Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Česko Badlands (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1959, Kit (Martin Sheen) zavraždil několik lidí a jeho nová přítelkyně Holly (Sissy Spacek) byla při tom. Aby unikli trestu, prchají přes Jižní Dakotu a Montanu a předstírají, že se nic nestalo. Pocit viny je však příliš velký a dokáže pronásledovat na každém kroku. Zapadákov je první ze tří významných filmů scenáristy/režiséra Terrence Malicka (Nebeské dny, 1978 a Tenká červená linie, 1998) inspirovaný skutečným, děsivým příběhem vraždění na americkém středozápadě roku 1958. Malick nápaditě proměňuje příběh do provokativní studie lidí odcizených od běžného života. Krásně natočený a nezapomenutelně zahraný, to je filmová pouť Zapadákovem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (221)

JFL 

všechny recenze uživatele

Malick lyricky banalizuje americké mýty svobody, rebelských psanců i mladé lásky a staví je tváří v tvář přízemnosti násilí i nezměrnosti všehomíra. Jeho báseň pomíjivosti stojí na neokázalých kontrastech - prázdnoty ikon oproti věčnosti, přemíře slov bezvýznamných vůči mlčenlivé oslnivosti světa, krutost bez zlovolnosti, snaze otisknout se do historie blednoucí vůči apatické lhostejnosti času. Celé dílo pak lemuje motiv nevinnosti, potažmo naivity, a to nejen ve smyslu lásky, ústředních postav a jejich pohledu na svět, ale také samotné Ameriky, chráněné v době děje neotřesitelnými legendami, které ale v době vzniku filmu už dávno padly. A přitom Malick usiloval o to zasadit film do snového bezčasí oproštěného od konkrétní doby, byť se k času v mnoha detailech a liniích vztahuje. Podobně také navzdory tomu, že usiluje o odromatizování a přesah vůči všem legendám o milencích na útěku ve spirále násilí, se "Zapadákov" paradoxně sám stal mýtem, na který navazují další takové příběhy, navíc vyloženě dobově definované - obzvláště to platí o dvojici děl podle Tarantinových scénářů "Takoví normální zabijáci" a "Pravdivá romance" (druhý z nich vyloženě Malickův film cituje v hudebním motivu). Na druhou stranu Malick, který svou tvorbu zasvětil vyjadřování totožných motivů napříč různými příběhy, sám moc dobře ví, že některé příběhy nelze než opakovat a tím dokládat jejich nadčasovou platnost. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Okouzlující poetika venkova a malebné Malickovy záběry, toť hlavní devizou tohoto skromného snímečku o nevšední lásce. Seznámení se dvou protagonistů a počáteční rozvíjení jejich vztahu dokáže i navzdory svému vesnickému "buranství" pohladit, ovšem následný zlom nepůsobí přiroženě a celé vraždění dle mě není z psychologického hlediska řádně obhájeno. Charakteru Kita chybí jiskra, či naopak mrazivý pohled v očích, nevěřím mu polohu zamilovaného, ani vraždícího muže. Film se s přibývajícími mílemi na cestě stává jednodušším a povrchnějším, po dobrém rozjezdu zůstávám neuspokojen. 6/10 ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Takhle to mělo vypadat ?? A to je jako všechno ?? Nechápu, co na tom všichni maj !!" - "Mě se neptej !!" - "No, aspoň že už to mám za sebou.." ;) Kdyby záleželo na mně, přál bych si, aby Terrence Malick po natočení svého majstrštyku Badlands, který už alespoň z mého pohledu nikdy nepřekonal, skončil, a já bych tak o něm, spirituálním experimentátorovi, alespoň neztratil iluze, protože právě tímto snímkem překvapivě střídmý Malick nechce říct hrozně moc, aby nakonec neřekl vůbec nic, jak bývá v jeho případě zvykem, ba právě naopak !! Malick divákovi předkládá příběh volně inspirovaný skutečnými událostmi, řáděním Charlese Starkweathera a jeho přítelkyně Caril Ann Fugate, které otřáslo Spojenými státy v padesátých letech minulého století, přičemž vše sledujeme z pohledu dospívající dívky Holly Sargis v podání Sissy Spacek, která se zamiluje do asociálního násilníka Kita Carrutherse.. Holly v roli naivní vypravěčky i s pomocí spousty romantických klišé posouvá velmi zvolna plynoucí příběh dál, zatímco divákovi poodhaluje okolnosti a naznačuje vývoj od počátku ztraceného vztahu, aby si nakonec úsudek o tomto silně nadčasovém dramatu, je jasně patrné, že Mallick trvá na dobově těžko začlenitelném příběhu, jedné lásky, dvou dětí smýkaných složitou dobou a jejich hledání sebe sama vytvořil sám, zde tedy Mallick rovněž naznačuje, jakým směrem se bude časem jako režisér ubírat !! Martin Sheen, často mě napadá jak neskutečně si jsou s Charliem podobni, jako parafráze Rebela bez příčiny, opravdu doslova, a to nejen co se týká vizáže, i mladičká Sissy Spacek, která se mi zde zdála neskutečně sexy, si skvěle sedli a odvádí parádní herecké výkony !! Skvostný naprosto dokonalý soundtrack George Tiptona spolu se zdánlivě až nesouvisející symbolikou dokonale zesilují až transcendentální zážitek silně lyrického snímku s naprosto všedním poselstvím o hledání vlastní pohádky.. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na film od Malicka docela prijemny prekvapeni a poprve, co davam jeho filmu 4*. Film pripomina jak stary, tak novy filmy svym tematem a je to takovej pomalej, melancholickej mix ruznejch motivu, ale prekvapive to nenudi a tech 90 minut docela rychle utece. Sheen je perfektni frajer a zabijak a Spacek spravne naivni kravka. Obcas tu jsou sice prinejmensim smesny dialogy, ale nic hroznyho. Na Malickovo debut proste povedenej film, navic podle skutecnosti, takze ja jsem prekvapive spokojenej. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

O tomto filmu jsem v životě neslyšel a to samý platí o jménu režiséra, takže jsem vůbec nevěděl, co mam od toho čekat. Výsledek neni špatnej, ale je to prostě jenom další z mnoha filmů o útěku. Nic, čim by mě Zapadákov nějak výrazněji zaujal, mě nenapadá. Prostě už jsem viděl lepší a zároveň teda i horší filmy na podobný téma. Martin Sheen roli frajírka zahrál celkem uvěřitelně, Sissy Špaček jako naivní pipka zdatně sekunduje. Problém je v tom, že obě hlavní postavy mi postupem času začaly dost lézt na nervy a nejradši bych je oba nakopal do prdele. Jinak film je inspirován skutečnou událostí. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (32)

  • Badlands je geomorfologické označení pusté krajiny s vyschlou půdou, která prakticky neobsahuje žádnou vodu a která je pomalu nepříznivými podmínkami dále rozrušovaná a erodovaná. Vzhledem k rozlehlosti takových plání je samozřejmá špatná orientace a snadné ztracení se. (mcleod)
  • V automobilové honičce v závěru filmu je pískot pneumatik přidán dodatečně. V prašném písku by takový zvuk nevznikl. (J.A.K.)
  • Kitovi mělo být původně 19 let, ale jeho věk byl změněn na 25 let, protože herec Martin Sheen už měl v té době 32 let. (Borrtex)

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Reklama

Reklama