Reklama

Reklama

Noční můry z temnot

  • USA Scary Stories to Tell in the Dark (více)
Trailer 2

V opuštěném domě úplně na konci města najde parta teenagerů knihu, která je strašnější, než cokoliv, co si kdy dovedli představit. Zanechala ji tu mladá dívka s hrozivým tajemstvím ještě před tím, než sama beze stopy zmizela. Starobylá kniha je plná děsivých příběhů a ještě děsivějších monster, ale není tak úplně ke čtení. Kniha naopak čte toho, kdo s ní přijde do styku. Přečte jeho největší noční můry, napíše z nich příběh a začne ho vyprávět a odvíjet i ve skutečném životě. A to včetně hrozivých příšer. Parta teenagerů se dostala na místo neobvyklého zla. Neměli tuhle knihu nikdy otevírat a měli včas utéct. Neutekli. Proto teď musí čelit svému strachu, nočním můrám a děsům, které je přišly zabít. (Bontonfilm)

(více)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (293)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Několik mikropříběhů spojuje tajemná kniha, která je vlastně deníkem již zemřelé dívky Sarah. Když se parta mladistvých dostane do tajemného domu a Stella si deník vezme, je jen otázkou času, kdy budou nové příběhy zapsány. Příběhy, na jejichž konci čeká smrt. Hned jsem si vzpomněl na báječné staré zaprášené comicsy Tales from the Crypt, z nichž příběhy o strašákovi, bubákovi pod postelí či vybledlém ženském přízraku vypadly. Vizuálně solidní, hudebně slušné (tedy až na padající hrnce), trikově obstojné. Jenže na místo děsuplné atmosféry zvolili tvůrci opět lekání, což zkrátka naštve. Když už návrat ke starým klasikám (viz odkazy na Universal a Noc oživlých mrtvol), tak proč se nepokusit i postaru strašit.... Vyloženě zklamaný nejsem, ale je to oddechovka, na niž brzy zapomenu. A nic na tom nezmění ani mysteriózní kukuřičné pole, ani armáda pavouků. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Protože navzdory mohutnému strašení a středoškolským hrdinům nese příběh, na jehož scénáři i produkci se podílel Guillermo del Toro, vypravěčský půdorys dětské detektivky s příměsí pohádek bratří Grimmů. Noční můry z temnot trpí jistou schizofrenií v tom, že chtějí fungovat jako uzavřený samostatný film a zároveň coby potenciální první část série několika snímků. Výsledkem je, že sledujeme příběhy v příběhu a je toho zkrátka moc. Sledujeme dvě linky:historky v knize, kterou objeví parta teenagerů a mají za úkol prokletí zastavit, a tu o strašidelných historkách samotných. Tato druhá je zajímavější, poutavější, estetičtější, divácky lákavější a vlastně by vůbec nevadilo, kdyby byl celý film jen mozaikou bizarních, temně fantaskních příběhů. Z předlohy Alvina Schwartze Scary Stories to Tell in the Dark, což je sbírka hrůzostrašného amerického folkloru, vyplyne série roztodivných útoků na hraně děsu a smíchu, od strašáka s vidlemi přes nebožtíkův palec v omáčce až po vřídek na tváři školní krásky, z nějž se vylíhne triková armáda pavouků. Režisérův narativ je tu hodně navíc. Starosvětská nálada městečka o Halloweenu roku 1968, kdy se v letním kině promítá Noc oživlých mrtvol, připomene nádech „sedmdesátek“ ve filmu Super 8. Na mě nejvíce zabralo právě pátrání kamarádů po kořenech kletby, takže jako dětská detektivka stál zážitek nad hororem. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Vôbec nie zlý koncept. Bohužiaľ pre mňa absolútne nevyužitý v rámci vzťahov. Aj v rámci jednotlivých monštier. Ak nemá postava šancu na útek a je od začiatku odsúdená na zánik, to mi príde ako kontraproduktívna myšlienka. Uberá to tajomno z inak výbornej atmosféry. Monštrá nápadité hlavne ten japonský démon. Ale vyvrcholenie...koniec..a celkovo smerovanie príbehu v poslednej pol hodine je skôr na škodu. Nie je to ani Stranger things..Ani IT a ani Summer of Night..(hoci to je len knižka). Znesitelný priemer ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Už viackrát som tento film zapol, že si ho idem pozrieť, ale vždy som ho vypol s tým, že ho dám na Halloween a tak sa aj stalo. Príbeh nieje ničím výnimočný či zvláštny, podobných príbehov tu bolo už veľa. Ale film má vysoké obrátky( tempo), vobec nenudí, boj o svoj život i život svojich kamarátov je napínavo znázornený. Je tu niekoľko zhmotnení, najmenej ma bavili pavúci a ani tá v červenej miestnosti nebola moc dobrá a najviac určite rozsekaný zombie, či čo to bolo, hned jeho prichod bol cool. Herci nielenže boli sympatický, ale vedeli i hrať a a atmosféra nielen starého domu, ktorá mi pripomenula Haunting of Hill House bola tiež velmi slusná. Ja som spokojný, keby každý príbeh bol aspoň tak dobrý ako napríklad príbeh o strašiakovi, tak dám i plnú paľbu, takto len slabé 4*. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Vlastne sa mi to celkom páčilo a bavilo ma to. Občas je to klišé (šerif) a hlavné postavy mi pripadali skôr otravné, než sympatické. Ale väčšinou to slušne odsýpa, atmosféra 60. rokov 20. storočia na americkom vidieku je stvárnená pútavo a presvedčivo, poteší famózna Season of the Witch a jednotlivé príšery sú stvárnené plus mínus skvele. Vo finále už som sa trochu strácal, ale napriek tomu fajn. Každopádne nechápem, prečo niektorí ľudia tvrdia, že je to poviedkový film. Isté veci k tomu zvádzajú, ale poviedkový film vyzerá úplne inak. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • Michael Garza sa vo filme predstavuje pod dvomi rôznymi menami. Raz sa predstavil ako Ramón Rodriguez, druhýkrát ako Ramón Moráles. (CroSsicek)
  • Název filmu se objeví až chvilku před závěrečnými titulkami. (noelcoward73)

Související novinky

Del Toro konečně na chodníku slávy

Del Toro konečně na chodníku slávy

08.08.2019

Oscarový režisér a scenárista Guillermo del Toro (Tvář vody, Purpurový vrch, Hellboy) byl po letech práce ve filmové branži konečně poctěn hvězdou na hollywoodském chodníku slávy na Hollywood… (více)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

Reklama

Reklama