Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životopisný hudební film sleduje osudy východoněmeckého písničkáře Gerharda Gundermanna, který si získal srdce publika inteligentními texty melancholických balad i rockových skladeb. Gundermann pracoval celý život v uhelných dolech jako obsluha velkorypadla a měl vyhraněné levicové názory. K odvrácené straně jeho života patřila spolupráce s východoněmeckou tajnou policií Stasi, kterou po pádu železné veřejně přiznal. (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (11)

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro mě příjemné překvapení. Po shlédnutí jsem se cítil v příjemné náladě, jako bych absolvoval umělcům koncert. Hudba i texty jsou to příjemné na rozdíl od poezie rapu s hip-hopem s texty jako Rozmrdám ti hlavu. Alexander Scheer podává výborný výkon. Gundermann je zřejmě v současnosti důležitý příklad a celebrita pro Lausitzský region. Já tam byl předloni v okolí Hoyerswerdy pár dní s Matfyzem na kolečkových bruslích (nové dráhy okolo jezer v hlubokých lesích bývalé východoněmecké hnědouhelné oblasti) kousek za Libercem. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Asi nejmíň osobitý Dresen, co jsem zatím viděl. Ale i tak to tam prostě je. Pro našince málo známý příběh Gerharda "Gundiho" Gundermana, který dokáže navodit tu správnou atmosféru a pro některé občany bývalé NDR možná i nostalgii. Minimálně po hudební stránce a vzhledem k výkonu Alexandra Scheera v hlavní roli je to pro mě pořád nadprůměrná věc. I když tentokrát jen o prsa. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ten příběh tohohle chlapa ze sebe asi už nikdy nedostanu a obdivuju každýho, kdo dokáže za každých okolností být upřímný a říct pravdu i za cenu destrukce vlastního života a pověsti. Převáděl jem si mnoho a mnoho věcí do dnešní situace v našem státě, kdy tady mnoho lidí soudí jiné lidi, ale nikdo už nesoudí sám sebe a pokud nezačneme u sebe, tak nemáme šanci a ukázováním na druhé a být slepý k sobě, k zasadám, který chceme mít u druhých, ale bolí nás je plikovat na sebe, tudy cesta nevede a když si vemu osud Gerharda, který byl plný trnů a né úplně dobrých rozhodnutí v kontrastu s jeho smyslem pro pravdu a až naivní upřimnost, hmm pro mě má tenhle film neskutečnou obsahovou sílu, právě díky postavě GG. Němci mě tenokrát - opět tefili na milimetry přesně, tam kde měli. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Asi, ako by to vypadalo, keby sa tak načrelo do spisov ŠTB Michalovi Kocábovi. To už zostane len TABU, o čo sa určite postaral borovičkár Havel a sedmospáč Schwarzenberg. Michal sa aspoň postaral o Rusov a bojoval za Československo, čo zničili väčší darebáci. Gundermann je prostoduchý príbeh klubového pesničkára, ktorý sa pretĺkal nešťastným komunizmom, ako informátor za cenu, aby nakukol za oponu. Vcelku nič mimoriadne, ale reálne stráviteľné, slušne zahrané, na úrovni niečo nad priemer životopisného diela. ()

desade 

všechny recenze uživatele

Gerhard Gundermann, alias Gundi (vo filme ho presvedčivo stvárnil Alexander Scheer) bol vnímaný ako kontroverzná osoba ešte predtým, ako sa prevalilo, že spolupracoval so Stazi. Ale vďaka svojej hudobnej tvorbe sa stal pre východných Nemcov legendou. Paradoxne pre Nemcov na západ od berlínskeho múru ostal takmer neznámy. Pozrite si záznam koncertu jeho piesne Linda ___________________ Životný príbeh Gundiho ma zaujal nie len preto, že som bol fanúšik alternatívnej hudby (vtedy sa jej hovorilo zakázaná). Okrem toho, že som za ňou dosť precestoval, nechával som si posielať rôzne amatérske nahrávky, samizdaty, "západné" platne a pod. Samozrejme, ústrižky z pošty putovali rovno do šuplíka Štb, takže som si užil dosť predvolaní, zopár sledovačiek, domové prehliadky, kopec vecí mi pobrali... ešte že prišiel 89-ty. Pre takých, čo neboli v lajne a príliš vystrkovali hlavu, to nebol žiadny "starý dobrý socík", ako ešte stále často počúvam. Odporúčam nielen pamätníkom tej doby. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama