Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Měla to být jedna z pěti posledních plaveb kdysi skvostné lodi S. S. Claridon, místo toho to byla cesta poslední.
Po osmatřiceti letech brázdění oceánů se už cestovní loď Claridon připravovala na svůj zasloužený odpočinek. Jedna z posledních plaveb se jí ale stala osudnou. Po výbuchu v kotelně, při kterém zahynulo několik členů posádky i cestujících, začala v oblasti strojovny pronikat do lodi voda. Kapitán Robert Adams, starý ostřílený mořský vlk, stále však příliš pyšný na svou loď, podcení následky nehody a odmítne zahájit podle něj předčasnou evakuaci cestujících. Námořníkům se však nedaří vodu vypumpovat, místo toho hladina stále stoupá.
Na pozadí potápějící se lodi sledujeme dramatický příběh rodiny Hendersonových, jejichž kajuta byla výbuchem zničena. Cliff Henderson musí nejprve zachránit svou dcerku Jill a poté se pokusit vyprostit ženu Laurie, na níž se při výbuchu sesunula část kajuty. Ve zmatku z probíhající evakuace je však sehnání pomoci na stále rychleji klesající lodi téměř nadlidský úkol. (dopitak)

(více)

Recenze (9)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Stará loď co toho k potopení moc nepotřebuje plus kapitán kterej si pořád odmítá připustit, že je v totálním průseru to je nebezpečná kombinace. Na pozadí toho všeho pak můžeme sledovat boj jedné rodinky o přežití. Škoda nevyváženého tempa kdy jde film sice rychle na věc, ale pak tam jsou hluchá místa plus linka s uvězněnou manželkou je nekonečná. Taky si mohli odpustit ten patetický přednes vyprávěče který nás provází po celý film, ale ok abych jenom nekritizoval, tak technická stránka je na svou dobu špičková a nervydrásající záchrana malé dcerky je rovněž povedená scéna. Dále je třeba vzít v potaz, že tohle je vůbec jedna z těch prvních katastrofických žánrovek své doby a tak ještě některé postupy nejsou tak vybroušené jako o desetiletku později. Zmínka o Titanicu potěšila takže zůstaneme na tom lehkým nadprůměru. Nevidím důvod k nějaký výraznější kritice a fanoušek těchto a jim podobných filmů si to určitě užije.60% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Docela kvalitní katastrofický film, který si s ničím nezadá s nějakou verzí Titaniku či třeba Ohrožení Britanniku. Vysvobozování malé Jill i topící se Laurie je skutečně dramatickou chuťovkou. Důvod, proč dávám jen 3*, je nepochopitelná ztráta času, kdy Laurie uvízla pod traverzem, ale Cliffa nenapadlo vyjít na chodbu a sehnat pomoc, přestože na lodi v tu dobu ještě nebyl zmatek. Tuhle pasáž režisér, resp. scénárista nezvládl. Přehlédnete-li však tohle, můžete se u poslední plavby poměrně dobře bavit. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Málo známy katastrofický snímok je svojim spracovaním určite veľkým prekvapením, škoda len, že ho špatí zbytočný komentár. Lepší priemer. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Rovnako ako Petersenov Poseidon sa ani tento film neobťažuje s postavami. Už behom úvodných titulkov kapitánovi lode doručia správu, že v strojovni horí a tak hneď od začiatku sledujeme jak sa postupne serie všetko, čo sa posrať môže. Behom filmu stihneme spoznať len jeden pár s dieťaťom, pre ktoré si sadistický scenárista pripravil niekoľko nebezpečných kaskadérskych kúskov. Technická stránka je stále pôsobivá a pravdepodobne tento film videl aj Cameron, pretože niektoré scény, keď zaplavuje loď, akokeby vypadli z Titanicu. Hlavne to finálne zaplavenie paluby je super. Ale čo z toho, že technická stránka je super, keď som sa nemal o koho báť. Proste nejakí anonymní mravci, ktorí sa snažia zdrhnúť z potápajúceho sa kusu železa. 5/10. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tešil som sa na príval špeciálnych efektov ( viď nominácia na Oscara ), ale tak trochu som prezrel. Nie sú zlé, ale sú to skôr praktické triky a kaskadérske výkony a minimálne vizuálne efekty ( viď podobne zameraný THE POSEIDON ADVENTURE ). Ovšem čo sa týka príbehu, zrejme ide o jedného z predchodcov všetkých tých ´´70´s disater movies´´ a dokonca aj nejakých tých neskorších diel. Katastrofa sa začína doslova pár minút po titulkoch a sú tu mnohé, viac ako napínavé sekvencie. Dobrá skúsenosť pre fanúšika filmu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Petersenov Poseidon som zjebal patricne a som an to hrdy / ani to na seba nazarobilo/, tuna ide o dlasi tazky podpriemer. ne tak hrozny ako prvy Poseidon, no proste podpriemer. Reziser Andrew L. kamen sa predviedol filmami ako Julie 1956 a The Night Holds Terror  1955, no tuna akokeby mal na haku a antocil  to bez chuti, bez napatia. Inspiracia pre isteho Kamerona pri zaplavovani jeho Titanicu  : 30 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Katastrofický snímok o poslednej plavbe lodi ide už od začiatku na vec, čo veľmi oceňujem. Žiadne naťahované predstavovanie postáv, ako to tradične býva. Napätie funguje, dramatické situácie sa kopia, efekty lodnej katastrofy sú dobre natočené. Škoda len, že po čase to napätie neustáva a diváka to už začína nudiť. Trochu to chcelo pohrať sa s tým, priebežne zvyšovať a znižovať napätie, prísť s novými výzvami, niečo zmeniť. Ale vzhľadom na rok, keď ešte asi nemali také skúsenosti s katastrofickými filami, ide o podarený výtvor. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Na tie roky naozaj vyborny katastroficky film o potopeni lode Claridon,kde musim pochvalit hlavne specialne efekty,hlavne vdaka nim to vyzeralo realne,tento zaner mam velmi rad...:-) ()

Reklama

Reklama