Reklama

Reklama

Nekonformní malířka Laura Reynolds (Elizabeth Taylor) žije v dřevěném domku na pláži malebného kalifornského pobřeží, dostatečně vzdálena od okolní civilizace. Hrdá a nezávislá žena odmítá připustit jiný než škodlivý vliv společnosti na utváření lidského charakteru a svého devítiletého nemanželského syna Dannyho proto raději vzdělává sama. Po opakovaném střetu se zákonem je úřady donucena k volbě - Danny musí neprodleně nastoupit do sansimeonské církevní školy v Monterrey, nebo skončí v polepšovně. Ačkoliv ředitel školy San Simeon Edward Hewitt (Richard Burton) se pokouší paní Reynoldsovou přesvědčit, že jeho ústav není vězením, jejich první setkání skončí rozmíškou. Tehdy si stárnoucí protestant, oddaný manžel a otec dvou dětí uvědomí, jak daleko se za dvacet let vedení školy existenčně závislé na milosrdenství podporovatelů ale i lidí s nečistými úmysly odvrátil od svého původního poslání. (dopitak)

(více)

Recenze (17)

Han22 

všechny recenze uživatele

Tenhle poměrně neznámý film jsem si stáhl jen kvůli výbornému hereckému obsazení a hlavně oskarové písničce. Fungovalo to tak napůl. Krásná kamera zabírající krásné přírodní scenérie podpořená náladovou hudbou. Dva skvělí herci v hlavních rolích; Charles Bronson v roli opilého hulváta spíše do počtu. A zpočátku výborný příběh - krásná, ale nezávislá, muži a systémem opovrhující malířka žije na pobřeží se synem, který musí do katolické školy. Tak se střetává s jejím ředitelem, pokrokovým ženatým knězem, který kvůli své funkci musí dělat morální ústupky. Jejich názorové střety a jiskrné debaty jsou perfektní, ale pak přijde nevyhnutelné - zamilují se a film se pozvolna mění v utahanou melodramatickou romanci, která navíc na konci podivně vyšumí. Nebylo to špatné, ale ani žádný zázrak. A písnička? Neznámý průměrný "crooning" cajdák co zazní necelou minutu v titulkách... přitom v roce 1965 bylo tolik jiných možností na výběr. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Vydařené drama, kterému herecky dominuje někdejší čerstvý manželský pár Burton/Taylor. Je to dlouhé, je to únavné, ale je v tom něco, co se vám zalíbí. Možná je to jen okolí Big Sur, odhalená socha Liz či její model s ňadry ve dlaních, letní atmosféra, růžová poštovní schránka co je na konci z neznámého důvodu červená, vlny, ptáci, co já vím. Chválím i český dabing z dílny ČT 1994 s Jiřím Štěpničkou a Valerií Zavadskou. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Elizabeth Taylor s Richardem Burtonem bývají obvykle zárukou kvalitního filmu. Když se tomu navíc přidá Eva Marie Saint a Charles Bronson mělo by to být ještě tuplované. Tenhle příběh o konfliktu víry a smyslnosti, kněze a ateistické umělkyně, ale povážlivě skřípe a na dnešní dobu nepůsobí příliš hodnověrně. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Vincente Minnelli /Meet me in St. Louis, Jak je tezke byt dedeckem/ natocil sympaticku spolocensku konverzacku. O tom, ako ona vychovava syna, pricom jej ponatie lasky a moralky je dost sporne, na vetvy je potom z toho pastor Hewitt v podani Richarda Burtona /Where Eagles Dare, Kleopatra/. Nie je tu uceleny pribeh, o nejakej akcii nemoze byt ani reci, ale vyborne to odsypa, dialogy su na urovni. Okrem Elizabeth Krajcirky a Richarda Burtona som tu videl aj Charlesa Bronsona /Mechanik Zabijak, Prani Smrti/. Pre taketo filmy sa snad Minnelli narodil : 87 % ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Burton i Taylorová se snažili, leč... Ženská, která se na jednu stranu prsí svou samostatností, brečí, že nemá peníze a nakonec je přijme od svého milence, místo aby si soudně vymohla alimenty u otce svého dítěte? Ženská, která se snaží být rebelkou, a přitom má tak bohatou garderobu (vzhledem k postavě nepochybně šitou na míru), na rozdíl od střídmého šatníku regulérní ženy jejího milence? Přes všechny líbivé záběry mě to nijak nepřesvědčilo.. A nebýt Richarda Burtona.... Ovšem i mladý Charles Bronson byl k sežrání. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (1)

  • Původně měla menší roli ve filmu i Sharon Tate. Avšak na přání Elizabeth Taylor ji vyhodili z natáčení a její scény byly vystřiženy. Šlo prý o to, že si Elizabeth uvědomovala její krásu a bála se, že by s ní Richard Burton mohl flirtovat. (andrew88)

Reklama

Reklama