Reklama

Reklama

Legenda

Trailer 1

Obsahy(1)

Není Dobra bez Zla, Lásky bez Nenávisti, Nevinnosti bez Chtíče. A nade vším vládne Pán temnot (Tim Curry). V nastolení vlády noci a zla mu už brání jen drobnost: existence dvou posvátných jednorožců. Dokud ti budou běhat po Zemi, zlo nemůže život lidí ohrozit. Zbavit se jich ovšem nebude žádný problém. Věrný, nestvůrný skřet Blix je rád zabije, může-li se tím zavděčit svému pánovi. I když přiblížit se k nim nebude nijak snadné. Má-li se však Osud naplnit, naplní se. A princezna Lili (Mia Sara) netuší, že její obdiv k těmto nádherným zvířatům odstartuje tragédii netušených rozměrů. Zlo ale přece nemůže definitivně zvítězit! Princeznin přítel Jack (Tom Cruise), který tak trochu cítí odpovědnost za to, co se stalo, je o tom přesvědčen. A je odhodlán udělat vše, aby svět zachránil. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (339)

misterz 

všechny recenze uživatele

Tento film som videl kedysi dávno a musím priznať, že vtedy sa mi to páčilo viac, hlavne po obsahovej stránke. Teraz už sa mi príbeh zdal hrozne povrchný, nudný a málo pútavý. Na druhú stranu treba ale uznať, že R. Scott sa vyzná v remesle - perfektná réžia, masky a vizuálna stránka snímku, to bola jedna veľká nádhera. Podľa môjho názoru má však film pomerne úzku divácku základňu, pre malé deti je to dosť strašidelné a dospelých zase neosloví príbeh, skrátka úzkoprofilový tovar. 60/100 ()

classic 

všechny recenze uživatele

Od fantastickej a kúzelnej rozprávky, Ridleyho Scotta, som po pravde, nečakal žiadne zázraky, o to som viac milo prekvapený, akej vizuálnej nádielky sa mi dostalo, až mi rozum, ostáva stáť. Pastva pre oči a uši, áno, kamera - Alexa Thompsona, ( netreba sa čudovať, lebo si to vyskúšal už na Excalibur, a tak Ridley, toho len využil v prospech veci), unikátna, majstrovská, ktorá mi vyrážala dych, a tá hudba, Jerryho Goldsmitha, to nemá žiadnu chybu, celé to zaváňa tolkienovským duchom, a ak by sa Pán Prsteňov, nakrúcal niekedy v polovici 80. rokov, tak viem, kto by bol vhodný človek na rež. stoličke. Démon - Tim Curry, tento herec, sám o sebe, vyzerá ako čert, tak maskéri, už vedeli, čo majú robiť. Postava, mladý Gump, čiže - David Bennent, on už na seba extrémne upozornil v Plechovom bubienku, pričom i v Legende, je výrazný, ktorý ostane v človeku rezonovať i po skončení záv. tituliek, a čo tak Tom Cruise ? Hádam, že vstupenka do prvej ligy ! Tak, to áno. Trochu ujetý herec, ale čosi, predsa dokázal... Najväčšie P-L-U-S, vidím jednoznačne v štýle režiséra Scotta, ktorý mi opantal rozum, vôbec som sa nenudil, a toho som sa, sprvoti, tak bál. Určite rež. verzia, je nalepšia, tú, jedine odporúčam, director s cut - Ridley Scott, má, čo povedať... Réžia, kamera, hudba, výprava, kostýmy a herecké obsadenie, ponúka nadštandardný a neopakovateľný, dlhotrvácny, nepopierateľný, zážitok, aký sa len tak nevidí... Možno, až nadnesene znejú moje slová, ale fakt, čosi takéto, mám rád. ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

Vizuální hostina, dalo by se říct. Ale to by bylo nevýstižné, protože se jedná o vizuální žranici pro dospělou duši lačnou pohádky a dětskou duši prahnoucí po ochutnávce dospěláckého světa (a která se po setkání s temnou a rohatou stránkou herectví Timy Curryho rychle a ráda vrátí k dětství). S přílohou řádné porce nostalgie je to velice dobře stravitelný příběh pro infantilní blázny mého typu, kteří mají ve zvyku běhat slalom mezi poletujícím bílým zlatem babího léta a dávají přednost kouzlu příběhu před triky digitálních mágů. A ti ostatní se mohou aspoň podívat na Toma Cruise v dobách předortodoncistických a vyhlížejícího tak mladě, že jediný základní instinkt, který budí, je mateřský pud. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Legenda je především pastva pro oči. Ridley Scott vykouzlil typický pohádkový příběh, kde proti sobě tradičně stojí dobro a zlo, zasazený do překrásného Tolkienovského světa a doplněn nádhernou hudbou Jerryho Goldsmithe. Legenda mě mile překvapila, od spojení Ridley Scott a fantasy pohádka jsem si mnoho nesliboval, ale nakonec jsem vcelku spokojen. Dodám jen, že jsem viděl 114 minutovou režisérskou verzi. S přihlédnutím k tomu, že je Legenda asi nejslabším "celovečerákem" Ridleyho Scotta, dávám jen za 3*. 70% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise se krátce po smrti otce, kterého vinil z rozhozeného rodinného soužití, ocitl ve společnosti víl, skřítků a jednorožců, kdy v Londýně pod taktovkou Ridleyho Scotta natočil fantasy příběh, který se nakonec úplně nevyvedl. Cruise i další herci byli zavalení aranžmá a zvláštními efekty, jejich postavy i kvůli slabšímu scénáři zapadly, natáčení navíc provázely nehody – mnohá zranění, velký požár kulis, četné přestříhávání. Viděno už dávno, opětovné zhlédnutí si tak tahle vizuální pohádka zaslouží. A třeba se změní i hodnocení. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (15)

  • Pohádka byla postupně sestříhána ze svých 150 minut na hodinku a půl. Ne testovacích projekcích byla hodnocena jako příliš temná a dospělácká. Studio uvedlo na zkoušku původní verzi v evropských kinech. V amerických kinech ale vyměnili soundtrack a přetočili závěrečnou scénu. (Pumiiix)
  • Tim Curry byl kompletně natřený červenou barvou a měl speciální postroj pro své metrové rohy. Odměnou za každodenních šest hodin v maskérně mu vždy byla hodinová koupel při odstraňování make-upu. (Hans.)
  • Pracovní název filmu byl "Legend of Darkness". (becki_tu)

Reklama

Reklama