Reklama

Reklama

Mrtví neumírají

  • USA The Dead Don't Die (více)
Trailer 1

Americké městečko Centerville je ospalá díra, v níž stárnoucí šerif Robertson (Bill Murray) netrpělivě odpočítává zbývající dny do důchodu, protože nudit se člověk může i bez koltu za pasem. Jeho mladý kolega Peterson (Adam Driver) naopak stále doufá, že se k nějakému pořádnému vyšetřování jednou dostane. Zasloužil by si to, protože jako první vytuší, že ty dvě ošklivě zavražděné dámy z místního bistra mají na svědomí zombie. Jindy by se mu zkušenější kolega vysmál, ale dnes ne. V městečku se totiž odehrává mnohem víc podivností, například slunce nezapadá, kdy by normálně mělo, do pohřebního ústavu nastoupila divná ženská se skotským přízvukem a samurajským mečem (Tilda Swinton), a rasistickému farmáři Millerovi (Steve Buscemi) začal mizet dobytek. A když na městečko konečně padne noc, z předtuchy se stane jistota. Nejrušnějším místem Centerville se v tu chvíli stává hřbitov, jehož obyvatelé právě procitli a dostali chuť na čerstvé maso. A muži zákona tuší, že dneska je čeká přesčas. (CinemArt)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (449)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jim Jarmush opět jinak, opět po svém a opět jen pro jeho největší fandy, kterým nebude vadit jeho pomalý styl a prakticky nulový příběh, nebo vývoj postav. Od Jarmusche mě zaujalo pár jeho starších kousků, které byl převážně o trefných dialozích, ale v jeho nových filmech to prostě nějak nenacházím. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Jarmusch se nepoučil ze svého předchozího selhání a po šesti letech znovu zkouší štěstí s královským filmovým žánrem. Výsledek je vpravdě tristní, přesto snímek The Dead Don't Die představuje poměrně zajímavý vklad do učebnic filmové teorie, kde nám usnadní pochopení jednoho z mnoha specifik hororového žánru. Jarmusch se totiž ubírá cestou plagiátorství. Tento nešvar je ve světě kinematografie poměrně rozšířený a právě hororový žánr je vůči němu jako jediný ze všech zcela imunní. Neschopný režisér může okopírovat vtipnou scénu takřka do písmene, ale nikdy nevykrade hororovou atmosféru. Snaha o "romerizaci" v tomto případě dle očekávání fatálně selhala a Jarmuschův snímek tak působí dojmem leklé ryby. Jakožto zdejší hororový expert musím The Dead Don't Die ohodnotit odpadem. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Po povídkovém Kafe a cigára jsou Mrtví neumírají mým druhým setkáním s Jimem Jarmushem a musím konstatovat, že jsem ani v tomto případě nepřišel režisérovi na chuť. Od začátku je vcelku slušně budována atmosféru malého, ospalého městečka kdesi v horní dolní a za zvuků country fláku The Dead Don't Die se seznamujeme s tamními rozličnými obyvateli, přičemž vše pomalu, ale jistě spěje k děsuplné invazi nemrtvých. Myslel jsem, že bude film prošpikován černým humorem od podlahy ke stropu, nicméně většina vtípků a morbidních narážek mi přišla vesměs unylá - nejvíce mě pobavila scéna s prvním útokem zombie a s milovnicí Chardonnay až za hrob. Ani drobná narážka na účast Adama Drivera ve SW a fakt, že šoféroval smartíka, tomu nijak výrazně nepomohly. Ze všech postav mě nejvíce zaujala tajuplná Tilda Swinton, i když závěr její linie byl tedy hodně velký bizár. Mrzí mě to, ale (očividně přítomné) kouzlo Jarmushova nejnovějšího počinu mě minulo velkým obloukem. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Naprosté selhání úplně ve všem. Jarmusch musí být vždycky jiný, tím rozuměj pomalý a tady se mu to povedlo úplně dokonale. Přemýšlím, jestli sem viděl někdy pomalejší tempo vyprávění, hraní, mluvení nebo akce. Mohl to být skvostný undergroundový Zombieland a místo toho je to posraná nuda, kde parta skvělých herců pronáší kreténské repliky a dělá zombie z diváků. Akce o hovně, příběh o hovně, konec na přesdržku. Naprostý unuděný úlet a žádné skryté umění v tom opravdu není. Ty tři skvělé scény a dvě super hlášky nespasí 105 minut (pocitově 315) absolutního přešlapu. Jako by se Jim sešel s partou kamarádů a na hašiši natočili kokotinu bez scénáře a všem jim bylo patnáct a ne padesát a výš. Strašný.20%. ()

Posheidon 

všechny recenze uživatele

Jim Jarmush si plní sny – takto by se to ve zkratce dalo zhodnotit a nejjednodušeji popsat. Tak nějak tuším, že Jim měl tu vnitřní potřebu a že patrně i cítil určitý vnitřní filmařský rest, že za svého života musí ještě stvořit film se zombie tematikou, jinak si ty pohnutky nezávislého filmaře vysvětlit nedovedu. A tak si ten sen splnil, napsal si sám scénář, oslovil kámoše z branže a celé si to i zrežíroval. Výsledkem je ulítlá komedie, kterou nazývati hororem je myslím si přinejmenším velmi odvážné. Tvůrce filmu dává najevo, nejdříve jen v náznacích a pak už i zcela otevřeně, že se máte hlavně bavit a nebrat film rozhodně vážně či jako poctu tomuto žánru. Fakt, že dvoje kristovky má už tvůrce takříkajíc na krku a že těch příležitostí natočit něco podobného už nemusí být zas až tak mnoho, patrně přispěl k tomu, že závěr filmu je hnán až do určitého ad absurdum. Tlačení na pilu má však za následek i určitý nevyužitý potenciál některých postav. Ač nejsem fanoušek žánru, tak musím přiznat, že mě film bavil, neb zápletka má určitou hlavu a patu a o vtipné momenty rozhodně nebyla nouze. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (12)

  • Celosvětová premiéra filmu proběhla 14. května 2019 na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)
  • První zombie, co ve filmu vylezla na povrch zemský, měla na náhrobku jméno „Samuel Fuller“. Jedná se o zřejmou poctu nezávislému filmaři Samuelu Fullerovi. Autor snímků jako Člen klanu (1974), Terče (1968) nebo Bílý pes (1982). (JayZak)

Související novinky

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

25.05.2019

Letošní ročník filmového festivalu v Cannes je oficiálně u konce a tak je na čase podívat se nejen na jeho vítěze, ale i poražené a vůbec všechny důležité snímky, které se festivalu zúčastnily.… (více)

Jim Jarmusch zahájí Cannes

Jim Jarmusch zahájí Cannes

12.04.2019

Nová zombie komedie Jima Jarmusche The Dead Don’t Die 14. května slavnostně zahájí letošní filmový festival v Cannes. Snímek si zde tak odbude svoji světovou premiéru podobně jako Jarmuschovy… (více)

Reklama

Reklama