Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Viserys pořádá turnaj na počest narození svého druhého dítěte. Rhaenyra vítá strýce Daemona zpátky v Rudé baště. (HBO Max)

Videa (1)

Z natáčení

Recenze (180)

WathanajX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já jsem si zkrátka musela počkat. Po zpackané poslední sérii Hry o trůny se mi do tohohle seriálu upřímně ani moc nechtělo. Ale abych pravdu řekla, tak takový sešup a střemhlavý pád do děje jsem tedy nečekala. První díl je jednoznačně nadupaný jednou akcí za druhou. Během této hodinky se stačil posunout o takový kus, jaký by jiné seriály nedokázaly ani za sérii. Tvůrci na nic nečekali a chrlí na nás jednu postavu za druhou a všelijaké dějové zvraty. Co dále také čekat od Targaryenů? No nejspíš nic míň, než poctivou řezničinu a tu nám tvůrci také naservírovali. A draky samozřejmě draky (i když ta podoba mi přijde dost divná…) Jako úvodní díl to nevnímám vůbec špatně upřímně ani jsem nic nečekala takže za mě vcelku překvapení. Ovšem na rozdíl od GoT je pro mě osobně katastrofou nesympatické a vzhledově téměř nestravitelné herecké obsazení z nichž prozatím na rozdíl od GoT nemůžu najít jedinou postavu, která by se mi zamlouvala. V GoT to byl na první pohled Ned a Jorah tady ani toho Daemona nemůžu vystát. Divnějšího herce fakt vybrat nemohli…Škoda. Jinak musím uznat, začátek velmi slušný. ()

griph 

všechny recenze uživatele

ᴰⁱˢ ˢʰⁱᵗ ᵐᵉʲ ᵏᵒⁿᵗᵉʲⁿ ˢᵃᵐ ᵒᶠ ᵈⁱ ⁱⁿᶠᵒʳᵐᵃᵗⁱᵒⁿ ʲᵘ ʷᵒⁿ'ᵗ ᵗᵘ ⁿᵒᵘ ᴶᵘ ʰᵉᵛ ᵇⁱⁿ ʷᵒʳⁿᵈ  Žena nebo dítě? Musím uznat, že král má koule a je zatraceně bejsed, to se mi líbí. Měl jsem dlouho dobu dilema ohledně mého hodnocení u předchůdce na Trůně, avšak se zdá, že tento Dračí následce Trůnu bude na podobný úrovni, víceméně je to psaný stejným prasetem, tudíž se již svého vyššího hodnocení tolik nebojím, což bylo možná i zapříčiněno znásilněním poslední sérky, a věřím, že tento seriál je po chuťové stránce velice lahodný pro mé očka. Jediný, co mě zatím sere je ten kast, někomu se možná líbí, ale mi přijde pěkně wírd, prostě si budu muset na ty ksichty zvyknout. Jinak chválím za kreativní kremaci. :) ()

Reklama

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Režijní veterán Hry o trůny Miguel Sapochnik má návrat do Západozemí pevně v rukou. Krátký úvodní text výslovně zasazuje děj do období vlády Targaryenů 200 let před událostmi původní ságy, následující scény to pak elegantně ilustrují, když se prolog odehrává v Harrenově (který my známe už jen jako ruinu) a následují staré známé červené střechy Králova přístaviště, nad nimiž ovšem s všední samozřejmostí poletují draci. Rod draka v rámci úvodní více než hodinové epizody se záviděníhodnou sebejistotou představuje nové postavy, jejich charakter, ambice, postavení a vzájemné vztahy, a to vše skrze slova i činy, aniž by se ovšem nechal zdržovat od zásadních událostí či dokonce zvratů. Zkrátka perfektně zvládnutá expozice.   Prequel v sobě kombinuje štědrý rozpočet a jím umožněné měřítko posledních řad Hry o trůny (draci, monumentální turnaj) a zároveň větší důraz na politiku a také silnější vlivy reálného evropského sředověku z prvních řad mateřské série. Tam má kořeny ústřední téma epizody, totiž následovnictví a s ním spojený velmi odlišný úděl mužských a ženských potomků vládnoucího rodu. K historii se ale obrací i důsledné zobrazení rytířského turnaje ne jako pouhé kratochvíle, kde náš hrdina vybojuje srdce krásné panny, nýbrž jako obrovské události pro celou populaci, jež má nepředstavitelně menší možnosti zábavy než my. Silných historických vlivů využívá i nádherná výprava v podobě propracovaných šatů a šperků nebo i bohatě vyřezávaných křesel a stoliček v turnajové lóži. Vizuál se mnohdy nebojí tmavšího ladění a necítí potřebu zbytečně přesvětlovat interiéry kamenného hradu, které by měly být osvětlené jen tlumeným světlem z ne dost velkých oken či pouze světlem svícnů a krbů. Toho pak často využívají i detaily a velké detaily na tváře herců, v nichž se vykreslují ostré stíny. O hudbu se opět stará mistr Ramin Djawadi, který znovu odvádí skvělou práci, byť z první epizody na sebe strhlo nejvíce pozornosti jeho variování vlastního hlavního motivu Hry o trůny. Rod draka zkrátka začíná nad očekávání skvěle. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vypadá to zábavně, byť ne tak zábavně a komplexně jako HoT. Možná to je tím, že je tu jen jeden rod, kolem něhož se točí děj. Jinak tu ale všechno je - intriky, násilí, sex. Trochu potíž je s tím, jak se tvůrci snaží být politicky korektní. Tlačit na trůn ženu má v historii paralely a dává to smysl. Afro-Targaryan už o dost méně. Pokud chtěli mít tvůrci rasově pestré složení postav, dávalo by víc smysl mít tam černé postavy jako krále nějaké jižní země. Nomádi z Asie byli minule řešeni podobně a zapadlo to bez problémů. ()

cernakus 

všechny recenze uživatele

V celé své nahotě pilotní díl nových Her o Trůny ukazuje, že to je v podstatě strašná slátanina s repetitivním obsahem. Ne teď nemluvím o tomhle pilotu, ale celé sáze lenivého tlustoprda. Zpětně jsem přemýšlel, jak jsem se vlastně k původní hře dostal a vzpomněl jsem si, že to bylo přes sestřih scén Daenerys prvních 3 sezón na trubce, kdy mi ta bělovlasá čubička přirostla k srdci. A pak, když jsem dal první sérce šanci a našel jsem si další postavy, které si člověk hned oblíbí. Ano, celej GoT stál a padal na tom, že představil snadno oblíbitelné postavy v, do té doby nevídaném, vysokorozpočtovém seriálu o pár dílech. A pak už se to vezlo až do závěrečné a děsivé osmičky. Jenže co může nabídnout Rod draka? Jedna postava vedle druhé je nezáživná, bez ducha, bez výrazu. Výjimkou je Smithův Deamon, který je prostě démon jak má být a jeho vzhled tomu pomáhá. Problém je, že to je krapánek málo. Ještě větší problém je, že z obsazení princezen víme, že seriál povede několik dekád od sebe vzdálených linek souběžně. To znamená, že když už si dejme tomu zvyknete na šimpanzí hubu Alcockové, tak vám bude dělat problém nerealistický vzhled pozdější inkarnace ve formě D'arcyové. Vizuál se nijak nezměnil od poslední sérky GoT a už před těmi 3 lety působil lehce zastarale, dnes už zastaralý prostě je. Dokonce bych řekl, že draci jsou animováni hůře, než byli v GoT. Ale to může být prostě pokrokem v ostatní CGI, zatímco HoD používá stále to samé a tak si to nepamatuji přesně. Hudba je pak velký průser, pokus udělat epickou hudbu GoT nově a přitom poznatelně se nepovedl a výsledkem je podivný remix jak od fanouška, co se teprve s Ampify učí. Celkově tomu dávám 3 hvězdy a snažím se být ještě mírný, protože pilot je pilot. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (8)

  • Mnoho scén z ulic Králova přístaviště bylo natáčeno ve španělském městě Cáceres, které bylo již dříve využito pro natáčení Hry o trůny (od r. 2011), počínaje sedmou sérií. (Arigato)
  • Název epizody je přímo převzat z názvu kapitoly z knihy „Oheň a krev“, na které je seriál založen. (mikki089)
  • Prvá epizóda lámala rekordy sledovanosti, za prvých 24 hodín si ju pozrelo viac ako 10 miliónov divákov. V niektorých krajinách pre masívny záujem vidieť ju hneď po zverejnení padali servery. (krasomama)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno