Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtrnáctiletá Grace MacLean se svou kamarádkou Judith se vydaly na projížďku na koních. Cestou do příkrého kopce však Judithin kůň uklouzne, splaší se a vláčí dívku, která se neudržela v sedle, za sebou. Grace se kamarádce marně snaží pomoci. Na silnici se proti nim vyřítí kamion, který nestačí zabrzdit a narazí do nich. V nemocnici se Robert a Annie MacLeanovi dozvědí, že Judith zemřela a jejich dceři musela být amputována noha u kolena. Veterinářka na místě nehody najde těžce zraněného a polekaného koně Pilgrima, který patří Grace. Žádá Annie, aby dovolila trpícího koně utratit, ta to však odmítne. Čas běží a rodina se jen obtížně vyrovnává s prožitou tragédií. Vše stěžuje setkání Grace, která se nedokáže se svým zraněním vyrovnat, s Pilgrimem, znetvořeným četnými ranami, který nesnese přítomnost lidí. Zoufalá Annie objeví v časopise článek o Tomu Bookerovi, který dokáže svým neobvyklým nadáním léčit zvířata. Zavolá mu, on však odmítne přijet do New Yorku. Annie se nevzdává a přes odpor dcery i manžela se rozhodne odjet s koněm i s dcerou na Bookerův ranč do Montany. (TV Nova)

(více)

Recenze (313)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Váhala jsem s ohodnocením, protože význam slova kýč dost možná tenhle film naplnil až po okraj a dlouhé je také jen o něco méně než Lovosice, ale dívat se necelé tři hodiny na přírodní krásy (tím nemyslím Redforda)? Dívat se necelé tři hodiny na toho nádherně urostlého hřebce (čímž taky nemyslím Redforda)? Dívat se necelé tři hodiny na krásu a city ve všech podobách, za které z velké části vděčíme jednomu sympaťákovi s blonďatou kšticí (tentokrát myslím Redforda)? Proč ne? Jestli je kýč věc líbivá, tak Zaříkávač koní nejspíš kýč je, protože se mi líbil dost. Pro někoho je to reklama na Marlboro natažená do neúnosné délky a umění jsou pro něj duševní zvratky nějakého věčně ožralého a zfetovaného rebela bez příčiny, pro mě je umění vdechnout život kráse a najít krásu v životě. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zaklínač ma až tak nezaklial a pravdu povediac, ja by som tým koňom do ucha nešepkal, predsa len zvyknú nimi všelijako otáčať. Inak všetko milé, tak, kde treba dramatické, ale šťavy tu bolo ako vo vysušenej citrónovej kôre hodenej niekde v kúte, aby odplašila pavúkov. Takže nakoniec sa človek len pedofilne pozerá na tú Scarlett a povie si, že talent veľký, aj na koni sa naučiť dokázala rýchlo a nielen na koni, no a chrup rovnaký dodnes. Inak samozrejme nič proti Scarlett ani proti filmu. Táto Montana bola stokrát lepšia než Hannah Montana. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Dlouho, předlouho léčil Redfordův kovboj nemocné duše žáby, koně a ženy... Líčil mi krásy montanské přírody, sepětí kovbojů se zvířaty, idylu mimoměstského života, který je naplněn harmonií natankovanou z nekonečné zeleně... Lidé si tam povídají tak nějak upřímně, přírozeně a přece moudře, vznešeně a bez povyšování. Či spíše uměle, podezřele, nedůvěryhodně, plytce... Hlavně, že si povídají o životě a objevují "pravdy", které každý pochopí. Spějí od ničeho k ničemu, ale aspoň ty rány na duši se jim zacelují. Zacelují se, mimo jiné, i časem. Asi proto je ten film tak nesnesitelně dlouhý. A být já cynik, tak něco řeknu... A k čertu, vždyť já jsem cynik, tak to řeknu: "Zaříkavač koní vypráví o tom, jak je fixace na jednu jedinou kamarádku a koně nebezpečná, aniž by o tom věděl." Slabé ***. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Svěř hlavní role koním a nemůžeš být neúspěšný. Svěř režii Redfordovi a nemůžeš být zklamaný. Zadej hudbu Newmanovi a nemůžeš mít výčitek. Nádherný příběh plný lidství a láskyplné sounáležitosti s koňmi, který pohladí a zároveň přiměje k různým úvahám. U Roberta Redforda si začínám všímat jedné vlastnosti, kterou tak náramně ovládá Clint Eastwood. A sice, že dokáže filmu vdechnout cosi, co nelze popsat, nýbrž jen cítit. Je to pocit, jenž vás po doběhnutí titulků automaticky donutí sáhnout po nejvyšším hodnocení. Pokud bych ale přeci jen měl něco vytknout, přeobsadil bych postavu matky Annie. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film o tom, ako môže jedna nešťastná udalosť zmeniť život. A tiež o tom, že by sme potom mali bojovať a nevzdávať sa. Veď nikto nevie, čo nás na konci tej tŕnistej cesty čaká, možno konečne aj zaslúžené šťastie. Film som si opätovne pozrel po mnohých rokoch a môžem len konštatovať, že svoj príjemný a pozitívny účinok na diváka si stále uchováva, aj keď by sa tam možno našlo trocha účelovej romantiky. Tiež by nezaškodilo film trochu skrátiť a vynechať pár zbytočných scén. 75/100 ()

Galerie (22)

Zajímavosti (25)

  • Popularita filmu viedla k tomu, že zo slova "whisperer", teda „našepkávač“ sa stal slangový výraz pre každého, kto má silnú afinitu k určitému zvieraťu alebo bytosti. (Arsenal83)

Reklama

Reklama