Reklama

Reklama

První kráva

  • USA First Cow (více)
Trailer 1

Tichý a samotářský kuchař Cookie putuje se skupinou lovců kožešin americkým Oregonem. Spřátelí se s podnikavým Číňanem King-Luem a společně rozjedou nečekaně úspěšný byznys se smaženými koblížky. Důležitou ingredienci ovšem musí krást. Tajně za tmy chodí dojit první krávu, jedinou v širokém okolí, kterou do Oregonu přivezl bohatý Angličan. Americká nezávislá filmařka Kelly Reichardt ve svém křehkém antiwesternu o mužském přátelství vykresluje autentický portrét drsného života na počátku devatenáctého století na americkém severozápadě. Film se umístil na předních příčkách mnoha českých i zahraničních výročních žebříčků. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (64)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jsem krůček od toho dát plný počet, protože k tomu filmu cítit velké sympatie. Velmi vtahující zážitek, a to přesto, kolikrát si člověk v kusých momentech řekne, že z toho až moc čouhá záměr. Jsem docela překvapený, že jde o film zkušené režisérky (od které jsem navíc už i něco viděl, jen jsem si její jméno nepamatoval), protože jsem chtěl napsat, že výsledek postrádá finesu a každé jeho kvalitě chybí jeden jediný krůček k dokonalosti, přičemž ten potenciál je hodně cítit - čekal bych takový dojem u nějakého debutu. Přese všechno jsem měl na konci pocit, že opouštím lidi, které mám rád - pocit, jaký u filmů v dospělosti nezažívám často. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Po scenáristickej stránke super, ale to prevedenie ma nejako neoslovilo. Celé to pôsobilo tak akosi melancholicky, chýbala tomu taká svižnosť a pružnosť. Zaujímavý dej bol zbytočne naťahovaný a film mal kvôli tomu mnoho relatívne hluchých fáz, počas ktorých sa nič zásadné nedialo. Každopádne, príbeh mal čosi do seba, a pôsobilo to celé nanajvýš ironicky. Škoda, že sa dej nejako zásadnejšie nevetvil a ani po dialógovej stránke to nebolo nič extra. Ale predovšetkým za ten super scenár a milú buddy story dávam 3*. ()

Reklama

movie 

všechny recenze uživatele

Uhrančivá meditace, jako kdyby se tvorba Cormaca McCarthyho obalila nežností a zlo bylo ještě daleko za obzorem. Nádherně zahrané (subtilní Ewen Bremner a konstantní samomluvou obtěžkaný Orion Lee), skvělý soundtrack Williama Tylera (Tompkins Square Records) a režijně je to hodně daleko. Četl jsem v různých komentářích na Reichardtiny filmy NIGHT MOVES a CERTAIN WOMEN názor, že to s její tvorbou jde z kopce. FIRST COW doufám pochybovačné hlasy přesvědčí o opaku. ()

Lucretius 

všechny recenze uživatele

Zábavný, sympatický a atmosférický film. Nicméně srovnání s Dead Manem je přehné, to je jiná liga. Zatím, co Jarmusch nabízí vážně míněnou vizi divokého západu, která je podmanivá v tom, že jde proti té žánrové, svět First Cow ve svém queer tématu a celkové hipsterské přecitlivělosti (hlavní hrdina je ultraplachá stydlivka) daleko více vychází z aktuální módy, resp. z toho, co chce určitá skupina diváku vidět (v podstatě obrácená situace). Scény, které by měly definovat prostředí navíc působí aranžovaně a to je v primárně atmosferické záležitosti trochu problém. Na onu špinavost a drsnost světa si snímek spíš jen hraje. Jediné, co mi ale asi skutečně vadilo byla dramaturgická struktura. Na začátku snímek řekne jak dopadne, celou dobu naznačuje jak dopadne a pak tak dopadne. Těžko držet palce někomu, kdo se chová hloupě, když děj zároveň divákovi neustále mezi řádky říká, že se mu to vymstí. Podobně jako ostatní mě překvapilo, že jde o film zkušené režisérky, velmi silně totiž působí jako debut. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Kuriatka, čučoriedky, čerstvo nadojené mlieko. Vyučený pekár by čosi upiekol. Pampúchy do hnedozlata vysmažené chutia ako z raja, v drsnom kraji ich nielen dvaja-traja. Peniaze dvom chudákom do torby sa sypú utešene, až je plná: do dutiny stromovej ju skryť treba, prirodzene. Priateľstvo Ćíňana s Amíkom sa plánmi budúcnosti tuží, no pozor: miestneho veliteľa drsní sú ver muži. Krava, v oregonskom kraji prvá, pokiaľ mlieko dáva, kamošom šťastie trvá. Subtílne, jemné posolstvo o nádeji, v spojení túlavých, ubolených duší. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Oregon. (MikaelSVK)
  • Alternativní název snímku zněl „Slow Elk“, pod kterým se skrývá slovo dobytek, nazvané původními obyvateli Oregonu. (Kuzmik)
  • Film je natočen ve formátu FLAT 1:1.33, což je atypický formát pro filmové plátno. Při poměru stran 4:3 nedokáží současná kina využít celé plátno. (dejv997)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno