Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Shogun je jednou z nejslavnějších a nejoceňovanějších minisérií televizní historie. Richard Chamberlain se představuje jako anglický mořeplavec, jehož loď ztroskotala u japonského pobřeží na počátku 17. století. Velmi rychle je zatažen do světa boje o moc, kde se nepřátelský vojevůdce chce stát nejvyšším vojenským diktátorem - šógunem. Tento epický příběh lásky a války byl zcela natočen v Japonsku a je založen na knižním bestselleru Jamese Clavella. (Magic Box)

(více)

Recenze (106)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

S odstupem času a po dalších shlédnutích měním hodnocení na maximální. Samozřejmě se ani do seriálu nevejde celá kniha, v porovnání s japonskými filmy však Šógun vůbec nevyznívá hůř (až při aktuálním shlédnutí mi došlo, že Toranagu hraje Mifune a o to víc jsem si následně projekci užíval). Určitá rozvláčnost kamery už dnes působí archaicky, film však přesto funguje. Jediné, co mě mrzí, že nepoužili jazyky obsažené v knize - portugalštinu a španělštinu. Blackthorne s Mariko sice v knize mluví i anglicky (Mariko je jedním z mála Japonců té doby, který angličtinu ovládá, zatímco portugalsky mluví Japonců poměrně dost), přesto jsou však v knize přechody mezi těmito jazyky hojně využívány. Také mě mrzí, že se do filmu nedostal můj nejoblíbenější okamžik z knihy, kdy se Mariko-San a Kiku-San zeptají Blackthorna, jake je to u nich doma a on si v tu chvíli uvědomí se vší brutalitou rozdíl mezi čistými "porcelánovými panenkami", které proti němu sedí a "špinavou podlahou" středověké Evropy. A úplně nakonec - scházely mi "vnitřní monology" postav a iritoval mě souběžný anglicky hovořený překlad některých pasáží v japonštině. Přesto 5*. Výborné herecké obsazení, výborná výprava (spousta kimon nošených ve filmu vypadá naprosto úžasně), výborné exteriéry a interiéry, dostatečně autentické a "knihysedržící". ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Opravdu vyborny serial, na ktery jsem rad koukal uz jako maly, kdyz ho davali jeste na CT2 pozde v noci a vsechny postavy byly namluveny v polskem stylu - jedinym clovekem, vcetne zenskych ;) Puvodne ma serial 10 po 60 min. epizod, Prima vysila mene, ale zato prodlouzene dily, takze myslim ze jde o nezkracenou verzi. ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Asi nejreálnější a nejdetailnější vyobrazení rozdílů mezi západním a východním myšlením a kulturou, co jsem ve filmu či seriálu viděl. Je až fascinující, jak si dva civilizované národy mohou kvůli nedostatku tolerance, přizpůsobivosti a pocitu vlastní nadřazenosti nerozumět. Úžasný příběh, skvělí herci, slušná výprava, výborná hudba a kamera, díky tomu všemu je tento na svou dobu výjimečný televizní projekt pořád velmi "živý". Jako jediná mě iritovala obludná romantická linie, která ve třetí čtvrtině dostávala hodně prostoru ("Strašně tě miluju, má lásko." - "Ale ne tolik, lásko, jako miluju já tebe."). Brrr! :-) ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

I přes, na svou dobu jedinečný, pohled do kultury feudálního Japonska, malebné záběry okolní krajiny a charisma ústřední dvojice mi připadá, že celkový potenciál námětu nebyl využit na maximum... Závěrečný díl je pětihvězdný, škoda že to samé se nedá tvrdit o dobré polovině těch předchozích. Absence jakékoliv akce není tentokrát vůbec na škodu. ()

waska 

všechny recenze uživatele

Jako znalý knižní předlohy musím s potěšením oznámit, že v tomto případě jde o nejzdařilejší adaptaci ze všech Clavellových knih. Samozřejmě i tady jsme ochuzeni o myšlenkový tok hlavních postav, ale tady to nepůsobí až tak očividně jako u předešlých zpracování. Navíc Toshiro Mifune v roli Joši Toranagy? Naprosto geniální výběr. Richard Chamberlain příjemně překvapuje a jako Anžin-san je vynikjaící. Skvělá hudba. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Aby se diváci lépe vžili do Blackthorneovi situace, nebyl použit dabing ani titulky. Když hlavní hrdina nerozuměl, nerozuměl ani divák. (Terva)
  • James Clavell napsal svůj román, který byl předlohou k filmu, podle skutečných dobrodružství mořeplavce Willima Adamse, prvního Angličana, který doplul do Japonska. (Terva)

Související novinky

FX oživí Šóguna

FX oživí Šóguna

05.08.2018

Kabelovka FX (Fargo, Atlanta) hodlá oživit slavnou knihu Jamese Clavella Šógun v podobě desetidílné série. Prezident společnosti John Landgraf sdělil, že se jedná o jejich zatím nejambicióznější… (více)

Reklama

Reklama