Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

ivishka 

všechny recenze uživatele

Perfektní film bez chyby. Samotář Fin svým nezvyklým vzrůstem a sympatičností přitahoval hned 4 osoby v tak maličkém městečku. Ztřeštěná, ale smutná malířka Olivia, majitel pojízdné kavárny Joe, malá holka - stejně velká jako Fin a knihovnice spolu nemají absolutně nic společného tudíž jsou to rozporuplné postavy, které přece jen doplňují a trochu otevírají Finovu osobnost. On sám nestál o pozornost nikoho a představoval si, jak v malém domečku bude sám zkoumat okolí a vlaky. Vlaky vůbec hezky doplňovaly celý film takovou zajímavou linkou, která člověka celkem uklidňovala. Líbilo se mi moc herectví Patricii Clarkson, která se s každým filmem ve kterém hraje pro mě stává lepší a lepší herečkou a i Peter Dinklage byl perfektní...vadila mi trochu Michelle Williams, protože ji nemám ráda - ale filmu to kupodivu nic neubralo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keby ste niekedy chceli niekomu popísať, čo si predstavujete pod pojmom "feeling  amerického nezávislého filmu", tak si spoločne pustite Prednostu. Ide o ten typ filmu, aké sme žrali počas pondelkového amerického nezávislého leta kedysi na ČT2 a ktoré mi dnes chýba, i keď máme možnosť si pozrieť všetko, tak tá pravidelnosť a vytešovanie sa na to, čo bude o týždeň, mali svoje čaro. Všetci herci sú suproví a ich životné drámy uveriteľné. Ústredná myšlienka o tom, kto je tu ten divný, nám našťastie nie je násilne vtĺkaná do hlavy, takže tu ani nemáme typických záporákov. ()

Reklama

Nosdrolomo 

všechny recenze uživatele

Thomas McCarthy si nasadil svým prvním režisérským počinem laťku tak vysoko, že by i Sergej Bubka měl ve svých nejlepších letech co dělat. Finbar je lilipután. Shodou nešťastných událostí má možnost opustit město, kde je spíše atrakcí než člověkem a tak okolnostmi introvertní jedinec využije šanci a rozhodne se odstěhovat na samotu, kde bude jen sám se sebou a jen sám sebou. Život však nenechá nic náhodě a přihrává Finovi ukecaného jihoameričana, který se bojí samoty a životem utrápenou ženu. McCarthy nás pak nechá pomalu a nenásilně vplout do jejich životů a okusit fakt, že samota se nejlépe tráví ve společnosti. A pokud možno i ve společnosti tohoto filmu. Asi nejlepší nezávisláček který jsem měl tu čest vidět. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Hezky se čtou komentáře, které hlásají, že Přednosta má v sobě špetku optimismu a vaše problémy se při sledování zmenší na velikost broučího bobečku... Věřte, že jsem rád za tyto pozitivně myšlené věci, vždyť i já sám je vyhledávám víc než hojně, ale zkrátka McCarthyho malý Přednosta na mě zapůsobil podobně jako víkendový výlet na venkov. Je obyčejný, hezky zpracovaný a zahraný, ale nakonec si budete pamatovat jen scénu, kdy Peter Dinklage jde po cestičce zpět domů a za ním se na nebi rozprostírají červánky. Podobně jako na zmiňovaný výlet, tak i na Přednostu budete vzpomínat s úctou, ale až dojde na film, který bude mít podobný koncept, budete si říkat: "Krucifix, něco mi to připomíná! Nějakej film. A týkal se vlaků.....". Z hlavy vám, bohužel, vymaže Přednostu něco jiného, nepodstatného. I když se budete bránit zuby nehty... ()

predators 

všechny recenze uživatele

V zapadákově někde v New Jersey se odehrává příběh malého člověka s velkou láskou k mašinkám na kolejích. Mimochodem, ty mu sahají skoro po kolena. :-) A přesně jak říká jeden člověk "V Jersey nic není, vůbec nic", tak má v tomto pravdu, ale tento film je nějakým zvláštním způsobem zajímavý a zábavný. 70% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (10)

  • Kniha, kterou Joe čte, je Na západní frontě klid od Remarqua. (Kulmon)
  • Thomas McCarthy psal tři hlavní role rovnou pro herce, kteří je nakonec hráli. (Kulmon)
  • Všechny výtvarné práce, které jsou v Oliviině domě byly namalovány a poskytnuty herečkou Jessalyn Gilsig, přítelkyní režiséra McCartyho (Kulmon)

Reklama

Reklama