Reklama

Reklama

Příběh Alvina Straighta

  • USA The Straight Story (více)
Trailer 1

Známý kultovní režisér David Lynch překvapil tentokrát jednoduchostí, srozumitelností i kvalitou příběhu. Podle scénáře Johna Roache a Mary Sweeneyové vzniklo úsměvné drama o obyčejném člověku, jehož zastihneme na začátku v malé vesničce v severní Iowě. Zatrpklý starý vdovec s chatrným zdravím žije se svojí dcerou Rose (Sissy Spaceková), která je okolím považována za prostoduchou. Při jednom ze svých těžkých úrazů se od ní dozvídá, že jeho bratr Lyle je na tom ještě hůř po záchvatu mrtvice. Alvin bratra neviděl celých deset let a nešťastná událost jej donutí vážně uvažovat o jeho návštěvě. Bratr ale bydlí v sousedním státě Wisconsin v městečku vzdáleném 600 km. Zarputile hrdý Alvin se špatným zrakem a nedostatkem peněz nemůže snést představu, že by ho někdo za bratrem svezl. Proto vymyslí svůj bizarní plán… Příběh, který lze číst jako metaforu o americkém mýtu o svobodě a hledání, či konfrontaci osobního morálního kodexu s obecně uznávanými normami, je přitom zpovědí o bratrské lásce. Snímek vznikl na základě skutečných událostí, které se odehrály v roce 1994 během putování třiasedmdesátiletého Straighta z Laurens v Iowě do Mt. Zion ve Wisconsinu. Cesta, již uskutečnil na zahradním traktůrku značky John Deere, zahrnovala několik stovek mil a trvala více než šest týdnů. Vynikající představitel Alvina Richard Farnsworth (1920–2000), někdejší kaskadér, jenž několika hereckými party přesvědčil o svém nesporném talentu i pro tuto profesi, se po mnoha letech v ústraní vrátil na filmové plátno. Rozloučil se tak nadobro se svými diváky, protože rok nato 6. října 2000 ukončil dobrovolně svůj život výstřelem z pistole. Jeho výrok „Tohle je film, na který s hrdostí vezmete své děti“ přesně charakterizuje atmosféru snímku, ostatně i David Lynch jej označil jako „docela normální film“. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (523)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Priama cesta, priamo stavaný príbeh, ale nepriamo zodpovedané otázky, ktorých nám režisér ponúka naozaj neúrekom. Alvin Straight je svojím jednoduchým dejstvom prakticky "len" obyčajný film, prednášajúci čistú realitu v tej najprostejšej, miestami až minimalistickej a koniec koncov ničím neprikrášlenej forme - a vedzte, že to čo zažil Alvin Straight sa môže prihodiť komukoľvek z vás. Lynchova road-movie obsahuje plno (ne-vnucujúcich) životných právd, krásne prostredie zaprášenej cesty a úsmev jedného sympatického starca, ktorý vie ako zahrať svoju rolu - za neho obrovský potlesk! ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Road movie o starom kauboyovi, ktory sa vyda na sklonku zivota na svoju poslednu cestu, aby vyrovnal svoje resty. A jeho mnohe zivotne skusenosti a mudrost pomozu aj mnohym ludom, ktorych popri svojej ceste stretne. Pomalicky, velmi prijemny snimok, ktory bude kazdym metrom ktory prejde maly zahradny traktorik prenikat hlbsie a hlbsie do vasho vnutra, az sa vo vas rozlozi ako hviezdy na nocnom nebi. Trosku bolestivy, smutny a skutocnymi citmy preplneny nadherny film. (10/10) ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

V komentári k filmu Mazacia hlava som napísal, že môjho rovesníka Davida Lyncha považujem za blázna. Inteligentného, kreatívneho, ale blázna. Príbeh Alvina Straighta potvrdzuje tento môj dojem iba čiastočne. Vyzerá to na road-movie, ktorá sa pohybuje rýchlosťou starej sekačky na trávu. A dokonalo diváka odrovná. Chvíľu je možné obdivovať zaujímavé scenérie Iowy a Wisconsinu, chvíľu je možné započúvať sa do Badalamentiho hudby i neúspešne hľadať hlbší zmysel v Straightových múdrostiach, ale absolvovať toho dve hodiny, to je na úrovni týrania diváka. Táto bizarná historka má podľa všetkého korene v skutočnej udalosti, ale film o tom nemusel byť nakrútený, čo nakoniec vyjadrujú aj moje dve hviezdičky. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Stejně jako jiné Lynchovky založené na pocitech, ten film se prostě musí odžít spolu s hlavním hrdinou. Chvilku smutné, chvilku veselé, většinu času příjemně sentimentální. Za vyzdvihnutí stojí i hudební podkres, který podivuhodným způsobem pomáhá jinak dlouhým nudným scénám v tom, aby byly mnohem víc než snesitelné. Spolehlivým ukazatelem toho, jak se mi ten který snímek líbil, je to, s jakou ochotou nechávám dobíhat závěrečné titulky. Zde jsem si je s radostí zhlédnul celé... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Uh... komu konec nezamlží ani jedno oko, tak není člověkem... Tenhle příběh ,,o cestě a o překonání vlastní hrdosti'' mně dostal. Vrátil mně do mládí, kdy jsem hltal knihy J. Steinbecka a vybavily se mi jeho Toulky s Charleym. John ale jede jen tak, poznat Ameriku a lidi o nichž píše své knihy na rozdíl od Alvina. Pro něj je cesta katarzí. Je starý, ví že nemá už moc času, bilancuje a do toho se dozví, že jeho bratr je vážně nemocen. Bratr, se kterým se před lety nepohodl a od té doby se s ním neviděl. Nemá už řidičák a tak vyráží hlemýždím tempem na zahradní sekačce s vozíkem, který mu slouží jako provizorní obydlí. Jeho cesta Amerikou je hodně podobné té Steinbeckově. Potkává na ní různé lidi, ale převažují ti hodní. Nebojí se spát v kukuřičných polích, vždyť zažil válku v zákopech a to už člověka pak hned tak něco na stará kolena nevyděsí. Během té cesty zazní mnoho životních pravd starého muže, které však platí i pro naše životy... A v neposlední řadě je film vlastně i pomníkem jedné společnosti vyrábějící traktory a traktůrky co má ve znaku žlutého jelena :-) ! Příběh Alvina Straighta je přemýšlivá road movie zvolna ubíhající letními Státy, městy a městečky, cesta mezi lesy a obrovskými kukuřičnými poli ... Jen hlupák by se na ni prostřednictvím filmu také nevydal! Dávám za 5 matiček od převodovky. * * * * * ()

Galerie (33)

Zajímavosti (12)

  • Richard Farnsworth (Alvin) rok po premiére filmu spáchal kvôli bolestiam spôsobeným chorobou samovraždu zastrelením na svojom ranči v Lincolne, Novom Mexiku. (ČSFD)
  • Richard Farnsworth (Alvin) se narodil ve stejný rok jako reálný Alvin Straight. Ale zatímco Straightovi je ve filmu 73 let, tak jeho představiteli bylo během natáčení 78. (Coldrex)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Reklama

Reklama