Reklama

Reklama

Stockholmský syndrom

  • Česko Stockholm (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Stockholm popisuje skutečné události z roku 1973, kdy byla za absurdních okolností přepadena Centrální stockholmská banka. Lars Nyström (Ethan Hawke) chce pomocí zajatých rukojmí vysvobodit z vězení svého parťáka Gunnara (Mark Strong). Jednání s policií a dokonce i se samotným premiérem však uvázne na mrtvém bodě a hodiny čekání se protahují na celé dny. Lars rukojmím střídavě vyhrožuje a starostlivě dbá o jejich blaho. Začíná se tak mezi nimi, obzvláště mezi Larsem a vdanou úřednicí Biancou (Noomi Rapace), vytvářet specifický vztah, který později vejde do všeobecného povědomí jako psychologický fenomén zvaný "stockholmský syndrom". (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (94)

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Příběh je to skvělý, ale bohužel film se moc nepovedl, hlavně neustále ječící Ethan Hawk mě oproti předešlým rolím hodně zklamal.. Má to sice jen 92 minut i tak to působí těžkopádně a dlouze. Škoda, že se tvůrci nechali přepnout na komedii a vznikla spíš nepovedená parodie. Jak říkám, škoda, potenciál to mělo...40% ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Scénář mě sice dvakrát neohromil, situaci ale zachraňovalo velmi slušné obsazení. Mark Strong se opět ukázal s účesem vzor "princ Septimus" a spolu s Ethanem Hawkem na mě působili hodně přesvědčivě i Noomi Rapace tentokrát vypadala víc k světu a navíc jsem se zase jednou dočkal Christophera Heyerdahla, který si klaďase asi nezahraje. Tady byl tedy na straně zákona, ale že by to příliš pomohlo... Film má u mě maximálně na trochu lepší průměr a obávám se, že na něj velmi rychle zapomenu. // Teď úplně mimo hodnocení: Nevím, který "odborník" vytvořil titulky k mé kopii, chytře se nepodepsal a dobře udělal, protože za něj evidentně makal překladač Google. Tak moc jsem se snad ještě nikdy při čtení titulků nebavil:-) Příklad: "Až přejedeš most, zavěs levačku, jo?" Brutal. Kdyby to byl záměr filmařů, přihodil bych hvězdičku:-) ()

Reklama

Cinematrix 

všechny recenze uživatele

Docela bych i věřil, že se to stalo, poněvadž se tam vlastně vůbec nic nestalo. Dva polointeligenti 6 dní dřepěj v trezoru se třema rukojmíma a jelikož nemaj ani páru, jak z toho ven, tak dost řvou, aby bylo jasný, že jsou to krutohusťáci, místo toho, aby šli do práce. Jedný hnusný ženský to imponuje, asi pro to, že má doma manžela, kterej do tý práce chodí. Tak si tak čekám, jak to vygraduje a vono furt nic a najednou je konec a já musim jít spát, jelikož dělám od sedmi. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek je ve své podstatě určen hlavně těm, co ještě stále neví, jak vznikl pojem 'Stockholmský syndrom'. Rok 1973 a ve Stockholmu proběhne obyčejná bankovní loupež. Nic, co bychom ve filmu ještě neviděli. Kromě lupičů je však v centru dění i jistá úřednice, která se svým chováním krapet od běžného dění vymaňuje. A to je právě to, co je hlavní devízou příběhu. Od takového je však přirozené očekávat nějaké to napětí či vlivem námětu zvýšenou psychologii, avšak nic takového se neděje. Spíše to hraničí s lehkou komedii odpočinkového diváckého zájmu. Výprava je však úžasná. Vliv na tom mají hlavně kostýmy, ze kterých sedmdesátá léta doslova září. Ethan Hawke v roli lupiče Larse Nystroma  a Noomi Rapace v roli pokladní Bianky Lind. Právě ona na sebe strhává veškerou pozornost a dá se říct, že především svým hereckým výkonem. Lze jinde vidět takovou naivní puťku? Ale nic naplat, snímek je atmosféricky stavěný podobně jako třeba francouzský snímek 'Bezva finta'. Pevně stanovený scénář vyvolává pouze odpočinkovou zábavnou etudu. Možná je to úmysl pro lepší pochopení problematiky. V televizi však snímek vynikne daleko více než na stříbrném plátně. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Tedy, jestli to opravdu probíhalo takto, tak se vůbec nedivím, že zde vzniknul takzvaný "stockholmský syndrom". Možná to bylo schválně natočeno jako komedie, protože chování policistů bylo opravdu groteskní. Nebylo to špatné, Ethan i Noomi hrají výborně, přesto zase převládá pocit, že to mohlo být ještě lepší. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Fontány na pitnou vodu nebyly nikdy v Evropě instalovány, jako tomu bylo ve Spojených státech. Jedna však byla vidět na chodbě u banky. (MTHRFCKR)
  • Přistavené auto u banky je 1971 Ford Mustang Mach 1. (vojacekr)
  • Kromě Švédska se natáčelo i v Kanadě, přesněji v Hamiltonu (Ontario). (herr_carter)

Reklama

Reklama