Reklama

Reklama

Mandalorian - Season 1 (2019) (série)


Kapitola 4: Útočiště (S01E04)

(epizoda)
  • USA Chapter 4: Sanctuary (více)

VOD (1)

Mandalorian spojí síly s bývalou výsadkářkou a brání farmáře proti nájezdníkům. (Disney+)

Recenze (100)

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na rozdiel od väčšiny hodnotení mi práve táto epizóda pripadala asi najlepšia zo všetkých. Takých Sedem statočných vo svete Star Wars pokladám za vcelku vydarený nápad, aj keď nie je to práve klasický príbeh z tejto série ale možno práve o tom to je. Trochu to oživiť. Pridajme k tomu trochu rodinnej atmosféry a tých 40 minút ubehne jedna radosť. ()

The_soloist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bryce Dallas Howard kouzlo Mandaloriana evidentně nepochopila. Jeho kouzlo spočívá v cynismu, osamění a lhostejnosti. K tomu všemu jsme se s tímto mechanismem epizody setkali asi 1000x. Hrdina odcestuje do nějaké vesnice, která není ničím zajímavá, zachrání před trapným nebezpečím ještě trapnější obyvatele a jde zase dál. Vždyť jen Stargate tento koncept ždímala asi 20x. K tomu všemu mi vyloženě vadila Gina Carano, protože ona hraje samu sebe. Pokud sledujete Rychle a Zběsile, je vám to jedno, protože je to v podstatě bezduchá mlátička, ale tady jen její MMA talent opravdu nestačí. ()

Reklama

Kinofil 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

|| TV-14 || Disney/Lucasfilm || Zdá se, že si Ep. 4 udržela zajímavost a akční dění ze Ep. 3. To je dobrá zprává, protože se nám seriál přehoupl do druhé půlky, ve které nebude možné zpomalovat a zahalovat vše tajemstvím. I přes to, že jsem se dozvěděl o Mandalorianovi v tomhle díle nejvíc, pořád mám pociti, že mám jako vědět, kdo Mandaloriani jsou a těžko se tak k němu vytváří pouto. Ke komu se pouto vytváří snadno je Baby Yoda. Jeho roztomilost si krade každou scénu pro sebe až mám chvíli pocit, že je on hlavní postavou. Tvůrci rozhodně udělali šikovný krok a jakoby tušili, že se po Ep. 1 strhne internetové šílenství a proto má Yoda s každým dílem více prostoru. 80%. ()

Landauer 

všechny recenze uživatele

B. D. Howard by si měla výrazně vylepšit režisérské dovednosti. Tahle utahaná limonáda plná neskutečných klišé a předvídatelného děje ve stylu Sedmi statečných (samurajů) je neskutečným propadem v jinak zatím vcelku vysoko držené laťce seriálu. Je tu předěckováno, yodě ztratilo své kouzlo a celá vesnice vidláků je neskutečně otravná a hlavně aušusová. Ani na vteřinu jsem nevěřil, že ten rustikální ráj z reklamy na zájezd je skutečnou živoucí vesnicí. Obyvatele tvořil usměvavý komparz, nikde ani náznak po sebemenším mráčku vnitřních vztahů - kde byl starosta? Fakt nikomu nevadí cizinec ve vesnici? Nejsou tam frakce, které razí názor: no, tak tý bandě gaunerů vždycky dáme kousek úrody, hlavně že nás jinak nechávají žít, proč to zbytečně hrotit? Ne, tvl. Všichni se chovají jak plastoví panáci z nějaké dětské hry. V předchozích dílech Mandalorian potěšil realističností, špinavostí, syrovostí, živými postavami a zajímavým dějem. V tomhle díle sklouznul k laciné dětské frašce, která není uvěřitelná ani chviličku. AT-ST... děsivý stroj, kvůli kterému to chce Mando a ta jeho parťačka zabalit, obávaná příšera, postrach okolí a.... nakonec nikomu nezkřiví ani vlásek, protože i když svým obřím dělem střílí do nahuštěného davu vidláků, stejně se netrefí. Vždycky mine, protože musí... Jakékoliv násilí by přece mohlo být pro diváka traumatizující a hlavně by se na to nemohly dívat děti. Myslete na děti!!! Proto to musí být nudné a selankovité a úplně o hovně. Uf! Mrzí mě to celý o to víc, že Mandalorian se až do teď profiloval jako solidní, chytrý a svérázný seriál ze světa Star Wars a to všichni dávno chtěli (včetně dětí!), ale B. D. Howardová ho poslala rovnou do míst, kam slunce nesvítí a kde spočívají SW epizody 1 a 2 spolu z Ewoky. Gratulky! Snad tenhle Mandalorian svůj nečekaný pád do rekta rozměrů sarlacca v dalším díle vybere. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třikrát jsem už hodnotil kladně, jen proto jsem teď přidal i třetí hvězdičku. Příběh byl ve čtvrté epizodě velice slabý, když už chtěli tvůrci natočit svou verzi Sedmi statečných, neměli jejich počet zkrouhnout na dva a ten výcvik vesničanů... Jinak, ti váleční veteráni musí být sakra tvrďáci, když jdou s úspěchem pěstmi do materiálu, který běžně odolává blasterům. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • V epizodě můžeme při vstupu do baru vidět Lotharskou Kočku, která se doposud objevovala výhradně v animovaném seriálu Star Wars: Povstalci (od r. 2014). Jedná se o přímý odkaz na tento seriál. (UncleMorty)
  • Epizóda je odkazom na filmy Sedem samurajov (1954) a Sedem statočných (1960). Obsahuje rovnakú nosnú tému – miestni dedinčania si najmú skupinku profesionálov, ktorí ich majú ochrániť pred miestnou bandou a zároveň ich vytrénovať na boj o svoj domov. Rovnaký základ mala aj epizóda Bounty Hunters (2010) zo seriálu Star Wars: Clone Wars. (Piri)
  • Během rozhovoru mezi Mandem (Pedro Pascal) a Omerou (Julia Jones) přibližně v polovině epizody můžeme vidět v horní části rámu mikrofon. (Atrekan)

Reklama

Reklama