Reklama

Reklama

Jednoduchý plán

  • USA A Simple Plan (více)

Obsahy(1)

Bratři Hank a Jacob Mitchellovi se s přítelem Louem vracejí ze hřbitova, a když jim vběhne do cesty liška, nabourají. Jacob s puškou v ruce pronásleduje lišku, ač ho Hank upozorňuje, že se nacházejí v chráněné oblasti. Hank a Lou jdou za ním do lesa a narazí na sněhem zapadané havarované letadlo, v němž najdou mumifikovaného pilota a tašku plnou stodolarovek v celkové hodnotě 4 miliony 400 tisíc dolarů. Hank trvá na tom, že nález musí ohlásit na policii, ale Lou ho přesvědčuje, že za daných okolností peníze vlastně nejsou ničí, a pokud si je nechají, není to vlastně krádež, navíc, že pravděpodobně pocházejí ze špinavých obchodů s drogami. Za několik dní bude Hankova žena Sarah rodit a mladá rodina financemi neoplývá, Hank se proto  nakonec nechá umluvit, aby si peníze nechali, ale s podmínkou, že je schová a jestli se do jara po nich nikdo nebude shánět, až pak si je rozdělí. Sáře se nelíbí, co udělali, a navrhne, aby Hank část peněz vrátil do letadla, pak to bude vypadat, že se nic nestalo. Hankovi se nápad zalíbí a ráno se vydá s Jacobem na místo činu. Když se kolemjdoucí soused Dwight Stevenson zastaví u psychicky labilního Jacoba, v obavě z prozrazení Jacob na něho vystřelí a zdá se, že Dwight je mrtvý. Hank chce zachránit bratra a souseda odváží na jeho sněžném skútru k potoku s úmyslem naaranžovat vše tak, aby to vypadalo jako nešťastná náhoda... (TV Prima)

(více)

Recenze (384)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jednoduché plány vypadají geniálně, dokud se nepotkají s realitou, pak se obvykle vše otočí vulvou ke zdi. O této pravdě se přesvědčí jeden obyčejný, hodný chlap, když nechá promluvit své blbé já ve formě lehce zpomaleného bratra, své vychcané já ve formě bráchova sockokámoše a své hamounské já ve formě manželky. Své vlastní, dobré já nechá umlčet, neposlechne ani nesouhlasně mlčícího psa, proto se kolotoč pochybností, sporů a výbuchů násilí může spustit na plné obrátky. Jakkoliv "Jednoduchý plán" není nudný, pořád se v něm něco děje, události se vyvíjejí (očekávaným směrem) a divák by měl být lapen v pavučině napětí, podařilo se mi třikrát usnout a musela jsem film sledovat jako seriál. I tak si čtvrtou hvězdičku zaslouží, protože mě nenapadá nic, do čeho bych měla kopnout (možná s výjimkou toho závěru s bráchou, to mi přišlo hodně přemrštěné, stejně jako fakt, že by vyšetřovatelé ze stop nevyčetli pravdu). Jo, a pokud by se uvažovalo o nové filmové verzi "Růže pro Algernon", pak toho degena může hrát jedině Billy Bob Thornton, ten se pro tu roli narodil! 72% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Bravurní Raimi ještě předtím, než se vrhl na vysokorozpočtový Hollywood (Spiderman). Minimum prostoru, mrazivá atmosféra, vynikající scénář a logické řešení složitých machinací kolem 4 milionů dolarů, které náhodou najdou tři maloměšťáci. Lehce to nenuceným a podprahovým cynismem ruku v ruce s násilím připomene Fargo - jen méně ulítlé, přičemž konec takový nečekáte. Herecký ansámbl je zábava sledovat. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Jak si najlepsie uctit predcasne zosnuleho Billa Paxtona? Nejakou jeho peckou a najlepsie jednym z mala filmov, kde hral hlavnu ulohu. Jednoduchý plán pôsobi ako Fargo ale bez humoru. Takze o to viac vynikne neskutocne trpky koniec. Vdaka absencii humoru to nie je az tak divacky privetive. Ma to pomale tempo, kedze sa to snazi pôsobit co najcivilnejsie. Postavy su klasicki vidlaci, ktory vela rozumu nepobrali a miestami ma ich hlupe konanie az stvalo. Fandit som tu ani nemal komu, kedze sa postupne vsetci dopustili nejakeho svinstva. Najviac desivo pôsobi Bridget Fonda ako chladnokrvna manzelka, ktora manzela nuti do stale väcsich svinstiev. Fakt velka skoda, ze sa vykaslala na herectvo. Billy Bob hra zvlastnu postavu. Najprv vsetko poserie a potom ho uplne znicia vycitky. No a Bill Paxton hra obycajneho chlapika, ktory je cim dalej väcsi drsniak a najviac ma potesil tym ako zatocil s Garym Coleom. Hlavne za tu scenu davam aj stvrtu hviezdicku. No a ten trpky koniec je pre divaka takym sladkym bonbonikom. Teda pokial nie je chamtivec a nahodou postavam nefandil. To sa mne nestalo. 8/10. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Před pár dny jsem viděl Fargo. Tam jsem si v nějakém komentáří přečetl přirovnání k jednomu filmu, který už jsem viděl hooodně dávno, a nepamatoval jsem si ho. Bridget Fonda v jedné z hlavních rolí, hm? To jsem si nesměl nechat ujít. A udělal jsem dobře. Jednoduchý plán a jednoduchá zápletka, ze které bylo vytřískáno skutečné maximum prostřednictvím skvělého scénáře a dechberoucích hereckých výkonů. A Sarah Mitchell? To musí být jedna z mých nejoblíbenějších filmových postav vůbec. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Začátek vypadal slibně. Myslel jsem si, že půjde o psychologickou sondu o tom, co s člověkem může udělat nález opravdu hodně velkého balíku peněz. Jak se ukázalo dál, sonda to sice byla, ale postupem času už ne tak psychologická jako spíš psychopatická. Prostě odmítám uvěřit, že by NORMÁLNÍ člověk svoji touhu po penězích proměnil v sérii vražd. Byl bych ochoten akceptovat jednu mrtvolu, aby byl příběh pro mě uvěřitelný. Takhle je to příliš přepísknuté. Navíc je film obrazně strohý, byť s dobrými herci. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (8)

  • Otec Billa Paxtona si ve filmu zahrál pana Schmitta. Je to ten, co se ptá, zda má měsíc pět týdnů. (Kulmon)
  • Natáčelo se od 5. ledna do 13. března 1998 ve státech USA – Minnesota (Delano, St. Paul, Golden Valley) a Wisconsin (Ashland). (BMW12)

Související novinky

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Reklama

Reklama