Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtrnáctiletá Grace MacLean se svou kamarádkou Judith se vydaly na projížďku na koních. Cestou do příkrého kopce však Judithin kůň uklouzne, splaší se a vláčí dívku, která se neudržela v sedle, za sebou. Grace se kamarádce marně snaží pomoci. Na silnici se proti nim vyřítí kamion, který nestačí zabrzdit a narazí do nich. V nemocnici se Robert a Annie MacLeanovi dozvědí, že Judith zemřela a jejich dceři musela být amputována noha u kolena. Veterinářka na místě nehody najde těžce zraněného a polekaného koně Pilgrima, který patří Grace. Žádá Annie, aby dovolila trpícího koně utratit, ta to však odmítne. Čas běží a rodina se jen obtížně vyrovnává s prožitou tragédií. Vše stěžuje setkání Grace, která se nedokáže se svým zraněním vyrovnat, s Pilgrimem, znetvořeným četnými ranami, který nesnese přítomnost lidí. Zoufalá Annie objeví v časopise článek o Tomu Bookerovi, který dokáže svým neobvyklým nadáním léčit zvířata. Zavolá mu, on však odmítne přijet do New Yorku. Annie se nevzdává a přes odpor dcery i manžela se rozhodne odjet s koněm i s dcerou na Bookerův ranč do Montany. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (25)

  • Knižní předloha byla inspirována autobiografií Monty Robertse „Muž, který naslouchá koním“, i když sám Monty prohlásil, že se „zaříkáváním“ nemá film nic společného, zejména ta násilná scéna v kruhové ohradě. (Nalien)
  • Pilgrima si zahrát kůň Bucka Brannamana, o kterém byl natočen dokumentární film Buck (2011). Dal by se nazvat skutečným zaříkávačem koní. (Nalien)
  • Ve scéně, kde matka Grace vyhledává informace o koních, aby mohla pomoci Pilgrimovi, můžeme vidět fotografii od světoznámého českého fotografa Josefa Koudelky. (theSaint)
  • Snímek byl natočen na motivy knihy „Zaříkávač koní“ od Nicholase Evanse. (J-o-k-e-r)
  • Lucas Black nepřijal roli ve filmu kvůli požadavkům režie na změnu svého přízvuku. (D3VIL)
  • V knize je Pilgrim hnědák. (Karlos80)
  • Robert Redford si pri natáčaní zlomil palec na nohe, keď naň stúpil kôň. Sam Neill mu krátko nato šliapol na nohu práve na citlivé miesto a obaja sa pohádali, čo spomalilo natáčanie o dva mesiace. (Arsenal83)
  • Scény natočené s herečkou a speváčkou Betty Buckley boli nakoniec vystrihnuté z finálneho filmu. (Arsenal83)
  • Popularita filmu viedla k tomu, že zo slova "whisperer", teda „našepkávač“ sa stal slangový výraz pre každého, kto má silnú afinitu k určitému zvieraťu alebo bytosti. (Arsenal83)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v USA, predovšetkým v Montane, New Yorku, Kalifornii či Connecticute. Natáčalo sa od 7. apríla 1997 do 19. septembra 1997. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama