Reklama

Reklama

Nebezpečnejšia než fronta Druhej svetovej vojny bola cesta naň. Riziko si uvedomuje aj kapitán amerického konvoja (Tom Hanks), ktorý má dopraviť nové posily a zásoby spojencom do Európy. Počas piatich dní plavby cez rozbúrený Atlantik bez vzdušnej podpory je však konvoj napadnutý nemeckými ponorkami. Kapitán a jeho flotila vedia, že jedinou šancou na dopravenie tisícok vojakov na front je vyhrať nepredvídateľný boj s nepriateľom. (Itafilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (345)

berny2468 

všechny recenze uživatele

Další z řady hrdinů, které ztvárňuje Tom Hanks a opět to ztvárnil skvěle. Tentokráte zde hraje kapitána lodi Greyhound, který má za úkol chránit flotilu před německými ponorkami. A přestože je to pro něj první plavba, ihned prokáže své kvality a um a potopí 4 ponorky. Film je krátký (82 minut) a tak není divu, že utekl fakt rychle. Postavy se nedaří ani základně vykreslit a nevíme o nich zhola nic. Maximálně jakou pozici zastává. Vše tak drží pohromadě Tom Hanks a jeho nezpochybnitelné charisma, které utáhne snad cokoliv a solidní vizuální stránka. Souboje lodí proti ponorkám jsou přehledné a zajímavě natočené. Nestane se, že bychom netušili o co právě jde. Přestože o moc nejde ve výsledku. Je to pouze krátká povídka natáhnutá téměř do celovečerního hávu. Neurazí ale ani nenadchne. Prostě jedna mála z epizod z bitvy o Antlantik. Ale osobně mě trochu straší představa zaplatit za tohle vstupné do kina. Protože ve výsledku to opravdu působí jako velmi solidní epizoda nějakého seriálu. 5/10. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks a jeho válečný projekt pro Apple TV. Přiznám se, že jsem film nijak neočekával a veškeré ukázky a informace šly mimo mě. O to větší bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že se jedná o neskutečně našlapanou a napínavou jízdu, která sice nemá ohromnou výpravu, nebo skvělé triky, ale prakticky od začátku do konce šlape a po celou dobu nezpomalí. V tomto směru se může směle rovnat s Nolanovým Dunkirkem, který byl sice preciznější a velkolepější, ale Greyhound ho tempem častokrát překonává. Příjemné překvapení. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení, které mě navnadilo zhlédnout několik filmů s ponorkovou tématikou. Vynikající souboj bitevního křižníku s ponorkami. Potěšila mě krátká stopáž, která nedává příliš prostoru vatovým výplním. Film je velmi stručný a soustředí se zejména na bitevní pasáže, které jsou skvělé. Spousta idiotů si zde stěžuje na ploché postavy. Já tohle naopak oceňuji, protože bytostně nenávidím, když člověk musí vytrpět hodinové seznámení se s manželkami, přítelkyněmi a dětmi celé posádky, aby věděl, kdo je ten hodný a čí smrt má oplakávat. Dialogy jsou složené takřka pouze ze štěkání rozkazů. Za mě velmi dobrá válečná oddechovka. [80 %] ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Čím je Tom Hanks starší, tým je viac ufňukanejší a patetickejší. Staroba mu po hereckej stránke asi nesvedčí. Tu dokonca napísal aj scenár, takže je to o to horšie. No ale k veci. Ide vlastne o taký hrdinský príbeh kapitána Korkorána, ktorý pohľadom snáď dokáže zničiť aj nepriateľskú ponorku a pritom i utrieť slzičku za zmarený ľudský život. Stačí mu len šmatlať po lodi až kým si nezoderie nohy do krvi, nemusí jesť, nemusí spať a všetci na lodi híkajú s ústami otvorenými dokorán akýže to je nebetyčný hrdina, div že si nenakadia všetci z toho do trenírok. V závere, po dobre vykonanej práci, špičkovej stratégii kde sa dokáže vyhýbať torpédám niečo na spôsob ako keď sa auto prevalí nabok a ide na dvoch kolesách, a pár zakalených pohľadoch, si zaľahne konečne do postele a zaspí... A dialógy? 80 percent pozostáva iba z krátkych povelov ako: ...na 36 stupni... zamerajte perimeter.... námer 20 stupňov.... na ľavoboku... na pravoboku.... nie, neprosím si jesť... dajte mi kávu.... No povážte, väčší gýč len ťažko nájdete, sentiment a patetizmus tu už Hanksovi vytekajú snáď aj z uší. Podpriemer, protekčne. Asi to je nákazlivé a aj ja začnem híkať od údivu a rešpektu pred vojenským majstrovstvom a obetavosti pána Korkorána. 40/100 ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jakoby Tom Hanks po ´Band of Brothers´ a ´Pacificu´ potřeboval zase produkčně zaštítit další poctu hrdinům v přední linii 2.světové vojny. Tedy nemá to parametry válečného bijáku, který by patřil do kin, je to spíše takový trochu dražší televizák, kde je jedno studio, jedna neúplná maketa lodi, sem tam nějaké fígle s počasím a hodně, hodně greenscreenu. Chvílema je to s tím nepřetržitým sledem rozkazů trochu jednotvárné, ale má to i zajímavé nápady (provokativní rádiové vysílání německých ponorek). Nad hladinou moře to spolehlivě drží Hanks, který má to správné kapitánské charisma, torpéda se postarají o jeden napínavý moment, ale celkově vzato nic, z čeho bych si sedl na zadek. ´Das Boot´nadále sedí na svém trůnu. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Ve filmu je zmíněno, že se odehrává v roce 1942. Fakt, že část lodí je vybavená zaměřovacím systémem Huff-Duff, ukazuje skutečně na rok 1942. Zima a námraza napovídá zimní měsíce. Eskortní lodě používají klasické hlubinné pumy a nikoli Hedgehog, což dále upřesňuje děj filmu na začátek roku 1942. Přibližně v čase Vánoc kapitán zmiňuje, že ho ještě čeká výcvik a taktika – na to však tou dobou nebylo dost času. Lze tedy předpokládat, že film se odehrává na konci února či spíše v březnu 1942, tedy ve stejné části roku jako plul skutečný konvoj HX-25. (Jarek572)
  • Všechny titulky ve filmu ve stylu psacího stroje jsou napsané fontem Bohemian Typewriter českého typografa Lukáše Krákory. (Narcius)
  • Původně měl film mít premiéru normálně v kinech, ale kvůli pandemii koronaviru byla distribuční práva prodána AppleTV+. (SONY_)

Související novinky

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

13.04.2022

Herec Tom Hanks (Most špiónů, Sully: Zázrak na řece Hudson) a jeho produkční partner Gary Goetzman (Zprávy ze světa, Soukromá válka pana Wilsona) si zřejmě našli nový domov na streamovací službě od… (více)

Greyhound nejúspěšnějším filmem na Apple TV+

Greyhound nejúspěšnějším filmem na Apple TV+

16.07.2020

Válečný snímek Greyhound s Tomem Hanksem se stal nejúspěšnějším titulem na streamovací službě Apple TV+. Film režiséra Aarona Schneidera, k němuž Hanks napsal i scénář, zaznamenal rekordní čísla… (více)

Sony vše odsouvá na rok 2021

Sony vše odsouvá na rok 2021

31.03.2020

Ačkoliv se americký prezident nechal slyšet, že by rád měl koronavirus za sebou už do Velikonoc, realita se zatím zdá být poněkud jiná, a ve studiu Sony si to uvědomili v podstatě jako první. Místo… (více)

Reklama

Reklama