Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V dávných dobách ovládali naši zemi pohanští bohové a bohyně. Nejen na Valašsku dobře známý bůh Radegast, ale plno jiných – dobrých... i zlých, laskavých i hašteřivých, veselých i vážných. To jsou hrdinové pohádky Největší dar. A kromě nich také svérázní obyvatelé malé valašské vísky. Jak to dopadne, když se bohové začnou plést do života lidem a lidé do života bohům? Zvítězí Morena, bohyně zimy, která na zemi přinese věčný led a mráz, nebo ji přemohou bohyně jara, léta a podzimu? Dozví se nejvyšší bůh Svarožic o Morenině řádění včas a vrátí koloběh čtyř ročních období do rovnováhy? To všechno jsou otázky, na které vám přinese odpověď pohádka Největší dar. Jedno vám ale prozradíme už teď! Ostatním bohům se nakonec podaří Morenu zastavit. Budou k tomu však potřebovat něco daleko silnějšího než svá kouzla. Pomůže jim jedna prostá valašská dívka, která má ten největší dar, na nějž ani Moreniny čáry nestačí! (Bontonfilm)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (78)

kingik 

všechny recenze uživatele

Tématika slovanských bohů je v české pohádkové tvorbě naprosto neprobádaná. Látka tak představovala jistá úskalí. Morena (Zuzana Slavíková), zlá bohyně zimy, jednoho dne najde způsob, jak zamezit koloběhu ročních období. Aby po celý rok nepanoval jen sníh a mráz, vypraví se Vesna, bohyně jara, Živa, bohyně léta, a Oseň, bohyně podzimu, v lidském přestrojení do vesnice, kam se mezitím Morena se svým synem v přestrojení infiltrovali mezi místní obyvatele, kde se pokusí vše dát zase do pořádku. Námět je svěží. Ovšem výsledná realizace vyvolává tak nějak dvojí dojem. Na jedné straně má vizuální stránka mnohdy filmové cítění. Nemalou měrou ale prosakuje jistá forma laciného amatérismu. Kostýmy nejsou moc líbivé. No, jsou přímo otřesné. Sice vidíme, jak si tvůrci představují slovanské božstvo na čele s nejvyšším bohem Svarožicem (Boleslav Polívka), dostaví se i Radegast (Pavel Nový) a mnozí další, akorát herci v těchto rolích budí nechtěný smích. Buď jim kostýmy plandají pod nánosem tukových polštářů, nebo je výsledné namaskování natolik groteskně vyvedené, až to odvádí pozornost nežádoucím směrem. Vykreslení charakterů jednotlivých bohů je dost překotné. Nebyl moc čas se s tím detailně párat. A nadpozemský domov božstva představuje jakýsi palouk se statným stromem uprostřed, v jehož koruně trůní Svarožic a kolem stromu tančí skupinka víl. Triková stránka je hodně skromná a pár výsledných trikových expozic sotva někoho uzemní. Z herců nejvíce vyniká Zuzana Slavíková jako Morena, i když trochu přehrává, Petr Vančura v roli jejího syna Smrťáka a sympatická je i Sabina Rojková jako Vesna. Režijní duo Daria Hrubá a Marta Santovjáková Gerlíková přišlo s látkou, která má v pohádkové tvorbě ojedinělé zastoupení. Realizační přednosti i slabiny se spolu bijí a režijně je to spíše průměr. Valašský kraj plný božstva tady dlouho nebyl, tak se děti i dospělí mohou s ním seznámit. A být i případně poučeni. 6/10 ()

Joe16210 

všechny recenze uživatele

Moc hezky udělaná pohádka, založená na krásných lidových tradicích a slovanských božstvech. Neplete tak s žádnou jinou pohádkou, které u nás byly natočené. Chválím také originální herecké obsazení, které bylo příjemným osvěžením. Jako samotné pohádce bych dal 3*, ale přidávám čtvrtou za naprosto dokonalou doprovodnou hudbu - jak instrumentální soundtrack, tak písně, které respektují lokální folklór, David Stypka odvedl skvělou práci. Krásná třešnička na pomyslném pohádkovém dortu. ()

Reklama

tsatsiki 

všechny recenze uživatele

Pěkná pohádka z prostředí Valašska, pěkně zahraná, pěkně napsaná, ale místama postupem času už jsem se začal nudit.Slavíková, Dvořák  Polívka, Stránský a Nový výborní,  zbytek býk průměr.Kdo mě překvapil, tak Vančura,kterého nemám rád, zde hrál docela dobře.Film je doprovázen dobrou muzikou od Davida Stypky  kterému film je i věnován.60%. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Pokus o originální pohádku z prostředí slovanských bohů tvůrcům moc nevyšel. Pro mne to bylo vleklé a nudné. Možná by stačilo zkrátit stopáž o třetinu vypuštěním některých vílích tanců, které tvořily předěly mezi vesnickým a božským příběhem. Pokud by se místo Moreny ujala vlády bohyně léta, byl by snímek v současnosti po klimatické stránce vysoce aktuální. Pocházím z Valašska, proto se moc nezaobírám herectvím účinkujících, spíš si užívám krásy tamní přírody. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pokud nedokážou autorky vystavět dramatickou situaci, zápletku, o peripetiích snad ani nemluvím, tak nemůžu hodnotit výš, ačkoliv téma slovanských bohů by mne jinak potěšilo. Navíc se ve filmu neustále mění počasí, střih od střihu, ale naprosto nesmyslně a bez nějaké nápovědy pro diváka, proč dole je zima a led a "nahoře" chvilku jaro, chvilku podzim. Postavy dělají naprosto nesmyslné věci - proč ty tři někam šly, proč tam šly a čeho si mankote myslely, že dosáhnou? Skutečně se bohyně jara, léta a podzimu musejí měnit na lidi a někam chodit? Jeden by řekl, že jsou chvíli tu, a hned jinde. Morana má syna? A ten chce lidi zachraňovat a léčit? Vždyť to nedává smysl, že ji dávno neopustil. A kam nakonec zmizel, co se s ním stalo? Také je zde scéna, že jakože jo, kvůli bramborám vrátí Perun čas, ale na Zemi se nic nestane, prostě kdy roztají a jede se dál. A že by se Vesna zakoukala do toho chlapce, který se zakoukal do ní, to tam tedy také nijak přesvědčivě ukázané není, takže člověk nechápe, proč se tak najednou chtěla stát člověkem. A Jarmilka tam vlastně měla jakou úlohu kromě otravného tlustého děcka? Pokračoval bych donekonečna. Vadily mi násilně naroubované lidové písničky, fakt na sílu vložené, vadilo mi, že se ze slovanských božstev dělá jakýsi party klub pařmenů a pařjezinek skoro jako na Olympu, vadily mi neustálé zpomalené a naprosto zcela zbytečné zpomalené záběry a detaily (jako ten na zimní čepici, která dopadne na led, čekám nějaký význam, a ono nic, jede se dál, ledy roztají). A babičce je v jednu chvíli zle, zdá se, že umírá, a pak najednou se o ní nemluví, až je pak najednou v průvodu, takže asi přežila... Diletantismus největšího zrna, celý tenhle film. Nejvíc to ilustruje pokus autorek natočit jakože vtipnou scénu, že někdo spadl do hnoje, což je natočené tak blbě, že se vlastně ani nedá poznat, že mělo jít o vtip. ()

Galerie (131)

Zajímavosti (6)

  • Film odstartoval 60. ročník Zlín Film Festivalu. (SONY_)
  • Natáčelo se v lokacích u Rožnova pod Radhoštěm, v Moravském krasu a u lomu Bohdaneč u Zruče. (ČSFD)
  • Do problémů se dostali filmaři, kteří dokončovali tuto pohádku, a to díky koronavirové krizi, kvůli které nebyl dostatek financí na dokončení. Aby mohl být snímek dokončen, obrátila se režisérka i s dalšími tvůrci na veřejnost. Pomocí webové služby HitHit se snažili vybrat půl milionu korun. Nakonec se vybralo 519 800 Kč. Podpora tak pomohla na pokrytí přípravy pro distribuci a důležité dokončovací práce, jako je barvení, zvuk nebo trikové sekvence. (ČSFD)

Reklama

Reklama