Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (372)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Když jsem tenhle legendární thriller Johna Schlesingera viděl kdysi v 80. letech, připadal mi jako film z jiného světa, tak výjimečný, natolik rozdílný od běžné (neřku-li východoevropské) produkce. Dnes po letech musím svůj názor na tenhle snímek trochu přehodnotit. Výjimečnost zmizela, zub času se na Maratónci přece jen podepsal, jelikož žánr, do kterého patří, ušel za ta léta notný kus cesty, legendární ,,zubařská" scéna dnes už nikoho neděsí, v žánru byly za tu dobu natočeny desítky a desítky milníků a z Maratónce se stal ,,jen" skvěle natočený nadprůměrný thriller. Je to málo? Není. Stále je dobře vidět, že John Schlesinger odvedl poctivou práci. Maratónec je jedna z legend, která pluje především na vlně nostalgie. Asi se budu muset znovu podívat na Tři dny kondora... ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

0:00:00 - 00:30:15 - v klidu, v klidu, musím se trochu rozehřát, žádný spěch .... 00:30:15 - 01:30:15 -- tempo, kurva, tempo, jedeme, jedeme... 01:30:15 - 2:00:00 --- a teď všechno co ve mně je !! makeéééj ! jooo, já to dokázal ! ... nejlepší světový cílový čas na světě ! .. Maratónec skutečně svým pojetím připomíná maratónský běh, po rozehřívacím začátku nasadí skvělé tempo, které si udržuje až do samotného závěru a těch pár logických lapsů či zvláštních kliček scénáře se v tom úplně ztratí ( asi to byly občerstvovací stanice:) - pro mne tedy nakonec bezchybná klasika. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dříve jsem měl na staré americké filmy takový názor, že jak jsou starý, tak jsou senilní. Ze začátku jsem tomu moc nedával, ale po čase mě ony filmy začaly docela zajímat. I mezi nimi se najdou zajímavý kusy se zajímavými příběhy a hlavně jsou plný kvalitních herců a dobrých režisérů. Ale to asi v každém období kdekoliv na světě. Jenže dřív jsem to nechápal a házel všecko do jednoho pytle. Problém amerických filmů je hlavně v tom, že se hrozně dlouho táhnou a pokud mě nedokážou během začátku zaujmout, většinou to u nich protrpím. Maratónec měl na to aby mě chytnul. V hlavní roli má vynikajícího Dustina Hoffmana, zajímavý námět, tehdá ještě velice kvalitní český dabing a brutální začátek. Jenže i přes pár naprosto bezkonkurenčních scén se obrací k pomalému průběhu a táhne se to s ním hůř než chlapská nemoc. Nakonec jsem film dokoukal, ale připomněl mi, že ne každý americký film je pro mě. A nezáleží to moc na námětu, ale hlavně na náladě a umění režiséra mě vtáhnout do příběhu, se kterým se mi zpomalí tep tak o deset čísel. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Je to zajímavá shoda okolností, že zrovna tenhle týden si víc lidí vzpomnělo na tenhle starý film. Bilancuju na hraně 3 a 4 * - je to samozřejmě napínavé a Dustin s Laurencem jsou skvělí, ovšem místy film postrádá logiku (čím dál ke konci, tím víc). Často mi přišlo, že film spoléhá na to, že se nechá divák unést atmosférou a nebude moc přemýšlet o tom, proč se to celé vlastně děje a proč se postavy chovají, jak se chovají. V zásadě bych to shrnul tak, že je to bezpečné, ale mnohem bezpečnější je pustit si Půlnočního kovboje. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Film obsahuje řadu výborných, až nezapomenutelných scén (kromě obligátních dentistických alotrií také úvodní hádku v autech či souboj R. Scheidera s Číňanem), ale jako celek na mne působil jaksi nesouvisle, nespojitě. Motiv bývalého nacisty vždy mrazí (viz Nadaný žák), Laurence Olivier navíc hraje výborně. Hereckým výkonům ovšem zcela jasně dominuje Dustin Hofman. Jeho "babe" Levy je nejistý intelektuál, plný traumat z minulosti, která se snaží ventilovat každodenním běžeckým tréninkem. V průběhu celého filmu se prezentuje jako oběť a na konci se jí opravdu stane... ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Laurence Olivier hrál roli doktora Szella založené na postavě doktora Mengeleho. O dva roky později hrál ve filmu Hoši z Brazílie, který se zabývá doktorem Mengelem. (Kulmon)
  • Pri skúške scény, kde Babea (Dustin Hoffman) topia vo vani, si herec vyžiadal, aby ho topili naozaj, pretože chcel vedieť ako dlho vydrží pod vodou a či bude schopný zápasiť. Po tom, ako omdlel pod vodou, ho musel preberať lekár. Akonáhle otvoril oči, prehlásil: „Fajn. Môžeme to skúsiť ešte raz?" (DEGESH)
  • Hlavní roli měl hrát původně Al Pacino. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama