Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

Helo 

všechny recenze uživatele

Příjemnej náhled do života nejlepšího fantasy spisovatele všech dob, kterej ovšem nepřináší nic extra (ten náhled, nikoli spisovatel), nejde do hloubky a nic moc nepitvá. Herecky, atmosférou, řemeslem ovšem bez výtek. A díky tomu, že se s fanservisem, kterej se taky tak strašně nabízí, film celou dobu drží hodně u země, posledních deset minut působí o to silněji a fanouškovi Středozemě dozajista způsobí zimomřavky. Škoda, že jen na tom konci. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu je skvělý, bez chyby. I potom dějové lince s Edith nemám co vytknout. Je to téměř pohádka, že se potkali dva lidi, kteří si takhle rozumí. Pak přichází hrůzy první světové a já se začínám bát, že víc už nebude. Že jsem čekala od dvou hodin stopáže více jeho života a ne jen pak titulky v závěru s různými dodatky. Pak si ale vzpomenu, že to natočili Amíci a říkám si, že je to vlastně dobré. ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Bohužel až moc obyčejný film o neobyčejném člověku. Rutinní snímek, který těží z života jedné osobnosti, která byla nadaná na různé schopnosti, které dokázala využít, žel to nadání zde vidíme pouze v počátku. Nejsme u toho, kdy Tolkien píše svá díla, jaké peripetie v rámci nich řeší a jak na ně reaguje společnost. Místo toho tu máme průměrnou romanci, protkanou několika lacinými scénami z první světové války. A tu a tam probleskne nějaký kouřový tvor či drak. Nic co by stálo za pozornost. Je to hezký příběh o mládí, ale nezajímavý příběh o slavném spisovateli, který vytvořil celý jeden svět. 60% ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Aby se vyhnul klasické životopisné suchosti, pokouší se snímek do Tolkienova vidění reality projektovat náznaky z jeho fantazie, resp. budoucího díla (nepolopatičtěji bojiště 1. světové války jako smrtonosný Mordor). Nicméně tím hlavně dokazuje, že slavný autor/jazykovědec žádný extra vzrušující život, o kterém by se měly točit filmy, ve svém předspisovatelském období nevedl (natož potom) – pár studentských nerozvážností, pevný kamarádský spolek ("fellowship") roztržený válkou a šťastná láska. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Chtělo by to ještě jeden film, který by nám Tolkienův životopis dovyprávěl až do konce. Toto jsou jen mladá léta a připomenutí skutečnosti, která praví, že i Pán prstenů je jen odpovědí na hrůzy Velké války. Podobně jako cokoli, co napsala ztracená generace, včetně A. A. Milnea. A samozřejmě před válkou všichni, bez rozdílu, randili tak, že brali své drahé polovičky na Wagnerovy opery ;) ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se v Anglii, konkrétně ve městech Liverpool a Manchester. Zákopové scény z první světové války se natáčely v Altchringhamu (Cheshire). (BMW12)

Reklama

Reklama