Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Při náletu za druhé světové války bomby omylem dopadnou na kodaňskou školu plnou dětí a přitom se protnou osudy několika místních obyvatel. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

Aljak 

všechny recenze uživatele

21. marca 1945, Kodaň, Dánsko - Operácia Kartágo. Cieľom mal byť Shellhus (sídlo Gestapa), no bohužiaľ, táto operácia sa preslávila skôr tragédiou, ktorá sa odohrala v cirkevnej škole Jeanne d'Arc. Výsledkom bolo 105 obetí (z toho 86 detí). A presne o tom je tento smutný a emocionálne vypätý film... Spracovanie bolo vynikajúce a pôsobilo silne realisticky, čo je rozhodne plus. Páčila sa mi dramatizácia a aj tie okolité dejové vetvy združené okolo vybraných postáv, ktoré ešte viac zvýraznili epický rozmer príbehu a toho čo predchádzalo tejto tragédii. Trochu škoda, že v závere boli osudy ostatných hlavných postáv odstrihnuté - takže nevieme, ako to dopadlo s Teresou či Frederikom. Ale tá záverečná scéna stála za to! ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Srdce trhajúci dánsky film, namierený proti akejkoľvek vojne. Bolo ťažké sa pozerať na nevinné deti vo chvíli bombardovania a mal by to vidieť každý vojnový štváč, ktorý má doma dieťa alebo niekoho, koho má rád. Hviezdu pridávam za silné odkazy a posolstvá počas celého filmu. A ešte aplauz pre skvelo hrajúce postavy - chlapec, ktorý zo šoku onemel, rebelantská mníška, ale aj ďalšie, hrali fakt úžasne.91%. ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Film ako celok sa mi v podstate páčil. No nejako som z neho nebol unesený, tak akoby som čakal pri snímke z takouto tematikou. Či to je kvôli situácií na Ukrajine ktorú celkom silne prežívam alebo to hranie na city, ktoré mi tu tak úplne nesadlo, no tak či onak ide o viac než len zaujímavú štúdiu rôznorodých postáv ktoré majú jeden spoločný menovateľ. Svetovú vojnu. Striedanie postáv a ich preplietanie sa medzi svojimi dejovými linkami malo až nádych festivalového filmu. To ma najviac zaujalo aj bavilo. To samotné bombardovanie a finále ma už tak nevtiahlo do seba. A to ani nechcem kritizovať autorov, že by som tam niečo rázne menil alebo by im niečo nevyšlo. Ide viac-menej iba o moje pocity. Hodnotenie 3,5*. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jeden z dánských klenotů Ole Bornedal nejednou dokázal, že umí. Válka se sice chýlí ke svému nevyhnutelnému konci, nicméně dánský odboj prosí RAF, aby podnikla nálet ke zničení sídla gestapa v Kodani. Dole na zemi mezitím plyne život dál. V katolické škole se mladá jeptiška potýká s krizí víry, chlapec je na venkově svědkem sestřelení auta s nastávající nevěstou a jejími družičkami, z čehož oněmí, k tomu další dvě školačky či mladý kolaborant, který se děsí toho, co bude po válce. Prostě několik postav, jejichž životy se během závěrečného vyvrcholení protnou. Vyvrcholení v podobě omylu, který k podobným konfliktům chtě nechtě „patří“. Pár zápletek je sice vyřešeno příliš rychle nebo nijak, tvůrci místy vyprávěním neudržují pozornost tak, jak bych si přál, ale celkově dokáže být výsledek emocionálně rezonující, s výbornými hereckými výkony a předloží pohled na jednu z nesčetných katastrof druhé světové války. Silné drama mimo jiné o dětské nevinnosti a fantazii, která bude brzy nevratně zničena. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Film o vojne , jej hrúzach z pohľaduletcov, gardistov, gestapákov reholníčiek, ale predovšetkým detí. Film o to co sa stane ked bombardéri netrafia ciel, a bomby dopadnú na školu plnú detí.  Jednoducho udalosť sa nemala stať ale stala sa lebo "Bohu spadla zo stola tužka " Pri jeho sledovaní som si premietal v duchu ako to v súčasnosti vyzera v kyjeve, Ivanovrakovsku a inde, kde bomby a rakety dopadajú na civilne objekty. Vojna je hnusná vec. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Matka malé pohřešované Evy vyjde v čase 01:32:00 před divadlo. Poté, co jí Henry sdělí, že Eva šla domů, rozeběhne se za ní. Ze schodů před divadlem se vydá do ulice po své pravé ruce, kam Eva skutečně odešla. Při běhu ulicí odbočí na první křižovatce vpravo. Následnou křižovatku proběhne rovně. Na další křižovatce odbočí vpravo a hned na následující křižovatce znovu vpravo, Tudíž se vrátí na ulici, kde hoří škola a je i divadlo. Nepolevuje v běhu a usilovně běží, aby těsně před divadlem odbočila vpravo do ulice, jejíž opačný konec minula hned na začátku běhu. Kdyby se před vchodem do divadla vydala rovnou vlevo a odbočila do první ulice vlevo, je hned na tom samém místě, jako na konci celého běhu. (mikulin)
  • Bombardéry, které bombardují školu, jsou britské víceúčelové bojové letouny de Havilland DH.98 Mosquito. (Vito1441)
  • Divadlo, ve kterém rodiče čekají na informace o zachráněných dětech, je Městské divadlo Mladá Boleslav. (Hugo_Stigliz)

Reklama

Reklama