Reklama

Reklama

Noční můry z temnot

  • USA Scary Stories to Tell in the Dark (více)
Trailer 2

V opuštěném domě úplně na konci města najde parta teenagerů knihu, která je strašnější, než cokoliv, co si kdy dovedli představit. Zanechala ji tu mladá dívka s hrozivým tajemstvím ještě před tím, než sama beze stopy zmizela. Starobylá kniha je plná děsivých příběhů a ještě děsivějších monster, ale není tak úplně ke čtení. Kniha naopak čte toho, kdo s ní přijde do styku. Přečte jeho největší noční můry, napíše z nich příběh a začne ho vyprávět a odvíjet i ve skutečném životě. A to včetně hrozivých příšer. Parta teenagerů se dostala na místo neobvyklého zla. Neměli tuhle knihu nikdy otevírat a měli včas utéct. Neutekli. Proto teď musí čelit svému strachu, nočním můrám a děsům, které je přišly zabít. (Bontonfilm)

(více)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (293)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Moc mě to nenadchlo. Čekal jsem něco trošku jiného než celovečerní Stranger Things. Ona záhada kolem tajemné knihy mě nechávala zcela chladným a celou dobu jsem tak nějak tušil že závěr být skutečným závěrem vůbec nemusí. Parta dětí mohla být obsazena trošku lépe. Další teenage horor, u kterého se divák nemusí obávat krvavých cákanců. Přístupnost od 12 let hovoří myslím za vše. 40% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Výsledek spíše někde u horní hranice realistických očekávání od PG13 adaptace dětské strašidelné knížky. Scény, které adaptují jednotlivé scary stories, šlapou na jedničku. Dokážou napnout, postrašit, občas i vyvolat pocit mrazení. Na krev a gore by sice divák samozřejmě čekal marně, ale i tak se mi zdá, že si tvůrci v rámci "dětského" ratingu dovolili překvapivě dost. Rozhodně jsou Scary Stories více horor než třeba třetí série Stranger Things. Rád bych těch strašidelných minipovídek viděl víc. Více monster, příšerek, bestií. Ale bohužel. Pojivo mezi "povídkami" zde ke škodě není dostatečně zajímavé, zvlášť vzhledem k tomu, jak velkou část stopáže zabírá. Hlavní hrdinové sice nijak zásadně nevadí, o nějakých výrazných sympatiích u většiny z nich ale taky nejde hovořit. Představoval jsem si, jaké by to bylo, kdyby se tvůrci vyprdli na příběh, čarovná kniha by prostě nějak "přečetla" celé městečko, a začal by monster mayhem. Kolem a kolem jsem vlastně spokojený, film se mi líbil. Čtyři hvězdičky jsem nicméně letos dal mnohem výraznějším a zajímavějším hororům, stejně tak předchozí dva Ovredalovy zářezy byly silnější, takže Noční můry si ode mne budou muset vystačit s trojkou. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Jak to jenom říct slušně a zcela v souladu s novou a lepší filmovou publicistikou uja HOMA? Inu, asi takto: Čumět přes sto minut na vyjebané noční poluce nějakých kurevsky nesympatických pubertálních kokotů v infantilní, umorousané a uměle natahované anemické pičovině může být někdy fuckt horor. Kdysi tolik talentovaný a náležitě ostrý Vilém Býkovský, plný neotřelé fantazie, se někdy v roce 2008 nechal sterilizovat, zteplal, začal chovat kočky, a nyní zabíjí filmy nejen vlastními sračkami pro postpřechodové prasnice, prepubertální dementy a přecitlivělé rektoskopy libovolného stáří, ale také produkčním bitchem bezskrupulózně kurví a homosexualizuje další, kdysi tolik talentované a náležitě ostré režiséry, plné neotřelé fantazie. Tudíž velmi doufám, že mu ten jeho senilně vytoužený Pyjnokio vrazí svůj sáhodlouhý dřevěný rypák do prdele až po horní ret, aby konečně na vlastní rektum poznal, jaké to je způsobovat jiným ruptury konečníků, a přestal točit a produkovat přiblblá, otravná a tendenčně kýčovitá svinstva, z nichž se chce zletilým heterosexuálním divákům akorát tak Blade. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Noční můry z temnot mi v určitých momentech připomínaly Propad do temnot a Husí kůži, kde se příběhově pracovalo též s "urban legend", pomstou a "nebezpečnými příběhy z knih". Líbil se mi vzhled monster, byť bychom u Guillerma del Tora, který se na filmu podílel, našli "poetičtěji" vytvořené potvůrky. Též chválím výběr lokací a výpravu, ať už šlo červeně stylizovanou nemocnici, strašidelný dům, nebo kukuřičné pole (které působí děsivě i za bílého dne). Noční můry z temnot nepřekypují (naštěstí pro mě) množstvím lekaček a hektolitry krve, spíše nabízí pár atmosféricky nepříjemných scén a ve výsledku lehce nadprůměrný příběh o tom, že "příběhy ubližují, ale i léčí". Lepší tři hvězdičky! ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Na Noční můry jsem se těšil, ne že ne. Výsledek se mi líbí. Srovnání s IT (2017) a Stranger Things (2016) se tu přímo nabízí. Šedesátá léta, atmosféra a skupinka teenagerů, které vyvolají zlo. Tentokrát v podobě knihy, která zhmotňuje vaše obavy a nejhorší zlé sny. Masky monster jsou báječné a animace některých z nich dobrá. Ovšem mnozí zde píší o sníženém ratingu. Ačkoliv krev nebo gore chybí, tak přesto jsem se dočkal několika vypečených scén. Navíc atmosféru má film skutečně dobrou. Další plus na filmu, co chválím jsou herci. Neznámé hvězdy jsou sympatické a jejich hraní obzvlášť. Jediné, co zbývá vytknout je absence strachu a lekaček. Což u hororu nelze aby chybělo že. Lekaček je několik, ale všechny jsou stylem zvýšeného zvuku na maximum. Takhle se dnes už lekce málokdo a hlavně to působí lacině a absence snažení tvůrců o poctivý zážitek. Přesto díky maskám jsou monstra obstojným hororovým zážitkem. Za mě lehký nadprůměr a možná si film promítnu znovu. Předkrm tedy sněden. Čekáme na hlavní chod v podobě TO a jeho druhé kapitoly. [8. Filmový Víkend ČSFD] (70 %) ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • Název filmu se objeví až chvilku před závěrečnými titulkami. (noelcoward73)
  • Film je natočený podle knížky Alvina Schwartze „Scary Stories to Tell in the Dark Treasury“ (soubor knih „Scary Stories to Tell in the Dark“). (RammsteinDE)

Související novinky

Del Toro konečně na chodníku slávy

Del Toro konečně na chodníku slávy

08.08.2019

Oscarový režisér a scenárista Guillermo del Toro (Tvář vody, Purpurový vrch, Hellboy) byl po letech práce ve filmové branži konečně poctěn hvězdou na hollywoodském chodníku slávy na Hollywood… (více)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

Reklama

Reklama