Reklama

Reklama

O zakletém králi a odvážném Martinovi

(TV film)
  • Slovensko Vianočné želanie (více)

Obsahy(1)

Král je těžce nemocný a když se jeho jediná dcera, princezna Michaela, dozví o zázračné koruně krále Svaroga, která by mohla jejího otce uzdravit, vydá se najít Svarogovo začarované království. Cestou se zastaví v jedné vesnici, protože potřebuje okovat koně a nabrousit meč. Kovářem je tu Martin, dobrosrdečný a pracovitý mládenec, který se princezně na první pohled líbí. Když pochopí, že je slepý, o to větší obdiv k němu pocítí. Po pár dnech se ve vsi objeví kůň bez jezdce a Martinovi dojde, že princezně se něco zlého přihodilo. Vezme koně a vypraví se hledat princeznu Michaelu. Cestou se k němu přidá šikovný skřítek, který mu za sladkou buchtu poskytne dobré rady a veselou společnost. Přestože Martin nevidí, dokáže si poradit se všemi překážkami, které mu mají zabránit dojít až do Svarogova království, se zákeřnou ježibabou i se svým největším protivníkem, mocným čarodějem Vlkanem, původcem všeho zla. Martinův handicap se v rozhodující chvíli paradoxně stane výhodou... (Česká televize)

(více)

Recenze (260)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Hezká většinově slovenská koprodukční pohádka. Kde je hrdinou sympatický šikovný slepý kovář, král mocný čaroděj je pojmenovaný po slovanském bohu (Svarog), princezna je sličná a chytrá (dle výběru partnera a některých činů). Zlo pěkně definované zlým čarodějem a jeho sestřenkou Ježibabou. Celkově hezký pohádkový příběh. Jsem laskavý divák pohádek dávám za čtyři hvězdy. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo fajn rozprávka bez zbytočných efektov, zato sústrediaca sa na dosť peknú výpravu lesov a okolitých dedín. Scenár je originálny najmä tým, že nemá hlavnú hrdinku, ale hrdinu a jednak tým, že je slepý (a v neposlednom rade oceňujem, že Richard Autner je taký v dobrom „obyčajný“ sympaťák, ktorý sa na nič nehrá, možno mu to zostane). Vcelku sviežo bol poňatý aj hlavný záporák v podaní obludne vlasatého Tomáša Maštalíra. Avšak ako u o rok mladšej rozprávky Čarovný kamienok, ani tu sa mi nepáčilo, že jedna z dôležitých postáv je slepá resp. nemá a na konci je z toho vyliečená. Ako sa asi majú cítiť ľudia s podobným postihnutím? Prečo tie postavy nemohli zostať slepé/nemé? Tým pádom by to nebol happyend? To mi príde nehnevajte sa, ale trošku zvrhlé a „zlé“. Toto by tvorcovia rozprávok nemali dopustiť, ak sú normálni. ()

Reklama

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Vianočné želanie měla rozhodně být štědrovečerní pohádkou 2018. Konečně pohádka, která má hlavu a patu. Líbil se mi slepý kovář, protože to byl fakt sympaťák. Sice jsem mu nevěřila jeho slepotu, ale co, je to pohádka. Líbila se mi statečná princezna. A na obou se mi líbilo, že se vzepřeli osudu a šli do skal, aby našli záchranu pro toho, koho milují. Ach. Líbil se mi i záporák Tomáše Maštalíra, protože ač toho herce mám hodně ráda, tak tady byl opravdu zlý až do morku krve. A Lukáš Vaculík mi připomínal Gandalfa. Vianočné želanie je pohádkou, kterou bych ráda viděla znovu. Ale v původním znění, ne předabovanou do češtiny. ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Vianočné želanie je spočiatku priemernou rozprávkou so sympatickým hrdinom (ktorému som skoro neveril že je slepý, musel to každých 10 minút niekomu povedať aby sme nezabudli) postupne však ulieta do väčšej a väčšej infantilnosti, až skončí preplácaným šťastným koncom, ani sa nenazdáte. Najmocnejší černokňažník na svete to má po konfrontácii s hlavným hrdinom a obkecávaní aký je neohroziteľný zrátané na prvú šupu... A čo je ďalej nemá ani zmyseľ komentovať. Pekné farby a vizuálne efekty skrátka nestačia :) Jedno ale tento film dokázal. Dokázal, že na nakrútenie dobrej súčasnej rozprávky prostriedky máme :) 40% ()

fantassia 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je na pohádkách to krásné, žádné zlo není definitivní a rozdíl mezi princeznou a ježibabou je evidentní, člověk je hned v obraze, kdo je klaďas a kdo záporák. Ženatí pánové, kteří by chtěli objasnit jak se z princezny stane ježibaba si to nechají pro jiný žánr.Celkem příjemná zábava a pointa ať se všem dobrým lidem splní jejich nejtajnější přání, je ryze vánoční. Kluk má čapku, coby bumerang, pentle dívčete není k zahození, děti mají dětská přání,maminka jedno nesobecké a tak to má být, každý si přeje přiměřeně svému rozumu a na zemi pokoj lidem dobré vůle. Na plný počet to není, ale těch tři a půl a že jsou ty Vánoce, se to dá... ()

Galerie (107)

Zajímavosti (9)

  • Natáčení v Zuberci se jako komparz zúčastnili i členové folklorních souborů ve vlastních regionálních krojích. Na plac donesli domácí slaninu a slivovici, kterou pohostili celý štáb. [Zdroj: lifee.cz] (Duoscop)
  • Na to, aby kovář Martin mohl po souboji s čarodějem Vlkanem odletět, musela být v podzemí hradu Červený Kameň postavena speciální konstrukce a představitel Martina byl připevněn na lana. [Zdroj: lifee.cz] (Duoscop)
  • Natáčení ve skalách bylo mimořádně náročné – herce, štáb, ale i techniku bylo třeba na vrchol dopravit úzkými a strmými skalními cestičkami. Nahoře na místě natáčení navíc bylo velmi málo místa a mohli tam být jen ti nejpotřebnější z celého týmu. [Zdroj: lifee.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama