Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Malajsie, 19. století. Britský kolonizátor James Brooke chce vší silou upevnit svoji moc. Ale je tady pirát Sandokan, syn Maháradži a poslední člen bývalé vládnoucí dynastie, který se postaví kolonizaci a bojuje proti nepřátelům, aby osvobodil zemi od kruté nadvlády. V roce 1884 vznikl na základě historické skutečnosti dobrodružný román Tygr z Malajsie od Emilia Salgariho, který měl velký ohlas u čtenářů. Filmová verze přilákala v roce 1976 téměř celou jednu generaci diváků před televizní obrazovky nejen exotickými přírodními scenériemi či charismatickým představitelem Sandokana v podání Kabira Bediho, ale také jeho romantickým vztahem s Mariannou na pozadí anglické nadvlády. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (183)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Sandokan je klasický hrdina z dobrodružných románů žánru swashbuckler podle Emilia Salgariho. Tento otec italské popkultury zpracoval prakticky vše, co si lze představit pod pojmem dobrodružství. Od antiky, přes piráty až po jeho koloniální současnost. Série jedenácti románů se Sandokanem v hlavní roli vycházela v letech 1895-1913, poslední tři díly dokonce po autorově smrti. Ve filmových a televizních adaptacích se objevoval od 40. let, není proto divu, že jeho jméno je pořád živé. Přesto vzpomínky na tehdejší recepci seriálu v ČSR působí značně anachronicky. Snad z nepochopení, že seriál vznikl jako pocta starým příběhům, nikoli jako něco třeskutě moderního. A samozřejmě seriály ze 70. let nelze poměřovat s čímkoli, co vzniklo později. Jistě, tempo je zatraceně pomalé, dobový český dabing je hodně svébytný (dabingoví herci neslouží originálu, ale přehrávají role ve vlastním pojetí). Ale celek každopádně ctí předlohu a nabízí romantizující vzpomínku na časy britského kolonialismu. Kabir Bedi se dokonce díky Sandokanovi ocitl na rozcestí mezi Hollywoodem a Bollywoodem, ale čas ukázal, že bylo lépe hrát hlavní role v Indii, než štěky (nebo stereotypní záporáky) v Americe. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Legendární seriál, který v dětství musel hltat snad každý. Nízká cena mě přesvědčila koupit si DVD a po 10 letech se na to podívat znovu. Rozhodně nemůžu říct, že by se mi to nelíbilo, ale není to zase tak dlouho co jsem četl knihu a s tou se tedy seriál nemůže zdaleka rovnat. Tento seriál má jedinečnou výpravu a obsazení Kabira Bediho bylo osudné, ale scénář je nemastný neslaný. To co bylo v knize nejvíce napínavé a těšíte se, jak se tvůrcům to či ono podařilo převést na plátno, tu úplně chybí nebo to bylo úplně pozměněno. Kdyby se scénář držel předlohy bylo by možná i dokonalé, protože knížka opravdu stojí zato! Dlouho jsem ji odkládal a vůbec se mi nechtělo ji číst, ale hned po několika stránkách se autorovi daří čtenáře vtáhnout do děje a udržet ho v napětí až do konce. Škoda, že seriál se předlohy nedržel více. Ale za podívání rozhodně stojí, některé scény jsou výborné a obzvlášť hudba je nezaměnitelná. A výborný je i český dabing, který lahodí uchu. Za všechny hovoří tato jména: Viktor Preiss, Hana Maciuchová, Libuše Geprtová ad. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Víte, které dvě věci nejvíc ovlivnili českou společnost 2.poloviny 80. let? Perestrojka a Sandokan :o) Člověk šel tehdy po ulici a každej druhej měl na sobě tričko s vousáčem. Kdo ho neznal, jako by nežil. Dnes s odstupem doby si už těžko dokážu vysvětlit ten fenomén a nutno říci, že je mi to spíše k smíchu. ()

Ebon 

všechny recenze uživatele

Byl to prostě fenomén doby stejně jako céčka, nebo šmoulové, bez ohledu na kvalitu. Dnes se nad ním usmíváme, ale kdo tenkrát neměl tričko se Sandokanem, ten byl out. Stále si pamatuji, jak jsme si hráli na postavy ze Sandokana a holky se hádali, kdo bude Perlou Labuanu. Jméno Kabir Bedi znal každý. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Starej dobrej Sollima...tenhle chlapík potěšil tím, že jako hudební skladatele povolal bratry de Angelisovy (Guido + Maurizuo) a ti vytvořili snad srovnatelný fenomén jako byl celý film - neuvěřitelně zapamatovatelnou melodii, kterou zná dnes každej, stejně jako jméno Sandokan, stejně jako jméno Kabir Bedi. Naivní, přesto mnohem lepší než dnešní megapopulární shity, co letí a jsou "in". ()

Galerie (5)

Zajímavosti (12)

  • James Brook (Adolfo Celi) bola aj reálna postava z histórie Malajzie. (Raccoon.city)
  • Seriál bol v Československu natoľko populárny, že v Nitre po ňom pomenovali obchodné centrum alebo dokonca aj koláč - Sandokanove oči. (milhouse86)
  • Na konci 6. části, kdy James Brooke (Adolfo Celi) stojí na pobřeží, ze kterého před chvíli odplul Sandokan (Kabir Bedi), jeden z mrtvých vojáků nadzvedne hlavu. (DZOUKR)

Reklama

Reklama