Reklama

Reklama

Věčný svit neposkvrněné mysli

  • USA Eternal Sunshine of the Spotless Mind (více)
Trailer

Obsahy(1)

Joel (Jim Carrey) je ohromen, když zjistí, že si jeho přítelkyně Clementine (Kate Winsletová) nechala vymazat z paměti jejich bouřlivý vztah. Ze zoufalství kontaktuje vynálezce tohoto zákroku, doktora Howarda Mierzwiaka (Tom Wilkinson), aby mu naordinoval stejnou léčbu. Když se však jeho vzpomínky na Clementine začnou vytrácet, Joel si náhle uvědomí, jak moc ji stále miluje. Charlie Kaufman získal Oscara za (velmi) originální scénář. V tomto surrealistickém milostném příběhu, který je úchvatným a vizuálně podmanivým mistrovským dílem, hrají také Kirsten Dunstová, Elijah Wood a Mark Ruffalo. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 510)

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Ještě před shlédnutím jsem myslel, že mi Kauffman ukradl námět a částečně i scénář. Ale potom, začal jsem se tak omlouvat Charliemu, jak jen to šlo. Protože na tenhle film je i můj scénář krátkej. Někdy jsem byl opravdu moc zmatenej co se děje, taková moje schizofrenie :o). A to znamená, že každý musí tento film shlédnout vícekrát. A nejen kvůli zmatenému Jimovi, ale aby odhalil všechny detaily, které nebyly poprvé zaregistrovány. Jen mě trošku mátla Mary (Jane) ze Spider-mana. :o) Všichni říkají: Jo Kaufman je dobrej, ale myslím že by si i titul "dobrej" zasloužil režisér tohoto snímku Michel Gondry, protože nebýt jeho, neviděli bychom perfektně osvětlené tváře kuželem světla. A co Jim Carrey a jeho gesta, kterými je nezapomenutelný (nečekejte jich plno jako v Masce nebo v Ace Venturovi). Je prostě mnoho důvodů jít na tento film a zapamatovat si ho. Ale zásadně NEMAZAT z paměti. ;o) ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Musím se svou kůží na trh: z opusů Charlieho Kaufmana na mně vždy dýchala a dýchá šílená dávka překombinovanosti; a nutno podotknout, že imho zbytečné překombinovanosti. Nemám nic proti originalitě, ale ono Kaufmanovo pojetí mi bylo vždy tak nějak cizí. Ale pryč s trudomyslností. ;o) VĚČNÝ SVIT NEPOSKVRNĚNÉ MYSLI rozhodně patří k vynikajícím filmům; vynikajícím divným romantickým filmům alá Andersonův opus OPILÍ LÁSKOU (2002) etc. Formě natočení nemám co vytknout; prostě radost se dívat. Herecké výkony silně nadprůměrné - jde o další film, v němž Jim Carrey exceluje a sekundují mu k tomu další - neméně dobře hrající - herci. V neposlední řadě jsem během celého filmu chrochtal blahem díky hudební složce Jona Briona (MAGNOLIA (1999) či již zmiňovaný snímek OPILÍ LÁSKOU (2002)). Shrnuto a podtrženo: výborný film s myšlenkou, který by levou zadní mohl získat plných 100%. Po odečtení Kaufmanovy překombinovanosti je to čistých a dobrých 90%. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Úžasně scénáristicky vybroušený diamant, který je dokonale natočen. Scény v kterých Joel (Jim Carrey) pomalu zapomíná jsou dokonale střiženy a kamera v nich nemá naprsoto žáadnou chybičku!! Herecké obsazení, hlavně božský Jim Carrey a skvělá Kate Winslet , je opravdu výborné a role skvěle trefené. Některé scény jsou skvěle úsměvné a nechybí troška sarkasmu. Podle mě je to jeden z nejlepších filmů minimálně tohoto roku. Taková cesta do hlubin partnerského vztahu a příběh osudové lásky. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Původně na tomto místě byl sáhodlouhý rozbor mé lásky k tomuto hravému, okouzlujícímu a pravdivému filmovému skvostu. Jenže po několika projekcích jsem si řekl "čert to vem". Takže krátce: Věčný svit neposkvrněné mysli JE to nejlepší co (nejen) v posledních letech vzniklo. Potřebujete vědět proč? Pokud ano, tak se na osudový vztah Joela a Clementine (... no jokes about her name!) budete muset podívat sami. Slovy totiž ten zážitek nejde ani popsat. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Nespočetněkrát by mě lákalo služeb společnosti Lacuna Inc.využít a s pomocí jejich plně vyškoleného personálu (snad tam Kirsten Dunst ještě pracuje) si nechat bezbolestně odstranit z hlavy všechny ty smutné vzpomínky, jenže pak bych se stejně jako Joel všemožně jejich vymazání bránil a ukrýval se, jen ať mi zůstanou napořád. Jsem totiž jako puzzle .. jeden dílek mi vezmete a nikdy už nebudu sám sebou .. ()

Galerie (143)

Zajímavosti (46)

  • Americké filmové deníky film hodnotily jako jeden z nejlepších filmů roku 2004 i jako jeden z nejlepších filmů desetiletí. (Nancy...)
  • Všechny vlakové scény byly natočeny na trasách Metro-North Railroad, podél New Haven Line a Mount Vernon East. Jako vlakové nádraží posloužilo Rockville Centre Station. (Nancy...)
  • Barva vlasů Clementine (Kate Winslet) je klíč ke správné posloupnosti zamotaného děje filmu. Zelené vlasy – Joel (Jim Carrey) a Clementine se poprvé seznamují. Červené vlasy – prožívají spolu nejšťastnější chvíle. Oranžové vlasy – jejich vztah se začíná rozpadat. Modré vlasy – druhé seznámení po vymazání paměti. (libi666)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Gondry se vrací k „haluzím“, adaptuje Dicka

Gondry se vrací k „haluzím“, adaptuje Dicka

23.02.2011

Michel Gondry, jeden z nejosobitějších současných režisérů, dokázal Zeleným sršněm, že dokáže svůj originální rukopis odstavit na vedlejší kolej a natočit zcela standardní „hollywood“. Máme jej ale… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama