Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

DarkoCohen 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh, u kterého si každoročně na štědrý den dopoledne krátím čas u čekání na zlaté prase. To jsem ještě nikdy neviděla, ale dobrodružstí Matěje a Jeníka už několikrát. Pohádkově bílá zimní atmosféra zasněžených Krkonoš, kde se na ski prohání Krakonoš pašerák alias Lucifer z Čerty nejsou žerty! Radost pohledět. Člověk, jenž obsadil Karla Heřmánka do těhle dvou rolí, je borec. Jako dítě jsem se ho bála, jako odrostlejší ho zbožňuju. Navíc takhle krásnou spisovnou češtinu jakou se mluví tady, už v mnoha českých filmech, na které se dá koukat, neuslyšíte. 80% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Krasny priklad toho, ze so zacinajucimi 80. rokmi uz normalizacne filmy v byvalej federacii len dodychavali. Film prilis stavia na detoch a na ich vnimani sveta, co ma teraz uz vobec neoslovuje. Nedokaze to zachranit ani pekne prostredie hor, v ktorom sa pribeh odohraval. Nic to, za rok 1980 by som dal urcite vyssie Smoljakov Vrchni Prchni. 69 % ()

Reklama

Castrator 

všechny recenze uživatele

Jako mnozí jiní zde, i já jsem filmu přišel na chuť až v dospělosti při sledování o Vánocích. Poprvé jsem film viděl v televizi na jaře, snad o Velikonocích, a nesedlo mi ani načasování (sníh na jaře, zbláznili jste se?), ani film samotný. Později jsem docenil jeho kvality, i díky krátké stopáži, která je tak akorát, aby film nenudil. Jako vánoční film jednou za rok nebo jednou za dva roky doporučuji. Moc lepších vánočních/zimních filmů z českého prostředí není. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

V tomto případě bohužel všeobecné nadšení z tohoto filmu nesdílím. Není to vyloženě špatný kousek, to určitě ne, ale v mém případě mě to moc neoslovilo. Jasně, pocta lyžařským průkopníkům a nadšencům je pěkná věc, stejně jako z toho udělat svým způsobem i komedii pro mladší diváky – to vše je v pořádku, jenže já se u sledování prostě místy dost nudil. Možná to bylo dáno mírou alkoholu po Silvestrovské noci…Sorry, ale v mých očích jde o průměrnou záležitost… ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Další z naprosto výborných dětských filmů, které - a říkejte si co kdo chcete - se uměly natáčet jen za komančů. Romantická atmosféra sklenářské hutě, sněhem pokryté kopce, to vše v idealizovaném přelomu 19. a 20. století. Augusta coby hospodský přesvědčuje o svých hereckých a komediálních kvalitách, stejně jako Heřmánek. Sympatická dvojice Havelky a Vladyky rovněž stojí za poznamenání. Prostě výborná podívaná na vánoční svátky. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Celou dobu se ve filmu říká ski, prkna, nebo dřeva. Slovo lyže zazní pouze jednou, když Matěj (Jan Kreidl) prosí sošku Krakonoše o další lyže. (Standey)
  • Hercům dělalo velký problém sjíždět kopce na dřevěných lyžích. Proto použili klasické sjezdovky a oblepili je dřevěnou tapetou. V těch nejnáročnějších scénách je potom nahradili členové horské služby. (Hans.)
  • Karel Heřmánek, alias pašerák Krakonoš, si před natáčením zaplatil lyžařské kurzy. Nakonec ho ale na svahu stejně nahradil dublér. (Hans.)

Reklama

Reklama