Reklama

Reklama

Chalífát

(seriál)
  • Česko Kalífát (festivalový název) (více)
Švédsko, 2020, 6 h 23 min (Minutáž: 47–54 min)

Tvůrci:

Wilhelm Behrman

Kamera:

Jonas Alarik

Hudba:

Sophia Ersson

Hrají:

Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim, Nora Rios, Albin Grenholm, Simon Mezher, Lancelot Ncube, Amanda Sohrabi, Said Legue, Yussra El Abdouni (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Blížící se útok bojovníků ISIS na Švédsko svede dohromady několik žen včetně matky v prekérní situaci, odvážné studentky a ambiciózní policistky. (Netflix)

Recenze (313)

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Téma tak křehké, že si ho netroufám v aktuálním rozpoložení komentovat. Seriál ale rozhodně patří k hrstce nejlepších věcí, co jsem od Netflixu viděla a i kdybych musela, nevím jedinou věc, kterou bych Chalífátu vytkla. Možná bych si mohla stěžovat, že mě několikrát dostal emočně za hranu, ale s tím jsem do toho asi šla. Po všech stránkách neskutečný seriál. ()

LasT_Olt 

všechny recenze uživatele

Hrozně mě to sralo to sledovat. S žádnou postavou jsem nedokázal sympatizovat, jelikož mají jedno stejné - do sraček ve kterých se ocitly, se dostaly dobrovolně a svou vinou. První postava Pervitin se trápí v IS, kam šla dobrovolně se svým manželem. Druhá postava Sulle se trápí ve Švédsku kvůli své víře, kterou si zvolila sama, navíc tím brutálně ubližuje celé rodině. No a do třetice je tu Fatima, jejíž linka je celou dobu nemastná neslaná, navíc po posledním díle člověk zjistí, že je i jako policistka totálně na hovno. Nevím no, možná je to jenom názor katolicky smýšlejícího člověka (já), ale prostě nechápu jak může někdo v 21. století zmanipulovat skoro dospělého člověka skrz víru a dobrovolně ho dovést do takové prdele jako je Sýrie, prostě mi to nejde do hlavy... Na konec taková malá LasTova hypotéza. V koránu se píše, že muslim jenž zemře mučednickou smrtí, se dostane do “islamského nebe“ a tam na něj bude čekat 40 pannen. Proto se tolik blbců odpaluje. Má otázka zní, pokud se po odpálení promění na tisíc kusu těla, dostane se k těm pannám v celku nebo jako pytel sraček co zbylo z jeho těla? Takové otázky mě trápí. ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv to i z tak relativně vysokého hodnocení, které tomuto seriálu dávám, nemusí být napoprvé znát, tak jsem zklamaný. Seriál měl totiž naprosto parádní rozjezd, tam bych hned napálil pět hvězd bez nějakého většího váhání a vůbec by mě to nemrzelo. Neznám totiž jinou TV sérii, která by se zaměřila na tak ožehavé téma a poodkryla nám i třeba život v Rakce v Sýrii. Ta atraktivnost tématu a prostředí už hned ze začátku seriálu přidala plusové body. Potom divák musí ocenit věrohodnost hereckých výkonů, taková procítěnost každé postavy, to se dnes již tak často nevidí. Rozehrálo se zde hutné drama na poli několika dílčích zápletek, které směřovalo ke grandióznímu finále, kde se všechny tyto příběhy spojí do jednoho uceleného celku. A tam nastává problém, přesněji řečeno tím mám na mysli vše točící se okolo posledních dvou dílů. Scénář totiž přestal fungovat. Jednání postav se sice dá označit ze překvapivé, nýbrž ta motivace těch postav absolutně nedávala žádný smysl. Jako fakt nevím, jestli se chci pustit do druhé série. Nabídlo to emoce, drsné situace za doprovodu mrazivé hudby, ale suma sumárum, ten konec nezvládli. Škoda. Za mě 70 % (slabší čtyři hvězdičky) ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Chvilku trvá, než se člověk v té mozaice různých postav zorientuje, ale poté začne atmosféra jaksepatří houstnout. Nejhorší je samozřejmě demagogické vymývání mozků mladých lidí, kterým se naslibují hory doly a když si oběti uvědomují, čemu se upsaly, je již přirozeně pozdě. Celé to směřuje k překvapivě schematickému "všechno dobře dopadlo", jenže... Celé je to nadmíru dobré, ale poslední epizoda to posouvá ještě o úroveň výše... 100% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě velmi milé překvapení v poslední době. Úplně jsem nečekal, že někdo bude točit seriál týkající se ISIS, zvlášť takhle v bezprostřední době. A jsem rád, že seriál vznikl i proto, že se opět dochází k možné aktivizaci této organizace. Snad to pomůže lidem otevřít oči. Seriál je dost kvalitně zpracován a ukazuje několik modelových situací. Osobně o tématiku zajímám a podle toho co vím, tak spousta věcí tak může bez problémů probíhat. Některé události se mi zdály dost přímočaré, ale ne vše jde udělat dokonale. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • Příběh je založen na skutečném případu tzv. Bethnal Green tria. Tři britské spolužačky se ve škole setkaly s náboráři džihádu a v únoru 2015 utekly z domova, aby se připojily k Islámskému státu. (MIMI.kry)
  • Na začátku epizody zazní píseň „Din Soldat“ od Albina Johnséna a Kristiny Amparo a ve 29. minutě píseň „Mahma Ti' Ool“ od Marca Ferrariho, Matta Hirta & Heshama Mohameda Abeda. (Duoscop)
  • Fotoaparát, používaný od 36. minuty policistkou Fatimou Zukić (Aliette Opheim), je Nikon D600 s objektivem Nikkor 80-400mm f/4,5-5,6 G AF-S ED VR. (Vikta)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama