Reklama

Reklama

Kdo zabil Garretta Phillipse?

  • USA Who Killed Garrett Phillips?
USA, 2019, 186 min

Režie:

Liz Garbus

Scénář:

Karen Sim

Kamera:

Tony Hardmon
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

24. října roku 2011 nalezli policisté dvanáctiletého Garretta Phillipse v jeho bytě mrtvého. Početné policejní sbory, stejně jako úřad okresního prokurátora, byly okamžitě povolány do akce, aby se pokusily dobrat v tomto tragickém případu spravedlnosti. Nedostatečný pokrok v táhnoucím se vyšetřování se však stává důležitou kartou v politické hře. I ty nejmenší stopy jsou rázem klíčovými, neboť truchlící komunita i rozbitá rodina chtějí dosáhnout spravedlivého zadostiučinění. Poutavý kriminální příběh obratně analyzuje emocionální i obtížné záležitosti obklopující tuto tragickou smrt, přičemž ani na okamžik neztrácí ze zřetele skutečného chlapce, jehož smrt stojí v centru toho všeho. (HBO Europe)

(více)

Recenze (16)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Začne to jako příběh tragické ztráty dítěte, ale brzy se do popředí dostane soudní tahanice, která zkazí život dalším osobám. Navíc je hrozně těžké být nestranný, když proti sobě stojí dobrácký černý učitel a vidlácký šerif rasista. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Presumpce neviny dostává těžce na zádel v tomto ze začátku trochu nevýrazném, ale s nabývající stopáží čím dál víc strhujícím dokumentu od HBO. Režisérce se sice úplně nedaří maskovat, na čí straně zde ona sama stojí, a jaký je její názor na celé vyšetřování (takže je divák tak trochu veden za ručičku, místo toho, aby si udělal svůj zcela nezaujatý názor), výjimečně to ale zas tolik nevadí. Dvoudílný napínák operuje spíš s otázkou rasové segregace a problémem ohledně nekompetentních státních zaměstnanců, než aby se přehnaně vrtal v nejednoznačné problematice samotné vraždy. A to jsou obojí minimálně stejně závažná a znepokojivá témata, jako učinění spravedlnosti za dost, jedná-li se o nepřirozenou smrt dvanáctiletého chlapce. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"THEY DON'T WANT TO SOLVE THIS CASE, THEY WANT TO GET CONVICTION FROM THIS CASE." -------------------- HBO minulé leto prišlo s krimi-doku trilógiou o vraždách troch mladých osôb a ja musím priznať, že som na dve z nich celkom dlabal. Michelle Carter som si dal hneď, ako to bolo možné, Behind Closed Doors čisto len s povinnosti, keďže Indiu nemusím, no a trio bolo nutné uzavrieť starou dobrou malomestskou Amerikou alias Kto zabil Garretta Phillipsa?. Odpoveď tu však budeš hľadať márne a nie preto (aj preto), lebo sa prípad nevyriešil. Dokument prakticky vôbec nebol o vražde Garretta, ale o súde a útrapách hlavného podozrivého Nicka Hillaryho, elementom samotnej vraždy sa venovalo tak možno 20 minút, zvyšok prokuratúrny cirkus. Podľa obsahu by som teda názov zmenil na niečo v štýle "Zabil Garretta Nicky?". Taktiež neviem prečo, ale štýl produkcie mi pripomínal skôr nejakú hodinovú televíznu true-crime epizódu z dielne CBS à la 60 Minutes či Inside Edition a nie trojhodinový doku od Home Box Office. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Who Killed Garret, tak tuhle věc se bohužel nevíme ani po skončení tohoto výborného dokumentu. Jen se dozvíme, co se vlastně tehdy v 2011 stalo z pohledu svědků, členů jeho rodiny, policistů a hlavně hlavního podezřelého a jeho obhájců. Jsou zde autentické telefonní záběry, video z výslechu, spousta rozhovorů z obou stran barikády a pak hlavně soud, který dle mého subjektivního názoru ani nemohl dopadnout jinak. Aspoň z toho, co jsem za těch zhruba 180 minut viděl. Teď se vůbec nikoho nezastávám, je mi to cele přišlo drobet jednostranné a směrující pouze k jednomu, možnému pachateli. A soudě podle (nejen) druhého dílu, to nakonec mohlo být úplně jinak. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Když jsem sledoval Making a Murderer, říkal jsem si, jak šílený případ to je. No, a teď na podobné téma vychází podobných dokumentů pět ročně. Tenhle je však opravdu výjimečné dobrý a vzhledem k otázce rasy i trochu rozdílný. Další podařený přírůstek z dílny HBO. 80% ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Až si příště cestou z práce budete chtít v autě doposlechnout zbytek alba na Spotify a odbočíte na o pár set metrů delší cestu, vzpomeňte si na tenhle skvělý dokument... ()

vnimatkrasu 

všechny recenze uživatele

Na dokument, kterej nemá v rukávu nečekanou pointu, je Garrett Phillips utaženej jako parádní detektivka. Výhodu navíc drží v tom, že Hillary je senzační neherec a zdejší americký křupani jsou senzační americký křupani (John Jones!). Je mi luft, jak z toho čiší režisérky jasnej názor na věc. Lepší soudní thriller tu letos nebyl. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Trochu moc dlouhé (klidně by podle mě šlo smrsknout film do jednoho dilu) a příliš "ukecané" (přitom mi přijde, že místo některých řečí "o ničem" se mohli tvůrci ptát aktérů dokumentu na spoustu relevantních otázek, na které nám takto chybí odpovědi). Každopádně zajímavá sonda do toho, jak také může vypadat v USA vyšetřování vraždy. Opakovaně jsem si při sledování pokládala otázku "To jako vážně?" (za všechny příklady mohu k tomuto zmínit "výpověď" jednoho z vyšetřovatelů, který naprosto přesvědčeně mluví o tom, že přece když Nick Hillary na tom parkovišti odbočil doleva, je to hlavní důkaz, že tu vraždu spáchal...?!?). Je dost možné, že už se nikdy nepřijde na to, kdo zabil Garretta Phillipse, každopádně takovéto případy, resp. přístup k jejich řešení, jsou jedním z důvodů, proč jsem proti trestu smrti (i kdyby byla takto diletantsky vyšetřována jediná vražda a na křeslo poslán jediný nespravedlivě odsouzený, je to pro mě důvod, proč trest smrti ne). ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Naprosto strhující dokument, který svou stavbou překonává většinu fabulovaných kriminálních filmů. Je přesvědčivý a i když je vlastně hrdinou obžalovaný Nick, až do konce netušíme, jak proces dopadne a z velmi emotivních výpovědí prokurátorky i žalobce vidíme, že si nikdy nemůžeme být jistí, na čí straně je právo a spravedlnost. Velmi mi to připomnělo kauzu Petra Kramného, který byl poslán za mříže na 28 let také na základě nepřímých důkazů, pochybných tvrzení a hlavně díky skálopevnému přesvědčení soudkyně. ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

No to je zase síla. Celý dokument se z drtivé většiny točí okolo hlavního podezřelého, kterým je Nick Hillary. Měla by se zde brát v potaz otázka rasy ? Možná ano, možná ne. Pokud by Hillary byl běloch, probíhalo by vyšetřování zcela totožným způsobem ? Možná ano, možná ne. Udělal to opravdu Hillary ? Já sám se netroufnu přiklonit k žádné straně a zastávám neutrální postoj. Na druhou stranu, jestli ne on, tak kdo sakra jiný ? Neexistuje jediný přímý důkaz, který by potvrdil vinnu obžalovaného. Vše je v podstatě založeno na jednom jediném kamerovém záznamu. Otázkou zůstává, proč se stejným způsobem nevyšetřoval i John Jones, jehož by taktéž dle kamerových záznamů mohli obvinit ? K pochybení policejních praktit se nemusím extra vyjadřovat, jelikož až uvidíte výslech Hillaryho na stanici, tak si uděláte obrázek sami. V druhé půlce snímku se podíváme do soudní síně a tady si divák opravdu užije. Emoce jenom stříkají a vy do poslední chvíle čekáte na rozsudek. Určitě jeden z nej true crime dokumentů od HBO. ()

oasismanik 

všechny recenze uživatele

!! možné náznaky spoilerov!! Celkom aktuálna záležitosť. Takže si to zhrnme: obžaloba postaví celý prípad na dôkaze, že v nejakom americkom vidlákove, kde sú dve hlavné cesty, vrah zabočil miesto vľavo vpravo. Nepriestelný dôkaz :D Následne sa k prípadu dostane neschopná karieristka, ktorá to najprv celé dodrbe tak, že sa kvôli nej zruší celý prípad a následne príde s dalším prevratným dôkazom: obžalovaný má predsa fit postavu a svaly, čiže stihne celé mesto obehnúť za 45 sekund. Nikto si totižto nevšimne o piatej popoludní jediného černocha v meste ako skáče z druhého poschodia z okna a následne beží krížom cez celé mesto. Dokument je natočený relatívne zaujímavo, možno by mohol byť natočený aspoň o trošičku nestranejšie a mohol byť trochu kratššíNa záver by som chcel, aspoň takto cez komentár, vyjadriť úctu a rešpekt všetkým ľudom, ktorí bojujú za spravodlivosť bez osobného prospechu, čisto iba kvôli spravodlivosti. ()

Modeman123 

všechny recenze uživatele

Severoamerický, údajně rasistický, Pytlov (přesněji Potsdam na severu státu NY), kde lišky dávají dobrou noc, se stane v roce 2011 místem násilného trestného činu (homicide) na dvanáctiletém chlapci. Šerifové si okamžitě jako viníka vyberou jediného černocha ve městě, který navíc je bývalým partnerem matky oběti. Problém ovšem je ten, že jeden z šerifů je taky bývalý matky oběti (kterého pak ve vztahu vystřídal právě onen Afroameričan) a hodně tlačí na vyšetřovací pilu, ačkoliv důkazy prakticky neexistují. Dalším problémem je to, že i onen šerif je mezi podezřelými. Nastane několikaletý status quo a místní komunita je znepokojena. Máme tedy hodně otázek a málo odpovědí v tomto true crime dokumentu, který byl rozhodně příjemným osvěžením v této době totálního filmařského covidového sucha. ()

motyka52 

všechny recenze uživatele

Je fakt dobré si o tom dopředu nic nezjišťovat. Tím, že dokument dopředu nic moc neprozradí a příběh vypráví chronologicky a zachycuje ho celý, pak máte možnost prožít naplno všechny zvraty. Zejména druhý díl je velmi napínavá a strhující záležitost, která se mění prakticky na filmovou soudní procedurálku. ()

Reklama

Reklama