Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zemičku kdesi pod horami ovládají vysoce postavení zločinci, lidé propojení s politikou, mafií, ale i s policií, soudy a velkými kšefty. Závislá teenagerka zmizí z resocializačního centra, nikomu ale nechybí. O nuceném sexu a drogách chce vypovídat na policii, ale pošlou ji pryč. Vyhledá novináře, který se pustí do rozplétání neuvěřitelné chobotnice zločinu, mafie, vydírání. Nadějný politik se stane předsedou a ovládne celou zemi, protože kdo má moc, má pod palcem i policii i státní obchody. Z malého veksláka se stává velký vyděrač, který s lidmi zachází jako s šachovými figurkami. Jenže může pravda přežít mezi lidmi, kterým jde o prachy a moc? Nebo se Bůh peněz neštítí ani vraždit? (Cinemart)

(více)

Videa (11)

Trailer

Recenze (370)

marhoul

všechny recenze uživatele

Arpáda Soltésza sleduji, čtu, poslouchám, zrovna nedávno mě dorazil podcastem slovenského Denníka N, kde rozvinul svou vizi o stavu současné společnosti a pošpekuloval o realitě budoucnosti blízké. Bylo to na panáka. Trefil se mi do mé aktuální skepse z lidstva jako takového. Ačkoli někdy přehání, je mi převážně sympatický svou hrubozrnnou prezentací, no a když hodně přestřelí, jeho věc. Obhájit si to vždycky dokáže. Napsal knihu Sviňa, podle níž je natočen tento film. Osobně práci režisérky Solčanské nemusím. Únos byla zfušovaná splácanina lokálního významu, která stěží oslovila člověka žijícího na druhém břehu Moravy, natož publikum vzdálenější. Mizerně natočená, pročež mi nešla pochválit ani z úcty k reálné minulosti, což je škoda, poněvadž takové téma si žádalo zpracování precizní! Samozřejmě Únos slovenské publikum oslovil, ale to podle mě nestačí. Když jsem se domákla, že Sviňu má v pařátech opět tato dáma, už jsem tušila... Filmu výjimečně hodnocení nedám, nebudu srážet jeho celkové skóre, protože fiktivní předloha trefně poukazuje na celou řadu závažných, nechutných bolestí, kterými si Slovensko aktuálně prochází a já mám tuto zemi velmi ráda. Aktivně sleduji, co se v ní děje a fandím všem, kteří to chtějí změnit. Kteří chtějí svoji malou zemi posunout dál. Každý apel k věci je důležitý, ačkoli si iluze nedělám. Zabedněný nacionalistický omezenec, který se nezajímá o nic, ale k urně trefí (bohužel), takový si lupen do kina určitě kupovat nebude, aby si pak popřemýšlel nad děním ve své společnosti v širším kontextu. Zajdou si na to zase jen ti, kteří se v situaci orientují s názory podobnými, jako tvůrci… Priatelia, nabudúci týždeň sa držte, nech vám to dobre dopadne! Bude to veľmi ťažké, ale možno motyka vystrelí a my, čo vás máme radi (ono se to možná nezdá, ale je nás dost), my vám to budeme srdečne priať. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Nejsem extra znalec slovenské politiky, ale pana bývalého premiéra, bývalého ministra vnitra i investigativního novináře s partnerkou, jsem dobře poznala. Dokonce i slečnu Máriu, přítelkyni pana expremiéra. To mi na filmu trochu vadilo, protože dosud nebylo vyšetřeno, kdo skutečně ty vraždy objednal a provedl. Nebo mi něco uniklo? Jinak je to dobrý film a být víc anonymní, dám možná i plný počet hvězd. Aby bratři Slováci věděli, že jim fandím. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Sorry bratia Slováci tohle se vám moc nepovedlo. Film smrděl účelovostí na sto honů, ale i tak jsem mu dal šanci. První půlhodinu jsem byl příjemně překvapen, ale s nástupem Mirka Dušína novináře to jde celý do kopru a je to čím dál tím víc předvídatelný. Chválím režisérku aspoň za jasně a konzistentně podaný příběh narozdíl od Únosu, kde jsem se trochu ztrácel, ale to co nám tenhle film chce říct je čitelné až příliš. Konec pobaví nejvíc. Prej tohle se ještě dneska děje ve střední Evropě? Ano děje vy naivky a nejenom ve střední Evropě, dobré ráno. Jenom CIA nechala po celém světě zlikvidovat stovky možná i tisíce lidí, kteří se jí nehodili do krámu. Kuciak nechtěl stříbro, tak dostal olovo, takhle už to prostě chodí a ptám se : Co s tím uděláte?! Třeba mi napište, že jsem cynickej parchant. Já pravidla týhle společnosti nevymyslel. Já se v ní snažím jenom přežít. Navíc mi vadí takhle jednostranný pohled na věc. Já netvrdím, že to takhle nemuselo bejt, ale to nemůže nikdo s určitostí tvrdit. A že by to celý nařídil sám premiér? Tak to už je fakt dost přehnaný a kdyby jo, tak by to nikdy neprovedli takhle zfušovaně, ale najali by si skutečný profíky ze zahraničí, kteří by hned po provedení popravy zmizeli beze stopy v cizí zemi. Pokud to proběhlo opravdu tak jak je tu prezentováno, tak mi nikdo nenamluví, že zadavatelé a zprostředkovatelé toho všeho by byli tak naivní blázni, aby věřili, že v dnešní době jim něco takovýho může projít. To bych spíš věřil tomu, že to bylo celé zosnováno k položení předchozí vlády, což se nakonec i povedlo a kdo ví možná se za pár let dozvíme pravdu. Takto byli zatčeni domnělí viníci a budou exemplárně potrestáni. Aspoň před veřejností, ale já si o tom stejně myslím svoje. Novinář dostal to o co si celej film říkal a byl mi celkem ukradenej. Jeho holky mi bylo líto. Ta se k tomu připletla jako slepej k houslím, ale holt byla na nevhodném místě v nevhodnou dobu a když se kácí les lítají třísky, takže tak. Nepochybuji, že sluníčkáři a kávarna kteří si tuhle frašku objednali z ní budou nadšeni, ale ten kdo umí aspoň občas používat zdravej rozum by se měl minimálně zarazit. Každopádně gratulace na Slovensko. Odstavili jste vládu která stabilizovala zemi, zavedla Euro a dovedla vás do Eu, aby na její místo nastoupil vocas kterej se hned na úvod proslavil tím, že v době korona krize uzavřel a zastavil celou zemi. Teď machruje, jak Slovensko zkrotilo koronu, ale už úzkostlivě zamlčuje ten fakt, že lidi se stali vězni ve své vlastní zemi a div, že je nehlídá armáda. Takže tohle je ta svoboda za kterou se tu v roce 1989 cinkalo klíči?! Z toho se mi chce zvracet. Podobnost čistě náhodná. Hmm, tak určitě... Komu to chcete nakecat?25% ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Je to úplně stejný kalkul, jaký Biermann poslední dobou zkoušel na poli festivalového filmu, akorát v "lidovějším" formátu. Celou stopáž se tedy repetitivně opájí variacemi prohnilosti současného Slovenska, v němž chapadla zločinecké chobotnice sahají až do nejvyšších pater společnosti... Dobře, ale co dalšího si z toho mám odnést? Vlastně mi přijde docela drzé a nevkusné po tak krátké době pracovat s motivem zavražděného novináře a zaplétat ho do misery porna jak z pokračování Hostelu. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Príbeh je jasný a karty sa rozdajú, tak aby sa pochopilo, kto je kto. Aj keď ma to zo začiatku moc nebavilo a chytilo ma to až d polky kedy "Kuciak" začne svoje vyšetrovanie, nakoniec som spokojný. Herecký je to fajn obsadené (obzvlášť Vajda si to neskutočne užíva), je to drsné a štipľavé svojím slovníkom, ale nejaké výraznejšie emócie tomu chýbajú a tak to nemá taký dopad na diváka ako si zrejme tvorcovia mysleli, že bude mať. Zvyšok sa mi písať, nechce pretože to trefne napísal Cervenak, tak sa presuňte tam. 60% - 3* ()

Galerie (17)

Zajímavosti (8)

  • Film vznikl na motivy knihy slovenského novináře Arpáda Soltésze. Ten se v ní inspiroval skutečnými událostmi okolo vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. (raikonen16)
  • Film se natáčel v Trenčíně, Bratislavě, Nitře, Šamoríně a v jejich blízkém okolí. (Duoscop)
  • Vytvoriť titulnú skladbu k filmu oslovili tiež Katarínu Koščovú. Tvorcovia nakoniec vybrali skladbu od skupiny Hrdza. (giaruj)

Reklama

Reklama