Reklama

Reklama

Vraždy ve Valhalle

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Island, 2020, 6 h 16 min (Minutáž: 45–48 min)

Hrají:

Nína Dögg Filippusdóttir, Sigurður Skúlason, Tinna Hrafnsdóttir, Arndís Hrönn Egilsdóttir, Bergur Ebbi Benediktsson, Aldís Amah Hamilton (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Island ochromí první případ sériových vražd v historii země. Podaří se vyšetřovatelům pachatele zastavit včas? (Česká televize)

Recenze (85)

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Poctivé severské krimi. V Reykjavíku je zavražděň muž a krátce na to začne obětí přibývat. Vyšetřování zavede detektivy až do záhadného komplexu ve Valhalle, který je zastřen tajemnou a temnou minulostí. Pro některé by mohlo být trochu zklamáním, že vrah je zde odhalen cca v půlce minisérie. Přiznám se, že jsem byl v onu chvíli taky trochu zklamaný, jenže ten pravý mindfuck se dostavuje právě v posledních dílech a závěrečná epizoda je vskutku parádní. Super osm dílů po 45 minutách, které nejsou nikterak natažené a celková pasáž je ideální. Celá minisérie je doprovázena i skvělou hudbou a samozřejmě tu nechybí pravá severská atmosféra. Kdo má rád seriály jako Most, V Pasti, Půlnoční slunce atd. tak rozhodně zklamán nebude. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Severské detektivky si obvykle docela užívám, ale islandský seriál Vraždy ve Valhalle mi moc nesedl. Než se to trochu rozjelo, tak jsem si u prvních třech dílů párkrát i zdřímla. Přibližně v šesté epizodě jsem tomu konečně přišla na chuť a během sedmého dílu jsem začala vnímat také hudbu, která mě dokázala vtáhnout do děje. Bohužel samotný závěr už měl zase krapet sestupnou tendenci. Celkově mi připadalo, že scénář dost pokulhával. Tvůrcům se však aspoň podařilo okořenit vyprávění patřičně ponurou atmosférou. (65%) ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vraždy vo Valhalle ponúkajú dve rozdielne polovice, pričom tá prvá je "iba" nadpriemerná. Nie je to tak, že všetko je zrazu inak, ako napr. v Temnom prípade, len spoločne s vyšetrovateľmi zisťujeme, že jednu zo štyroch vrážd spáchal niekto iný. Má to logiku, pretože všetko sa zatknutím vraha nevyriešilo, predovšetkým temná minulosť istého sociálneho zariadenia pre mladistvých. Seriál skvele graduje, mení aj tón a atmosféru, ponúka úžasné zábery islandskej prírody a aj ten vyšetrovací pár nie je úplne najtradičnejší. No a ponúka aj myšlienku, že čo rodina a štát pokazí, rodina a štát už nenapraví. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Dokonce i v severském seriálu se poldové mohou chovat stejně hloupě jako v českém, a to jako velcí hrdinové. Na podezřelá osamělá místa chodí sami, bez mobilu, jestli pistoli skutečně mít na Islandu nesmí, nejsem schopná posoudit. Každopádně nejvíc napětí stavělo právě na situacích, které jsou založeny na naivitě lidí v uniformě. A to mi vadilo. ()

Mufuck 

všechny recenze uživatele

Velice vydařená kriminální série. Je to opravdu o vkusu, i na zdejších komentářích je to patrné. A o tom to vlastně v konečném důsledku je - každému sedne něco jiného. Mě osobně pomalejší tempo vyprávění a "jednodušší" dějová zápletka vlastně nevadí, když je to vyváženo hudbou a atmosférou seriálu jako takovou. A že ji Island sakra má. Několikrát mě při sledování napadlo, jak je možné, že země srovnatelná co se týče počtu obyvatel s Brnem, je o tolik napřed v krimi jako takovém oproti naší krajině. No srovnejte si to s naší tvorbou v daném žánru a musí Vám vyjít pouze a jenom to, že nás seveřané rozsekali. Uvěřitelní hlavní protagonisté hrající tak, že emoce daných aktérů a postup ve vyšetřování vypadá oproti nějaké spařené kriminálce Anděl jako mistrovské dílo. Příběh, který se odvíjí, vypadá prostě v rámci možností velice reálně, i zápletka je "tak akorát". Viděl jsem několik severských krimi seriálů a tento je rozhodně v popředí. Za mě jistota čtyř hvězd a díky lehce otevřenému konci tajná tužba o druhé sérii. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (5)

  • Detektívi nenosia zbrane, pretože väčšina islandských policajtov pri svojej každodennej práci nenosí zbrane. Všetci sú vyškolení v strelných zbraniach a policajné vozidlá majú strelné zbrane v špeciálnych skrinkách pre prípad, že by boli potrebné strelné zbrane. Existujú aj špeciálne tímy polície, ktoré pri bežnom výkone svojich povinností nosia strelné zbrane. (Arsenal83)
  • Seriál se původně vysílal v roce 2019, poté byl celosvětově uveden v roce 2020 na Netflixu a bezplatně vysílán na BBC Four ve Velké Británii. (Quentin10)
  • Vraždy ve Valhalle jsou zjevně založeny na skutečných událostech. Ve 40. letech 20. století na Islandu došlo v Dětském domově chlapců ke zneužívání mladistvých. (Quentin10)

Reklama

Reklama