Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Paní režisérka Plívová-Šimková měla neobyčejný cit pro dětský film, který nádherným způsobem využila i v tomto krásném, poklidném snímku. Obraz doby je naprosto věrohodný. Chudí kluci Budařů, pomáhající pašerákovi, proti, z počátku, zlému synkovi bohatého hospodského. Překrásné prostředí je ovšem, z hlediska filmařského, velmi nepřátelské. Na filmu se ovšem drsné podmínky, za kterých se točil, neprojevily, a proto tu máme, v doprovodu krásné skladby Petra Hapky, jedinečný dětský, ale i dospělácký film, který naštěstí není tolik przněn komerčními televizemi. Film vlévá klid a pohodu (nejen) do dětských duší a je i morálně poučný. "Copak nevíš, ty chytráku, že bez kořalky se obejdu? Ale že bez pašování by půlka Krkonoš chcípla hlady?!" ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Pokud se budeme bavit a jakémsi kouzlu (a můžete si pod tímto pojmem představovat cokoliv) ,tak kolik tuzemských snímků disponuje větší silou, něž právě tento zasněžený příběh z počátku století? Věra Plívová-Šimková byla shůry obdařena a dáme li stranou Pány kluky, tak u Krakonoše a Lyžníků se vyřádila (v dobrém slova smyslu) asi nejvíc. Milé, nenásilné, poetické i autentické....jedním slovem pohlazení. Navíc herecký výkony....to snad ani nejde nazvat výkony, ale prostým lidským bytím. A co teprve dětské role, třeba Kreidl, Krňanská nebo Král...o tom si ti dnešní "herci" z Ulice a podobných seriálů mohou nechat jenom zdát. Ne Mrazík, ale tenhle snímek patří k zimě (chcete li k vánocům), stejně tak jako patří k tomu nejlepšímu z domácí kinematografie. ()

Reklama

Karlas 

všechny recenze uživatele

Toto je zkrátka jeden ze zlatých klenotů tvorby fenomenální Věry Plívové - Šimkové, který si naprosto získal mé srdce. Pokud jsem nucen trávit Vánoce daleko od domova, vždy mne dojme svou krásou, někdy až k slzám. Nádherná hudba Petra Hapky se vine a zdobí tento poetický a kouzelný příběh. Líbí se mi i nástin ještě neposkvrněného soužití českého a německého elementu v drsných pohraničních krajinách, který vhodně dokresluje atmosféru doby. Věra Plívová – Šimková měla vždy šťastnou ruku při výběru dětských herců, a to je také jedna z věcí, která dělá její báječné filmy tak dokonalé. Každý z výborných českých herců pěkně naplňuje svou roli, ať je to čestný, odvážný a trochu démonický Karel Heřmánek, dobrácký Karel Augusta, či hodný rozpustilý učitel Ondřej Havelka a další vynikající osobnosti našeho filmu. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch nejlepších filmů Věry Plívové-Šimkové. Romantizující dětská dobovka ze starého Rakousko-Uherska plná zasněžených hor, vyprávění o Krakonošovi a prvních dřevěných lyžích. Odehrává se od třech králů do velikonoc. Skvělé obsazení: v dospělých rolích především Heřmánek, Havelka, Zahajský, Navrátil, mezi dětmi září zejména Král a Krňanská. Bohužel vzpomínka na příjemný divácký zážitek bude vždycky kalena úmrtím Lohninského. ()

topi 

všechny recenze uživatele

"Přichází sám, pán hor, pán hor, sám nepoznán, pán hor, pán hor, nesnáší klam, pán hor, pán hor, spravedlivý, pán hor, pán hor". Překrásná hudba Petra Hapky a poetická režie Věry Plívové Šimkové (srovnatelná s Karlem Kachyňou) a nádherná zimní atmosféra. Tenhle snímek miluju od dětství a navždy! Netřeba více slov. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Okolo Rokytnice nad Jizerou, kde se film natáčel, vede místní naučná stezka značená červenou barvou. Začíná u motokárové dráhy a po 3,2 km končí na Hořeních Domcích u chaty Lovčenka. Je po snímku pojmenována a na několika tabulích se seznámíme s historií lyžování na Rokytnicku. (Dvojirakri)
  • Celou dobu se ve filmu říká ski, prkna, nebo dřeva. Slovo lyže zazní pouze jednou, když Matěj (Jan Kreidl) prosí sošku Krakonoše o další lyže. (Standey)

Reklama

Reklama