Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (14)

  • Strelzykův syn jezdí na československé Jawě 50 Mustang. (bighead)
  • Bratr Petera Strelzyka (Friedrich Mücke) Erich Strelzyk byl zatčen tři hodiny po přistání. Byl obviněn z „pomoci a podněcování k útěku“. Stejně dopadla Strelzykova sestra Maria a její manžel. Všichni byli odsouzeni na dva a půl roku. O jejich dřívější propuštění se zasadila Amnesty International. (klukluka)
  • Po pádu berlínské zdi se Strelzykovi vrátili do Poessnecku. Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) zemřel v roce 2017. (klukluka)
  • Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) a Günter Wetzel (David Kross) se znali 4 roky, pracovali spolu v továrně. Nejprve plánovali, že postaví helikoptéru. Tento záměr zavrhli z obavy, že nezvládnou sestrojit funkční motor. (klukluka)
  • Ve filmu Strelzykovi a Wetzelovi utečou na západ v balónu číslo 2. Ve skutečnosti se jim to podařilo až napotřetí. První balón byl z čisté bavlny, která byla příliš porézní a propouštěla horký vzduch. (klukluka)
  • Balón je od roku 2017 vystaven v Muzeu bavorských dějin v Regensburgu. (Saur.us)
  • Jde o druhé filmové zpracování útěku rodin Strelzykových a Wetzelových. Už v roce 1982 se tématu chytilo studio Disney a natočilo kritiky i zmíněnými rodinami nepříliš dobře přijaté drama Noční přechod (1981) s Johnem Hurtem v hlavní roli. (Saur.us)
  • Natáčelo se v Mnichově, Umgebungu, Nordhalbenu, Durynsku a Berlíně od 18.9 do 24.11.2017. (griph)
  • Napínavý příběh o vzdoru a touze po svobodě byl natočen podle skutečných událostí. Je věnován rodinám Strelzykových a Wetzelových a jejich pokusu o překonání železné opony s podomácku vyrobeným horkovzdušným balónem. Podobné řešení k útěku na Západ zvolil i cyklistický závodník Robert Hutyra, dvojnásobný mistr Československa, který v roce 1983 s rodinou v balónu úspěšně překonal hranice do Rakouska. V roce 1987 využil vzdušný prostor k útěku Josef Hlavatý, který si se svým synem k útěku za svobodou vybral podomácku postavené rogalo. (Zdroj: CinemArt)
  • Medzinárodný filmový festival Heartland 2019 v americkom Indianapolis - Cena publika – Kultúrna cesta: Nemecko (Michael Herbig). (Arsenal83)
  • Nemecká filmová cena za mier – Most (2019) - film získal cenu v kategórii Hlavná cena, národná (Michael Herbig). (Arsenal83)
  • Michael Herbig pripravoval film šesť rokov, pričom hneď na začiatku sa stretol s Günterom Wetzelom, ktorý mu porozprával príbeh o svojom úteku teplovzdušným balónom. Získanie práv na remake z roku 1981 (Nočný prechod) však trvalo veľmi dlho, pretože obe rodiny sa maximálne vzdali svojich autorských práv v prospech Disney. (Arsenal83)
  • Režisér Herbig o svojej motivácii natočiť tento príbeh: "Keď došlo k úteku, bol som vo veku Fitschera, mladšieho syna Strelzykovcov, a keď som videl film od Disneyho, bol som vo veku staršieho syna Franka. A pochopil som, že títo ľudia riskovali všetko pre život na slobode. Táto trúfalosť, šialenstvo tohto príbehu – to ma úplne pohltilo." (Arsenal83)
  • Pred nakrútením film bolo režisérovi Michaelovi Herbigovi dovolené nahliadnuť do tisícok strán hrubého spisu o lete tohto balónu, ktorý patril kedysi Stasi, bývalej tajnej službe NDR. Niektoré fotografie použil potom aj vo filme. (Arsenal83)

Reklama

Reklama