Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou je Tomáš Šereda (Tomáš Šimek), jehož hlavním koníčkem je chov exotických ptáků a zájem o přírodu a zvířata. Ve svém volném čase se svými kamarády ze školy a sousedovic synem předškolního věku vyklízí les a okolí od černých skládek, občas se jim podaří vrátit vyhozené smetí zpátky "domů" k velké nevoli toho, kdo se jej snažil zbavit.
Jeho velkým "nepřítelem" je o rok starší spolužák Franta Metelka (Michal Hoffbauer), který pro svou ochočenou sovu střílí v lese ptáky. Vadí mu i Metelkova sestra Dana (Dana Vávrová), která chodí s Tomášem do třídy a snaží se mu nadbíhat. Když Franta z pomsty vypustí Tomášovi všechny exoty z voliéry, vydá se je Tomáš odchytit zpátky. Stanuje v lese a postupně se k němu přidává stále více dětí (včetně Franty, který mu s odchytem pomáhá nejvíc) až nakonec v lese stanuje celá třída a pomáhá jej celý čistit. Z odpadků si poskládají svého maskota - Brontosaura, kterého si nakonec odváží z lesa domů.

Do hlavní role obsadila paní režisérka svého syna Tomáše. (wictoria)

(více)

Recenze (54)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Hnutí Brontosaurus si pamatuji, ale nevěděl jsem, že mu k poctě byl natočen i takový film, kdy velký a malý kluk chrání přírodu. Uznejte sami, jako na film se na to dneska koukat nedá, ale jakýsi záchvěv staré doby to bezpochyby je. Soudružky učitelky byly přesně takové, jaké ve filmu uvidíta a místy i horší. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

K Brontosaurovi jsem se dostal až v dospělosti a velice mile mě překvapil. Mix dětského filmu a ekologie je velice funkční a dokonale se navzájem doplňuje. Herecké výkony dětí jsou na vysoké úrovni a obsazení dospělých je perfektní (negativní postava patolízalského a přísného kantora Z. Svěráka mě překvapila). Dobrý film co dokáže oslovit i dospělé diváky. ()

Reklama

cariada 

všechny recenze uživatele

Další ze snímků pro děti. O tom jak čistí les od odpadků. Jeden kluk zůstane v lese na delší dobu nebot mu jiný kluk vypustil vzácné ptáky a on se je snaží chytit. Ve škole mu zato ctějí dát krojku z mravů a poslat do polepšovny. Postupně za ním jdou spolužáci a zůstávjí tam s ním taky. Jeho nepřítel, ten co mu ptáky vypustitl, mu je pomáhá chytit a zůstává v lese rovněž . No jo i v době normalizace byla vzpurná mládež . Za zmínku stojí postava docela nerudného ředitele v podání Zdeňka Svěráka poněkud zvláštní role pro něj. A nebo třídní učitel Pavel Soukup co běhá po lese bos. ()

wictoria 

všechny recenze uživatele

Zatímco v ostatních filmech je syn paní režisérky jen jedním v davu, v Brontosaurovi dostal hlavní roli a řekla bych, že dost dobře. Jinak tu nechybí oblíbenci paní režisérky jako např. Dana Vávrová (v obsazení je uvedena i druhá její favoritka Magda Reifová, ta ale jenom propůjčila hlas některým dívčím postavám) nebo Lukáš Bech. Kdo jiný by mohl hrát největšího darebáka než oblíbený "Osvald" Michal Hofbauer :-) a Veronika Jeníková už stihla "dospět" natolik, že zatímco v Jak se točí Rozmarýny hrála jednu z uchazeček na roli malé holky, tady už povýšila na pionýrskou vedoucí :D Velmi sympaticky obsazený a zahraný je i učitelský sbor - Bižule Dany Kolářové, Bobr Zdeňka Svěráka, Bertík Pavla Soukupa i ředitelka Pavla Maršálková a mladé učitelky (teď si vybavuju jen Zlatu Adamovskou, na druhou si nevzpomenu)... A samozřejmě úžasná hudba Petra Hapky! Písnička určitě oslovila nejednoho pionýra :D ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Taková klasická socialistická poučovačka o tom, že ekologie je, když se v lese posbírají odpadky. Děti mají dobrý pocit, že zachránili svět a na ty čmoudící elektrárny a otrávené řeky se už určitě ptát nebudou. Pro ty co to nevědí, hnutí Brontosaurus funguje dodnes. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo mimo jiné v JZD Horská Kamenice, v Železném Brodě a v obci Jesený. (Tommy872)
  • Film získal na festivalu ve Zlíně roku 1980 Cenu Československého filmu - Stříbrnou píšťalku. (M.B)

Reklama

Reklama