Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou je Tomáš Šereda (Tomáš Šimek), jehož hlavním koníčkem je chov exotických ptáků a zájem o přírodu a zvířata. Ve svém volném čase se svými kamarády ze školy a sousedovic synem předškolního věku vyklízí les a okolí od černých skládek, občas se jim podaří vrátit vyhozené smetí zpátky "domů" k velké nevoli toho, kdo se jej snažil zbavit.
Jeho velkým "nepřítelem" je o rok starší spolužák Franta Metelka (Michal Hoffbauer), který pro svou ochočenou sovu střílí v lese ptáky. Vadí mu i Metelkova sestra Dana (Dana Vávrová), která chodí s Tomášem do třídy a snaží se mu nadbíhat. Když Franta z pomsty vypustí Tomášovi všechny exoty z voliéry, vydá se je Tomáš odchytit zpátky. Stanuje v lese a postupně se k němu přidává stále více dětí (včetně Franty, který mu s odchytem pomáhá nejvíc) až nakonec v lese stanuje celá třída a pomáhá jej celý čistit. Z odpadků si poskládají svého maskota - Brontosaura, kterého si nakonec odváží z lesa domů.

Do hlavní role obsadila paní režisérka svého syna Tomáše. (wictoria)

(více)

Recenze (54)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pokus Věry Plívové - Šimkové zabrousit na pole angažovaného filmu s ekologickou tématikou, je to ale ovlivněné dobou, takže dětští hrdinové sbírají odpadky nepořádných vandalů, aniž by se ukázaly hlubší souvislosti ekologické krize. Ve filmografii režisérky jde spíš o slabší kousek. Celkový dojem: 50 %. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Již v roce 1979 bylo lidem jasné, že je potřeba něco dělat se zhoršujícím se životním prostředím. Bohužel ne tak, že jedni budou dělat nepořádek a druzí to po nich budou ve svém volnu uklízet. Snad je již dnes jiná doba a jako vzpomínka nám zůstane tento film, plný krásných písni, ale s velice smutnými obrázky. Vyděsila mě již počáteční scéna a při slovech, že kvůli lidem kulhající srnka již nežije mi bylo opravdu hodně smutno. Postava Zdeňak Svěráka byla pro děti neskutečně záporná, ale svůj postoj si vynahradil o pár let později ve filmu "Co je vám, doktore?". Krásný film o nepříliš hezké době. ()

Reklama

stration 

všechny recenze uživatele

Veliká nostalgie a návrat do raného dětství. Perfektní dětské role Šimka a (bohužel) neboštíků Vávrové a Hofbauera. Hapkova hudba, texty Zdeňka Rytíře a hlas Lenky Filipové jsou přesně pasující a tentokrát mi ani nevadí explicitní agitky. Prostě pěkný film hlavně pro děti a o dětech. Dejte mu šanci bez předsudků. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

♫ "Dám ti těžkou hádanku, a když ti uhádneš, nečekej žádné uznání. Myslím na to ve spánku, kam kolem se hneš, tam příroda nemá zastání." Kdykoliv jdu dnes někde po lese a vidím rozházené odpadky, svírá se mi kudla v kapse. Doba se změnila (dnes by děti nemohly jen tak volně pobíhat po venku, jako v čase vzniku tohoto filmu), děti se změnily (dnes by většina z nich seděla raději doma u počítače než se dováděla v přírodě), necitlivost některých lidí k životnímu prostředí ale zdá se zůstává. Tenhle dětský snímek úžasné režisérky pro děti Věra Plívové-Šimkové má tak v sobě zdá se stále aktuální poselství. Texty písně od Zděňka Rytíře shrnující toto poselství jsou sice možná trošku toporné, ale celkové vyznění této písně (i díky zpěvu Lence Filipové) nemá chybu. Stejně jako veškerá další (typicky hapkovsky hravá) filmová hudba. Radost se zaposlouchat a především radost se dívat. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Hnutí Brontosaurus si pamatuji, ale nevěděl jsem, že mu k poctě byl natočen i takový film, kdy velký a malý kluk chrání přírodu. Uznejte sami, jako na film se na to dneska koukat nedá, ale jakýsi záchvěv staré doby to bezpochyby je. Soudružky učitelky byly přesně takové, jaké ve filmu uvidíta a místy i horší. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Film získal na festivalu ve Zlíně roku 1980 Cenu Československého filmu - Stříbrnou píšťalku. (M.B)
  • Poprvé před kamerou Lukáš Bech. (M.B)

Reklama

Reklama