Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 4 (1992) (série)


Smrt v oblacích (S04E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Death in the Clouds (více)

Obsahy(1)

Hercule Poirot si vyjel do Paříže. Příjemné dny odpočinku tráví na výstavách, prohlíží si památky, navštíví i tenisový turnaj. Všechno hezké ale jednou skončí a velký detektiv se vrací do Londýna. Meteorologická předpověď zaručuje klidný let, Poirotovi je však stejně nevolno - nemůže se totiž zbavit strachu z cestování letadlem. Jedna dáma na palubě je na tom ovšem ještě mnohem hůř než on: stevard krátce před přistáním zjistí, že je mrtvá, a malá bodná ranka na krku svědčí o tom, že nešlo o přirozenou smrt. Podezřelí jsou všichni pasažéři i členové posádky. Geniální Belgičan postupně objevuje překvapivé vztahy mezi některými zúčastněnými a obětí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

Lupes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavé je, že při druhém a třetím shlédnutí jsem byl kritičtější. Popření zamilovaného happyendu sice stále oceňuji, jenže režisérské a scenáristické lapsy mne štvaly o poznání více (k čemu např. v příběhu figurovala ona vosa se vám nikdo neobtěžuje osvětlit). Vrcholem byl podraz v podobě komorné, jejíž tvář jsme ovšem nesměli ani koutkem oka zahlédnout. Ubližuje i klasické přiznání bez jediného důkazu, alespoň oddacím listem se tu mohlo zamávat. Ve čtvrté sérii se detektivní zápletka konečně dostala do centra pozornosti, a přestalo se kalkulovat s divákem vyžadujícím zábavu a oddych; jenže tento díl stále jakoby počítal s absencí malých šedých buněk u televizního publika. Škoda. *** ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ku zvracení vhodný tenisový match ve městě PSG a Moulin Rouge je rozbuškou, jež exploduje na trase Paříž - Londýn. Šedesátiletý oplzlý detektiv natahuje své plachty co to jde, aby vyslechl rozhovory týkající se mordu a lichvy. Veškeré osazenstvo soukromého letu (dále jen "Business Class") máchá končetinami, aby odehnalo nebezpečnou vosu. Její umělohmotná družka made "Kdes u Orinoka" nelítostně opíchá paní, jíž lichva není cizí a o zápletku je postaráno. Chlouba Scotland Yardu vrchní inspektor Džíp lamentuje, nabádá a chrlí jednu konspirační teorii za druhou. KEEP STRONG, Hercule! 83% ()

Reklama

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serie a epizoda: S04E02. Jak rika inspektor Japp - Poirote, nemuzete nasednout ani do letadla, aniz by se stala vrazda :) Zajimavy, takovy "napul francouzsky" dil, tentokrat bez Hastingse. Poirot je na navsteve Parize jako turista a spolu s dalsimi, kteri zde byli prevazne kvuli tenisu na Roland Garros, se pak vraci letadlem do Anglie. Po priletu je nalezena starsi dama mrtva. Maly prostor paluby letadla, pomerne malo podezrelych - kazdy zcela jiny - a jedna vosa. Slusny dil, ktery ma u me bohuzel minus, ze je snadno zapamatovatelny, cili napodruhe uz neohromi. Kazdopadne je logicky, coz je hlavni, a je roztomily tim spickovanim mezi Jappem a jeho kolegou - franc. inspektorem. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V galérii surrealizmu je Poirot ako doma, horšie je to už v lietadle. Strach z lietania je na ňom vidieť a jeho grimasy pri štartovacích manévroch nepotrebujú žiadne slová. Vyšetrovanie prebieha pekne plynulo, malé šedé bunky dostanú zabrať až k absolútne klasickému záverečnému odhaleniu v uzavretej spoločnosti. Hastingsa spoľahlivo nahradí a možno aj predčí dôvtipná stevardka a pripomeniem tiež dôležitosť prázdnej zápalkovej škatuľky. –––– Ale, ale, to už nemůžete nastoupit do letadla, aby se na palubě nestala vražda. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já vím, že u každého dílu píšu, že je to nejúžasnější věc na světě, ale ono to tak prostě je. Smrt v oblacích je další vynikající díl, s více krásnými lokacemi, dalším parádně zamotaným případem (začínajícím vraždou Poirotovi přímo pod nosem!) a dalším překvapivým vyústěním. Jedna z částí třetí série končí tím, že se muž ptá svojí milenky-vražedkyně: "To kvůli mně?" a ona si odfrkne: "Prosím tě..." Tady odhalení končí ještě cyničtěji a já mám tuhle polohu Agathy Christie hrozně rád. I když se to pak Poirot pokusí pro jednu postavu vylepšit vypíchnutím jiného faktu, dodá tomu ještě mnohem tragičtější vyústění. Chyběl mi kapitán Hastings, ale vrchní inspektor Japp ze Scottland Yardu je tu konečně za schopného policistu a ještě k tomu v mnohem sympatičtější poloze než obvykle. Takže jo – je to nejúzasnější věc na světě. Vlezte mi na hrb. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • V čase přibližně 13:30 vidíme na tabuli v Roland Garros „finále muži F. J. Perry a G. von Cramm“. Jedná se tedy o ročník 1935. Ale v tomto roce se letadla Douglas DC-3 ještě nevyráběla. Výroba započala až v roce 1936. Vražda se proto nemohla stát v letadle DC-3. (pjotri)
  • Na začátku epizody sledují na Stade Roland Garros postavy finále tenisového turnaje mezi Angličanem Fredem Perrym a Němcem Gottfriedem von Crammem. Zápas se skutečně odehrál, a to v roce 1935. Perry zvítězil 3:1. Agatha Christie však v předloze nic takového nezmiňuje. (PhillM.)
  • Letadlo zobrazené ve filmu je Douglas C-47B Dakota 4. V románu je ovšem typ letadla Handley Page HP42. (Jan.Kanak)

Reklama

Reklama