Reklama

Reklama

Pán much

  • Velká Británie Lord of the Flies (více)
Trailer

Skupina britských školáků ztroskotá po havárii letadla na opuštěném ostrově. Nikdo z dospělých nepřežil a chlapci si tak vybudují svou vlastní mikrospolečnost. Náčelníkem je zvolen Ralph, který se stará o přístřeší a oheň. Jack, vedoucí školního sboru, bere své chlapce na lov potravy (divokých prasat). Mezi Jackem a Ralphem se vyvine hořká rivalita, neboť oba chtějí stanout v čele. Z "Lovců" se pod Jackovým vedením stanou barbarští divoši, zatímco Ralph se snaží držet svou skupinu na civilizované úrovni. Narůstající nenávist mezi nimi vede ke krvavému a děsivému vyvrcholení. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Filmy pro děti a mládež mám obecně v oblibě, posledních pár let možná i víc, než v době, kdy jsem věkově plně spadal do cílové skupiny, a skutečně jen nerad jim dávám nízká hodnocení, zvláště když film nepostrádá své kvality a hlavně osobitost. Nakonec určitě rozhodl i povedený závěr, který na mě dost zapůsobil a díky kterému na poslední chvíli v mých očích Pán much trochu stoupl tak, že alespoň 3 hvězdičky můžu s čistým svědomím dát. Jinak nemohu si pomoct, ani přes to atraktivní prostředí opuštěného exotického ostrova si mě to nezískalo a povětšinou naprosto míjelo. Mám zde podobný problém jako u Záhady hlavolamu (hlavně té novší filmové verze) a sice že celý děj působí jako z čistě fantaskního světa, kde existují pouze děti bez jakéhokoliv vztahu k rodičům nebo jiným dospělým (dobrá, asi jednou tu zničehonic zmíní jeden kluk, jak mu táta něco kdysi povídal o nějakém zvířeti...) a jak si tak žijí, vedou si vlastní společnost včetně válečných bojů mezi sebou. Nepůsobilo to na mě ani kousek uvěřitelně tak, abych se do onoho „fantasy“ světa pořádně dostal a nechal se pohltit děním v něm, navíc – a to byl ještě větší problém, celkový dojem zabíjela většina zoufale prkenných hereckých výkonů dětských protagonistů, které na celé neuvěřitelnosti a rozpačitosti jenom přidávaly. Je celkem sympatické, že si v tomhle filmu našli někteří komentující i různá hluboká podobenství, a ještě víc, jaké chvály se zde dočkává knižní předloha. Já zatím budu doufat, že pokud po ní někdy v budoucnu sáhnu, snad mi předá ve své případné hloubce víc, než tenhle Brookův film. [55%] ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tento film by mal byť, aj napriek svojmu kontroverznému obsahu, určený hlavne deťom. Aby si uvedomili, že život je jedna obrovská tragikomická púť a dostávať facky je v dnešnej vo zvyku. Stroskotať niekde na ostrove a vytvoriť si vlastnú komunitu, to musí podkopať aj dospelácku psychiku, nieto ešte detskú. Briti sa s tým vysporiadali celkom slušne a ponúkajú snímok hodný svojho originálneho názvu Lord ( Pán ). Aj napriek tomu, že svižnosť snímku nič nehovorí. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Už i s Goldingovou předlohou jsem měl jisté problémy (těžko si k hrdinům přiřadit obličeje malých kluků) a film to jenom stvrzuje. Je to nefunkční jako adaptace a jako samostatný film to prohrává úplně. Zkratkovitost v jednání a motivech hrdinů tluče pokaždé, když si divák znalý předlohy udělá čárku za vynechaných deset stran. Nevěřil jsem té klukovině ani minutu. Být to rychlokvaška natočená rok po vydání, snad bych i chápal, že na scénáři někdo mohl pracovat skoro deset let, ale je ale neodpustitelné. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Předloze věrnější, nicméně verzi z devadesátých let mám raději. Na každý pád jsem ovšem rád, že se o zásadní literární díla někdo opakovaně filmově pokouší a snaží se je tak předložit širší části veřejnosti. Mě filmy navnadily k dodatečnému přečtení Goldingova geniálního díla - kéž by vždycky, když civilizace divočí, bylo možné doufat, že bude opět přímočaře konfrontována se světem dospělým... ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Největší problém tohoto filmu spočívá v hereckých výkonech. Většina kluků bohužel není uvěřitelná. Film je značně zkratkovitý, charaktery postav nejsou propracovány. Opuštěný ostrov, parta kluků, jejich postupná degradace, z toho se dala vytřískat atmosféra k nezapomenutí. Ale bez ní je snímek k zapomenutí. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (13)

  • Jako Pán much je označován Belzebub, což je podle křesťanské mytologie jedno ze jmen ďábla. Jiné zdroje uvádějí, že Belzebub je jeden ze sedmi princů pekel, konkrétně démon obžérství. Jméno se nejčastěji interpretuje jako „Pán much“, protože lidé věřili, že hejna much, která je sužovala, musí být výplodem ďábla.. (Lukadlo)
  • Během 92 minut na plátně se neobjeví jediná ženská tvář. (ČSFD)
  • Hlavní postavy knihy mohou být považovány za metaforu k Freudově teorii o idu, egu a superegu. (Krub)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno