Reklama

Reklama

Čekání na barbary

  • USA Waiting for the Barbarians (více)
Trailer

Vojenské pevnosti, střežící hranice neznámého impéria, velí postarší muž (Mark Rylance), který vykonává i funkci správce. Jeho pečlivé velení udržuje po mnoho let klid s kmeny nomádů a dochází jen k drobným nedorozuměním. Vše se změní s příchodem plukovníka Jolla (Johnny Depp), který přichází na základě informací, že barbaři chystají útok. Je krutý a brutální, velitel nechápe Jollovy metody, ani jeho cíle. Jeho protesty nepomáhají a nakonec na něj padne podezření z kolaborace s nepřítelem. Musí se rozhodnout, zda zvolí loajálnost k impériu, nebo lidskost, právo a spravedlnost. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (45)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Krásné historické drama, jehož největší kámen úrazu je způsob, jakým je natočen. Natočen je totiž velice, velice pomale. A možná proto tady skrývá modré průměrné hodnocení s číselným počtem 59. Přitom Čekání na barbary si filmařsky nezadá s takovým filmem, jako je například Američan, který je na tom v hodnocení obdobně, ale přitom já byl neskutečně nadšen. Neuvěřitelné herecké výkony, kterým Mark Rylance jednoznačně vládne, ale kde mu Johnny Depp a Robert Pattinson bravurně přitakávají. Námět, který v sobě má obrovské množství myšlenek právě tím, že je situován do neznámé doby na neznámé místo. Není ale problém si v tom najít ten svůj příběh a situovat to do Afriky, na Blízký Východ nebo prostě kamkoliv, kam se v historii rozpínala bílá evropská tvář. K tomu počítejte s exotickým prostředím pevnosti, která jak kdyby stála na hranici mapy, kde za ní je jen neprozkoumané bílo a perfektní kameru, která svými záběry dokáže učarovat. Ve výsledku nemám úplně pocit, že toto by měl být film, který se sotva dostane k šedesátiprocentnímu hodnocení. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Čakanie na barbarov” sa konkrétne skladá zo štyroch častí (ročných období), ktoré by som následne pretavil do viet asi takýmto štýlom: » V lete prichádza do pohraničnej provincie (policajný) plukovník Joll, ktorú má zrovna na starosti správca-úradník v jednej osobe, vo veľkom presvedčení, že údajne (ne)ďaleké, kočovné kmene, začínajú čoraz viac vystrkovať rožky, na základe čoho sa rozhodne podniknúť výpravu, aby z nich doslova vymlátil dušu, a keď sa už vracajú naspäť, tak majú so sebou tiež aj niekoľkých zajatcov, medzi ktorými je trebárs i jedno dievča, ktoré čochvíľa oslepne... Zima už ale pomaly klope na dvere, a tak sa richtár zbližuje s týmto postihnutým dievčaťom, ktoré si berie pod svoje ochranné krídla, pričom zase na jar by ju pre istotu radšej (na)vrátil tam, odkiaľ vlastne prišla, t. j. späť ku svojej rodine, čo je inak mylne považované za spolčovanie sa s odporcami, kvôli čomu je i patrične potrestaný a ponížený, zároveň, kedy má tu česť byť pre zmenu zaujímavým dôstojník Mandel, ktorý si toto dianie i náležite vychutnáva ! Vo vnútri sa to celé intenzívne vyostruje, že na jeseň sa nepriateľ poctivo pripravil, že akonáhle dorazí, kto bude na neho ešte čakať, alebo, povedzte mi teraz, kto sú v skutočnosti tými b a r b a r m i ? « / Veľmi pomalý, kvalitne obsadený, výborným kameramanom zosnímaný, pomerne presvedčivo zrežírovaný, miestami vskutku krutý a trýznivý, dvojhodinový film, ktorý vari hravo "utečie ako voda" , že tých úvodzoviek sa báť vôbec nemusíte ? Ale divák musí byť najprv a v prvom rade oveľa viac trpezlivejším, lebo si to tento počin skrátka neustále vyžaduje, za čo vás napokon dostatočne odmení, teda, aspoň mňa - určite, áno, aj keď to nakoniec nie je o málo vyššie hodnotenie, neľutujem toho, že som videl týchto barbarov. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zatímco laskavost a člověčenství se často setkávají s nepochopením, krutost je ve své univerzálnosti velmi srozumitelná. A koneckonců, snadněji se i oplácí.. Neznámé místo, sypání si známého imperiálního popele na hlavu a nosná myšlenka měly šanci uspět, jenže to by Guerra nesměl dát štempl na to, že čekání je svou povahou nezáživné a otravné. Problémem možná je, že blazeovaný Rylance, nezlíčený Depp v extravagantních brýlích a ani nestabilní oficírský ex-upír nedokázali chybějící pozornost strhnout na sebe.. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

"NEVÍM O ŽÁDNÉM NEPŘÍTELI, POKUD JÍM TEDY NEJSME MI SAMI." Rozsahem střídmá historka z rozhraní civilizace (nebo něčeho, co jako civilizaci chápeme), která systematicky a zarputile brojí proti poklidu a romantice oněch míst. A ve výkonu Marka Rylance se ta brutální destrukce (spíše ideová než obrazová - určitá drásavost je ve filmu přítomna, přesto převládá efekt tušeného) "krásně" zrcadlí a je svým způsobem fascinující sledovat drobnou odvahu běžného člověka, který tváří tvář nepochopitelnému počínání neustoupí... Jakýsi zvrácený půvab má také obsazení vyhlášených hollywoodských krasavců (učedník a jeho nástupce?) do rolí veskrze nesympatických, o to ale lépe zvládnutých. 75% ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

O střetu fanatismu s člověčenstvím. 1)  Hádejte, kdo vyhraje._____ 2)  Snímek mi připomněl Tatarskou poušť (1976) svým vizuálem i silným pocitem vyloučenosti a izolace. Zatímco Tatarská poušť vyjadřuje spíš individuální pocity a osudy, Čekání se zaměřuje na dnes v umění i ve veřejném diskursu frekventovanou otázku o vměšování do lokálních společenství ve jménu vyšších cílů._____ 3)  Pomalý průběh stojatých vod střídají brutální chvilky._____ 4)  Úmyslně neurčité místo nabízí příležitost zamyslet se nad povahou evropského kolonialismu, jeho kladných a záporných atributů._____ 5)  Film byl natočen v Maroku, ale obličeje komparsu připomínají spíš střední Asii._____ 6)  Výstižný koment: Marze**. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se v listopadu a prosinci roku 2018 v Maroku a Itálii. (Punisher)

Reklama

Reklama