Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva bratři a každý je jiný. Jeden žije spořádaným životem, má ženu, syna a pracuje jako policista. Jeho problémový bratr se zrovna vrátil z Vietnamu a je naštvaný na celý svět (oficiální text distributora)

Recenze (44)

kosta73 

všechny recenze uživatele

Pennovu režijní prvotinu zdobí velmi solidní herecké výkony Davida Morseho a Viggo Mortensena. Nevyhratelný boj s vlastními démony je díky Mortensenovi velmi uvěřitelný a vnímavý člověk vlastně ani neví, kterému z hlavních hrdinů má "fandit". Očividně to neví ani Penn ( zajímalo by mě , do jaké míry se při psaní scénáře inspiroval sám sebou ), což lze lehce vycítit ze závěru filmu. V malých roličkách přesvědčí především Hooper, jako slizský barman. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Indiánsky posol kričí: neskôr budú náznaky spoilerov! Joe je slušný policajt so ženou a dieťaťom. Jeho brat Frankie je ale čierna ovca rodiny, ktorá sa svojím chovaním vždy vie postarať o to, aby sa ostatní doma nenudili. Neudrží si prácu, veď ako by aj mohol, keď je každú chvíľu v base, a doslova vyhľadáva násilie. Časom si však nájde dievča, ktoré je síce bláznivé, no myslí to s ním vážne, a prekvapivo je to snáď aj vzájomné. Pre Frenkieho búrlivú povahu je napriek tomu ťažké v tomto vzťahu zotrvať a vyvarovať sa popri tom bežných výtržností. Dokáže to aspoň keď sa rysuje možnosť, že by mohol byť otcom, alebo nájde v tejto situácii len ďalšiu zámienku, prečo od všetkého utiecť? A mohol by vôbec tento potomok zachrániť jeho svedomie a spálené mosty, ktoré za sebou zanecháva? To už ale nezávisí úplne od neho. Či bude nádejou na niečo pozitívne, alebo len predĺženou rukou jeho zlosti, to je asi tak jedna k jednej. A ukáže to život, ktorý v tomto filme už nevidíme. ()

Reklama

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Režijní debut Seana Penna je příjemný. Pohybuje se ve vodách malého, sympaticky obyčejného dramatu o vztahu dvou bratrů. Viggo Mortensena ani Davida Morseho nikdo v té době neznal. Oba dva odvádí slušné výkony. Pennovi jako režisér dobře zvládá zdánlivě nedůležité detaily příběhu a nedramatické okamžiky, které pomáhají snadno proklouznout do příběhu. Snaha o nápravu problémového bratra je poněkud zjednodušená a zidealizovaná, ale díky sympaťákovi Mortensenovi ( a překvapivému chvályhodnému závěru, který naopak nabírá zcela opačný směr ) nejde o zásadní problém. -- lennyd má pravdu. Tato scéna ( a ve filmu je ještě několik podobných okamžiků, ale kratších ) podbarvená melancholickou písní je jen podbízivě líbivá ( čti rádobydojímající ), ale významuprázdná a ještě k tomu dlouhá. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Příběh o dvou povahově diametrálně rozdílných bratrech, kteří se po dlouhé době setkávají a kdy se jeden z nich pokouší nalézt cestu k tomu druhému. Někdy je dost náročné vyznat se sám v sobě, natož pak v někom jiném i když jde o vlastního bratra. Film je starý přes dvacet let, Seanovi bylo v té době přes třicet let a Vyvrhel byl jeho první režijní debut a zhostil se ho brilantně. Myslím, že roli Franka si mohl s přehledem střihnout sám, docela by mu ta role sedla. Ale hrál ho Viggo a já byla s jeho výkonem taky nadšená a totéž platí i o roli jeho brášky, které se ujal velmi citlivě David Morse. A to všechno podtržené skvěle zvolenou muzikou. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Válka je zlá, áno, a Viggo se z ní vrátil poznamenaný tak, jak zřejmě prostě musel. David je takový klaďas, až mi to nepřipadalo normální a celou dobu jsem čekal, kdy jeho pošahaný bratříček vyvede něco přímo jeho rodině. Nejen, že to bylo trochu roztahané, ale konec mi asi jaksi uniknul, pokud v lokálu došlo skutečně k tomu, co bylo vyobrazeno. Dvě hvězdičky za film, jedna speciální za Vigga, já bych se ho taky bál. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Režisérský debut Seana Penna. (D3VIL)
  • Uvedení filmu znamenalo pro Charlese Bronsona (Roberts) téměř jediné uznání jeho herectví ze strany filmové kritiky, dlužno dodat, že nadšené. Mimo jiné se totiž v jeho filmografii jedná o první film mimo dlouhou řadu B snímků studia Cannon a po ještě delší době i dramaticky malou roli – sám její přijetí odůvodnil tehdy nedávnou smrtí dlouholeté manželky. (AlDelon)
  • Film je inspirován písničkou Bruce Springsteena "Highway Patrolman". (D3VIL)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno