Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Další z naprosto výborných dětských filmů, které - a říkejte si co kdo chcete - se uměly natáčet jen za komančů. Romantická atmosféra sklenářské hutě, sněhem pokryté kopce, to vše v idealizovaném přelomu 19. a 20. století. Augusta coby hospodský přesvědčuje o svých hereckých a komediálních kvalitách, stejně jako Heřmánek. Sympatická dvojice Havelky a Vladyky rovněž stojí za poznamenání. Prostě výborná podívaná na vánoční svátky. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

...aneb příběh o tom, jak se do našich končin dostaly lyže. Dal jsem si již koncem léta předsevzetí, že letošní prosinec věnuju převážně dohnání starších klasik, těch pohádkových, vánočních nebo jen prostě zimních. Započal jsem to nevinným roztomilým příběhem, který mi po dlouhá léta v televizi unikal, a tak bylo téměř povinností jej dneska zhlédnout. Dětské role jsou zde obdobně bravurní, jako ve většině českých rodinných komedií z období před revolucí. A na tom se staví jejich hlavní úspěch. P. S. Miluju filmová camea Jana Krause :D ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si poprvé v životě udělal čas na tenhle film. A ejhle. Hapkova hudba ve mně rozechvěla dětskou duši a už jsem se vezl. Na čem? No na lyžích. Tenhle film je prostě svátečním videoklipem s Hapkovou hudbou, kupou dětí, sněhu a Krakonošem na lyžích. Přestože o nic nejde, příběh je chatrný jak stará duchna, atmoška je tak podmanivá, že je člověk pomalu při každým záběru dojatej. Klobouk dolů před paní Plívovou, že zvládla takovou zrežírovat takovou spoustu dětí.V každým případě bych si tu lyžovačku s nima dal klidně taky. 85% ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Paní režisérka Plívová-Šimková měla neobyčejný cit pro dětský film, který nádherným způsobem využila i v tomto krásném, poklidném snímku. Obraz doby je naprosto věrohodný. Chudí kluci Budařů, pomáhající pašerákovi, proti, z počátku, zlému synkovi bohatého hospodského. Překrásné prostředí je ovšem, z hlediska filmařského, velmi nepřátelské. Na filmu se ovšem drsné podmínky, za kterých se točil, neprojevily, a proto tu máme, v doprovodu krásné skladby Petra Hapky, jedinečný dětský, ale i dospělácký film, který naštěstí není tolik przněn komerčními televizemi. Film vlévá klid a pohodu (nejen) do dětských duší a je i morálně poučný. "Copak nevíš, ty chytráku, že bez kořalky se obejdu? Ale že bez pašování by půlka Krkonoš chcípla hlady?!" ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Blíží se Vánoce a s nimi každoroční nadílka stále dokola reprízovaných filmů a pohádek, tedy i "Krakonoš a lyžníci". Jako dítě mě tenhle film příšerně nudil, jako dospělá necítím potřebu se na něj dívat, ale ze vzpomínek se mi daří vylovit zdařilou atmosféru venkovské zimy - něco jako obrázky od Lady - za to tedy dávám 2*, ale jinak mě to vážně neoslovilo. EDIT: Nakonec jsem měla "Lyžníky" puštěné jako kulisu při přípravě vánočních dobrot a nebylo to tak špatné - vlastně celkem příjemný film s nádhernou zimní poetikou... Co mi na něm dříve tolik vadilo? 65% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Štáb filmu byl ubytován v Železném Brodě v hotelu Crystal a Domě stavbařů. Řadu pomocných rolí sehráli obyvatelé Železného Brodu. (Vladimir.Vlc)
  • Okolo Rokytnice nad Jizerou, kde se film natáčel, vede místní naučná stezka značená červenou barvou. Začíná u motokárové dráhy a po 3,2 km končí na Hořeních Domcích u chaty Lovčenka. Je po snímku pojmenována a na několika tabulích se seznámíme s historií lyžování na Rokytnicku. (Dvojirakri)

Reklama

Reklama