Reklama

Reklama

Raya a drak

  • USA Raya and the Last Dragon (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Kdysi dávno ve fantazijním světě Kumandry žili lidé a draci v harmonii. Kdykoliv pak zlověstné nestvůry nazývané Druuni ohrožovaly zemi, draci se pro záchranu svých lidských přátel obětovali. Nyní, o 500 let později, jsou tato monstra zpět a osamělá válečnice Raya, se vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby vystopovala posledního draka a hrozivé Druuny zastavila jednou provždy. Během své cesty však zjistí, že k záchraně světa nebude zapotřebí jen dračího kouzla, ale především i důvěry. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (289)

BMW12 

všechny recenze uživatele

Co se týče animace, tak naprosto perfektní animák. Jenom zírám, kam až se posunuly možnosti grafiky, některé záběry vypadají jako skutečné – příroda, vodopády, mimika obličejů... Příběh se mi též líbil, jenom bych to viděl malinko pro dospělejší a temnější, takhle to bylo dělané jako komedie pro děti. Mám tím na mysli toho draka, který byl za každou cenu vtipálek. Ale nevadí, i tak se jedná o velmi povedený animák s dobrým příběhem. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Dokonalá řemeslná práce, opravdu jedna z nejlepších Disneyovek za hodně dlouhou dobu... problém je že to není úplně nejzásadnější win, když Disneyovky jsou obvykle dost bez duše, a byť Raya nějaké to srdíčko má, tak pořád z ní tu šablonu velmi cítím. Ten film je vysoustružený k dokonalosti, a nenabízí přitom jediné překvapení, jediný opravdu originální nápad, nic co by ho dělalo opravdu výjimečným. I ty postavy dávají vzpomenout spíš na My Little Pony, Moanu, a další podobné, než aby byly zajímavě vystavěné samy o sobě. Ale kouká se na to moc hezky a děti budou Rayu milovat. Co si ale zaslouží vypíchnout je naprosto DOKONALÁ práce s kamerou. Chybou 3D animovaných filmů, obzvlášť těch ze západu, je že zoufale neinvenčně a nedynamicky pracují se záběrováním a pohybem kamery v prostoru - a přesně to tady zvládají fantasticky. V soubojových scénách, ty třeba ani nemají kdoví jak dobrou choreografii, ale díky tomu jak jsou nasnímané vypadají skvěle, a i ve scénách mimo akci, je to paráda. Tady je vidět jaký talent tihle lidé mají, takže doufám že budou takto dělat animáky dál. Jen by k tomu mohli mít zajímavější příběh. 8/10 ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

No nic, tentokrát spíše zklamání. A to jsem se po upoutávkách dost těšil. Očekával jsem nějakou další kouzelnou, exotickou, hřejivou a snad i trošku temnější, resp. dospělejší pohádku o záchraně rozbitého světa. Něco na způsob Moany v kombinaci s legendárním dobrodružstvím Aanga a asi i se špetkou Jak vycvičit draka. Možná jsem si to zkazil přehnanými očekáváními sám. No jedno se tvůrcům musí uznat, odvedli ve ztížených podmínkách pandemie, kdy pracovali odděleně online ze svých domovů rozhodně kus práce (jak na to poukazuje i oddíl v závěrečných titulcích. Ne, nemyslím ten o produkčních miminech, v této oblasti možná pandemie naopak pomohla :). Animace je prvotřídní, scenérie jsou čarokrásné a pohyb i mimika postav je dynamická a v rámci zvoleného stylu realistická. Jenže kromě exotiky zasazení a krásné animace jsem už nic jiného nedostal. Tedy dostal, ale v podobě polotovaru. Nedovařeného jídla. Spotřebního konzumu bez srdce i když se o to pokusili. A abych nelhal, těsně před závěrem to nějaké emoce i pocity nakonec vyvolat dokázalo. Problém ale je, že cesta k tomu nebyla vůbec dotažená, dostatečně promyšlená a vybudovaná. Celá myšlenka spojování a opravy rozbitého světa v analogii k rozbitým vztahům možná na papíře vyzněla krásně (a snad tvůrci při tvorbě příběhu mysleli i na stav našeho světa a kam se řítíme, což určitě kvituji), ale nedostala jednoduše dostatek prostoru. Místo toho zde došlo k tomu, čeho se vždy zejména u animovaných filmů (ale i jinde) bojím. K zaměření se na dětského diváka. K příklonu k bezduché, až infantilní atrakci. Horské dráze. Kolotoči akčních, hyperaktivních scén. Což o to, animačně to je super, ze začátku to baví, má to zajímavé a u západních filmů netradiční nápady, kameru a střih, ale rychle se mi to přejedlo. A pak jsem se už jen nudil, protože děj byl prakticky čtyřikrát nebo pětkrát to stejné dokola. Asi takhle nějak vypadá ztělesnění rčení "forma vítězí nad obsahem". Anglický dabing parádní včetně jisté herečky se zastřeným hlasem, která některým lidem leze na nervy :)  6/10 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ja neviem, ale mali by sa na tejto platforme zaviesť nejaké pravidlá, ktoré by uľahčili orientáciu aj medzi komentármi. Buď nechajte na príspevok nejaký obmedzený počet znakov, alebo dajte možnosť ignorovať komenty užívateľa. Lebo v opačnom prípade tu bude jeden sebastredný sopľoš v kuse spamovať celú stránku svojim brutálne fundovaným komentárom, ktorý do konca neprečíta ani on sám, veď má vždy dve, tri, štyri aj päť strán. Ešte aj na konci dá sedem bodiek, aby sme všetci vedeli, že jeho blahorodie ešte nevyčerpalo všetky myšlienky. Ja osobne som radšej za niečo stručné, jasné a podľa možností vtipné, ale nie nič nehovoriace traktáty, ktoré sa v bezmyšlienkovosti tak strácajú, že sa v tom hustom texte nachádza ešte nepreberné množstvo zátvoriek a dovysvetlieviek, konkrétne pri tomto komentári študáka z okolia Chumotiva to bolo 9 zátvorkových vedeckých analýz! K filmu resp. rozprávke môžem povedať toľko, že nebola zlá, no v poslednom čase sa natočilo mnoho lepších a hlavne mi vadí ten kolorit, všetko je nejak strašne modrasté resp. až príliš modré, a preto ten dojem z animácie nestál za veľa. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Tuk tuk je strašně upozaděný. Z tahouna traileru udělali vlastně jen vozidlo... Raya je scénáristický mišmaš honící se za originalitou, ale naštěstí ve své podstatě zůstává klasickou disneyovkou jakou máme rádi. Neokoukaný svět hýřící barvami, legrační parťáci a konec jako by vypadl z Infinity War/Endgame. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • V průběhu celé tvorby filmu se lidem z produkčního týmu narodilo celkem 42 dětí. Překvapivě ani jedno z nich nedostalo jméno Raya. (Najlvin)
  • Rayin bojový styl využívající dvě hole vychází z filipínského bojového umění Kali, také známého jako Arnis nebo Escrima. (ČSFD)

Související novinky

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (více)

Reklama

Reklama