

Dokumentární

1999 Nevyjasněná úmrtí: Být, či nebýt? (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace