Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Viserys pořádá turnaj na počest narození svého druhého dítěte. Rhaenyra vítá strýce Daemona zpátky v Rudé baště. (HBO Max)

Videa (1)

Z natáčení

Recenze (180)

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ano, musím přiznat, že mi to velmi chybělo… Chyběly mi mocenské souboje, rytířské turnaje, lesk helmic a mečů, vlající praporce s rodovými znaky, přepych paláců. Patriarchát (fantasy) středověku, velké množství šlechtických rodů a jejich členů, boje o nástupnictví, politika a intriky. Zkrátka mi chyběla Hra o trůny. A i když Rod Draka zatím nedosahuje (a zřejmě ani nedosáhne) moudrosti a promyšlenosti prvních sérií GoT, stále je návrat do Západozemí velmi příjemný. Na můj vkus děj tedy příliš spěchá kupředu na úkor budování postav a budování vztahu diváka k postavám. A herci nejsou tak velké osobnosti, jako ti v původní GoT, ale hutná, velkolepá atmosféra Hry o trůny je tu silně přítomna. Další dobrá zpráva je, že jsou Weiss a Benioff v nedohlednu, takže scénář vypadá zatím slušně. Uvidíme, kam se bude Rod Draka dále vyvíjet. První díl každopádně za pěkné 4*. ()

cernakus 

všechny recenze uživatele

V celé své nahotě pilotní díl nových Her o Trůny ukazuje, že to je v podstatě strašná slátanina s repetitivním obsahem. Ne teď nemluvím o tomhle pilotu, ale celé sáze lenivého tlustoprda. Zpětně jsem přemýšlel, jak jsem se vlastně k původní hře dostal a vzpomněl jsem si, že to bylo přes sestřih scén Daenerys prvních 3 sezón na trubce, kdy mi ta bělovlasá čubička přirostla k srdci. A pak, když jsem dal první sérce šanci a našel jsem si další postavy, které si člověk hned oblíbí. Ano, celej GoT stál a padal na tom, že představil snadno oblíbitelné postavy v, do té doby nevídaném, vysokorozpočtovém seriálu o pár dílech. A pak už se to vezlo až do závěrečné a děsivé osmičky. Jenže co může nabídnout Rod draka? Jedna postava vedle druhé je nezáživná, bez ducha, bez výrazu. Výjimkou je Smithův Deamon, který je prostě démon jak má být a jeho vzhled tomu pomáhá. Problém je, že to je krapánek málo. Ještě větší problém je, že z obsazení princezen víme, že seriál povede několik dekád od sebe vzdálených linek souběžně. To znamená, že když už si dejme tomu zvyknete na šimpanzí hubu Alcockové, tak vám bude dělat problém nerealistický vzhled pozdější inkarnace ve formě D'arcyové. Vizuál se nijak nezměnil od poslední sérky GoT a už před těmi 3 lety působil lehce zastarale, dnes už zastaralý prostě je. Dokonce bych řekl, že draci jsou animováni hůře, než byli v GoT. Ale to může být prostě pokrokem v ostatní CGI, zatímco HoD používá stále to samé a tak si to nepamatuji přesně. Hudba je pak velký průser, pokus udělat epickou hudbu GoT nově a přitom poznatelně se nepovedl a výsledkem je podivný remix jak od fanouška, co se teprve s Ampify učí. Celkově tomu dávám 3 hvězdy a snažím se být ještě mírný, protože pilot je pilot. ()

Reklama

Picoun7 

všechny recenze uživatele

Vítám nový seriálový přírůstek, který nás opět vtáhne do námi milovaného fantasy světa, kde se rádo pletichaří o mečovitý trůn. Úvodní epizoda, servírovaná od pana Sapochnika, na nic nečeká a rovnou nám předhazuje věci všemi oblíbené. Jsou tu souboje, draci, začínající intrikaření a taky samozřejmě kozičky! Budu tedy pravidelně sledovat a tiše doufat, že to nedopadne jako před pár lety... 8/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako by ani nebyla žádná pauza, natož jiný seriál. Jednička House of the Dragon pokračuje suverénně ve šlépějích GoT. Velkolepý úvod, silná režie, vycizelovaný vizuál, se kterým si tvůrci hrají podobně, jako v posledních sériích slavnějšího předchůdce a i postavy jsou dobře definované a zapamatovatelné. První díl je bezpochyby vtahující a nabízející paletu silných a mnohdy typicky kontroverzních scén. ()

Razzor_82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Představa, že ovládáme draky je jen iluze." Tak po dlouhém odpočítávání nám konečně HBO vykoplo tu seriálovou senzaci roku. První díl hodnotím zatím jako průměr. Draků si moc neužijeme. Casting na obsazení mě osobně zatím moc nezaujal. Na nové tváře je asi potřeba si zvyknout. Největší jiskru mají Paddy Considine a Matt Smith. S Milly Alcock v roli princezny se zatím sžívám. Do očí bije Steve Toussaint s jeho blond kšticí.  Vizuál je moc pěkný a připomene staré GoT. Intriky zatím vlažné. Uvidíme, tak zatím 6/10 ()

Galerie (79)

Zajímavosti (8)

  • Viserys (Paddy Considine) je uváděn se všemi tituly, tedy „Král Andalů, Rhoynarů a Prvních lidí“. Hra o trůny (od r. 2011) obvykle vynechávala zmínku o Rhoynarech, protože byl Dorne představen až ve 4. sérii a scenáristé si zpočátku nebyli ani jisti, zda se vůbec někdy v seriálu objeví. (Arigato)
  • Na turnaji jsme mohli vidět tyto rody: Zlatý lev – rod Lannisterů, Černý jelen na žlutém poli – rod Baratheonů, Černé pelety na červeném pozadí – rod Coleů, Červený lukostřelec na zeleném pozadí – rod Tarlyů, Hořící věž domu – rod Hightowerů, Stříbrný mořský koník na mořské zelené – rod Velaryonů, Skákající pstruh nad vodou – pravděpodobně starý znak rodu Tullyů, Orel – rod Mallisterů, Žluté slunce a trojúhelníkový tvar na modrém pozadí – rod Leffordů, Tři havrani nesoucí srdce – rod Corbrayů, Obrácený muž stažený z kůže – rod Boltonů, Černý Zlovlk – rod Starků. (Veskoslav)
  • Režisér Miguel Sapochnik, ktorý nakrútil prvú epizódu, knižnú predlohu nečítal, aby mu nebránila v tvorivom rozlete. Chcel mať rovnakú perspektívu ako diváci, ktorí román nečítali. (krasomama)

Reklama

Reklama