Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I malé děti mohou postihnout velké starosti, třebaže nemusí úplně rozumět trápení dospělých. Vnímavá učitelka však vycítí z vyprávění malé holčičky, že tatínek odjel a maminka těžce onemocněla, závažné náznaky něčeho tragického a začne sama zjišťovat, co se děje... Film ovšem není určen pro dětské publikum, má naopak oslovit generaci jejich rodičů a prarodičů, ale počíná si způsobem velice melodramatickým. Tezovitě, nepřesvědčivě napsaný scénář předkládá dialogy i zápletky jen stěží uvěřitelné. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Nejdříve to začalo velmi úspěšnou rozhlasovou hrou, která byla údajně odvysílána v sedmi zemích a dokonce zpracována i do divadelní verze jedním moskevským divadelním souborem. A tak není divu, že onu hru vlivem mezinárodního úspěchu převzal Václav Matějka, přepsal do filmového scénáře a zároveň také natočil. Film je však zcela něco jiného než rozhlas či divadlo, takže se chtě nechtě muselo sáhnout po úpravě. Základní myšlenka však zůstala zachována. Silnou stránkou příběhu je prostořekost malé dívenky, z jejichž slov se vydedukuje šokující odhalení týkající se její nemocné maminky, která se rozhodla k vážnému činu, ke kterému ji vedlo několik okolností. Herecký výkon malé Elišky Sirové v roli Terezky si zaslouží uznání. Po filmové stránce je kladen důraz na psychologickou rovinu, která se povedla. Každá postava má svoji životní dráhu a dá se říci, že k realismu to má hodně blízko. Alespoň na tehdejší dobu. Příběh je moralizující cíleně k dospělým jedincům, tudíž pro ně k zamyšlení. Děti prostě někdy vědí více, než si kdo myslí. Jen to správně pojmout. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

V podstatě takové severské drama nevyhnutelné tragedie a divákovi se kroutí palce v podstatě ze všeho co vidí... Lehce optimistické okamžiky jsou takovou kudlou do zad divákovi, který by tak chtěl, aby bylo všechno, nebo aspoň něco jinak. Závěr je pak excelentní a minimálně čtyřhvězdičkový. Problém je možná v hercích, možná v dialozích, ale něco mi tam nesedělo a nutně mi tam chyběla postava, ze kterou bych se chtěl či mohl ztotožnit. ()

Reklama

Jonatthan 

všechny recenze uživatele

Stručný děj ve čtyřech větách: Ženatý Matyáš má milenku Maciuchovou. Jeho žena Merunková o tom ví a navíc je těžce nemocná. Proto se chce zasebevraždit. Hádejte, jestli se jí to podaří... Na své si příjdou asi jen milovníci dobových reálií. Film se odehrává v Liberci a okolí (např. motorest v Kořenově). ()

shantim 

všechny recenze uživatele

Opravdu psycho snímek. Hudba je vynikající, hodně dramatická a připomínající hudbu k seriálu Chobotnice, který je o řádění mafie v Itálii. A pak ten dramatický závěr, kdy kamera najíždí na plotny sporáku a hned poté se díváme na dívku v bílých šatech, byl skvělou tečkou. Normálně bych dal jen dvě hvězdičky, ale kvůli té dsné a hutné hudbě dávám 55% hvězdiček. ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Film byl natočen podle rozhlasové hry, v níž vystupovaly pouze postavy učitelky a děvčátka, z jejíhož povídání učitelka postupně vyrozumí, že jeho matka asi chce spáchat sebevraždu, a zachrání ji. Matějka všechno to, o čem se ve hře mluvilo, zdramatizoval, přidal nové postavy a navíc hned na začátku filmu vyslepičil, že se matka hodlá zabít, takže působivost hry je ta tam. Ale určité napětí si film přes to všechno přece jen zachoval. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (2)

  • Film byl natočen podle rozhlasové hry, v níž vystupovaly pouze dvě postavy, postava učitelky a děvčátka, z jejíhož povídání učitelka postupně vyrozumí, že maminka si chce vzít život. (sator)
  • Film bol natáčaný v Liberci a jeho okolí. (dyfur)

Reklama

Reklama