Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký režisér a producent Joseph L Mankiewicz je u nás známý především díky velkofilmu Kleopatra (FP 16/68). Na vrcholu své kariéry byl v letech 1949 50, kdy obdržel Oscary za režii a scénář filmu Dopis třem manželkám (1949) a o rok později za režii dramatu z divadelního prostředí Vše o Evě. V příběhu ambiciózní dívky, která se stane během jediné sezóny hereckou hvězdou, režisér poodhaluje mnohé ze zákulisí uměleckého života v New Yorku, v němž přinejmenším stejnou roli jako talent hrají intriky a bezohledná touha po slávě. Tak trochu v rozporu s názvem filmu je hlavní hrdinkou filmu stárnoucí hvězda Margo. Ta se stane obětí dravé Evy a musí jí uvolnit své místo na diváckém výsluní. Skvělý herecký výkon Bette Davisové můžeme i s odstupem let hodnotit jako hlavní devizu filmu, ve své době oceněného šesti Oscary )nejlepší film, režie, scénář, kostýmy, vedlejší mužská role George Sanders, zvuk). v titulní roli se objevila Anne Baxterová a v epizodní roli přihlouplé dívenky, toužící po kariéře, Marilyn Monroeová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (154)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Úžasné drama o skoro až dojemně patetické stárnoucí herečce (výtečná Bette Davis) a jí na paty šlapající (a přes mrtvoly jdoucí) mladé kolegyni (rovněž skvělá Anne Baxter). Pozoruhodný je taky scénář, který nejen hýří brilantními dialogy, ale i rafinovaně přesouvá pozornost (a vypravěče) od jednoho aktéra k druhému. Kromě střetu dvou hereček se podíváme i na další a neméně zajímavé vztahy za oponou. Nádherný a nadčasový film o cestě za slávou a tím, co je pro ni třeba obětovat. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Drama z divadelního prostředí se opírá stejně o velmi dobře promyšlený scénář (všimněte si, jak a kdy se v průběhu příběhu mění jeho vypravěči) jako o parádní herecké výkony. A přestože trojice hereček mi přišla zajímavější, George Sanders byl tím, kdo se smál naposled. A nedává to tomu příběhu nakonec ještě další rozměr? ()

Reklama

Aidan 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to celé vypadá tak jaksi strojeně a nevěrohodně. Zejména idealistické výlevy titulní hrdinky o divadle se zdají jako jedno velké klišé. V druhé polovině filmu se nicméně ukáže, že i toto je část hry a že za rosesněnou naivitou se skrývá nejbezohlednější cynismus. Doporučuji postavit kariéristku Evu z tohoto filmu po bok George Baileyho z Caprova snímku "Život je krásný". Oba nezměrně touží po svodech velkého světa, avšak mezi oběma je jeden klíčový rozdíl: zatímco George Bailey stále ustupuje ze svých snů kvůli obyčejným potřebám svých obyčejných sousedů, své rodiny a přátel, Eva by byla ochotna obětovat všechno, každého člověka, který by se jí postavil do cesty, ve jménu svého snu. On má na konci lásku rodiny, přátel a sousedů vyrostlou na troskách svých snění. Ona má své splněné sny, své iluze a nikoho, kdo by ji miloval. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nabízí se srovnání se Sunset Boulevardem. Stejný rok, dvě mrazivé satiry s podobným tématem, dva vrcholy dvou velkých režisérů a oscarový souboj mezi nimi. Nedovolil bych si přímo říct, že Eva ho vyhrála nezaslouženě, ale v mých očích za Wilderovým majstrštykem přece jen zaostává. Možná je to tím, že k filmu a jeho zašlým hvězdám mám vřelejší vztah než k divadelníkům, kteří nehrají, ale "táhnou Thespidovu káru". :o) Ale je to i v jiných věcech - proč bychom třeba měi věřit, že je hlavní hrdinka tak fantastická herečka, když ji vlastně nikdy nevidíme přímo v roli? Jen proto, že ji hrála fantastická herečka Bette Davisová? Víc mi ale vadí jiná dramaturgická nedůslednost - Davisová není zdaleka jediná, kdo o intrikaření Anne Baxterové ví. Není v tom sama, nemusí nikomu nic vysvětlovat, všichni kolem chápou, o co jde. Tím Mankiewicz-scénárista nastražil past na Mankiewicze-režiséra, protože když se vzdal modelu "sama proti všem", připravil se o část dramatického potenciálu a nepříjemně mnoho scén pak zinscenoval jen jako akceprostou konverzaci, kde se vždycky tři čtyři postavy sejdou a unisono pláčou nad rozlitým mlékem. 70% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

O životě hollywoodských hvězd podruhé, aneb Sunset Blvd. číslo dvě. Nicméně se mi zdálo, že All About Eve jde ještě dál. Musím pochválit hlavní herečky (+ Marilyn!), ale hlavně musím vyzdvihnout dokonalý scénář, který nám vlastně ukazuje, jak se z učednice stane hvězda první kategorie a co vše je za tím vším. Zvláště závěr, kde se ukazuje nekonečnost tohoto "procesu", je fascinující. Stejně jako v případě Sunset Blvd. i tohle film, který je stále aktuální. 100 %. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (24)

Související novinky

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama