Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Shogun je jednou z nejslavnějších a nejoceňovanějších minisérií televizní historie. Richard Chamberlain se představuje jako anglický mořeplavec, jehož loď ztroskotala u japonského pobřeží na počátku 17. století. Velmi rychle je zatažen do světa boje o moc, kde se nepřátelský vojevůdce chce stát nejvyšším vojenským diktátorem - šógunem. Tento epický příběh lásky a války byl zcela natočen v Japonsku a je založen na knižním bestselleru Jamese Clavella. (Magic Box)

(více)

Recenze (106)

Gallienus 

všechny recenze uživatele

Seriál jež se kvalitou snaží co nejvíce přiblížit knize a těžko mohu něco vytknout. Osobně to považuji za jedno z vůbec nejlepších televizních zpracování nějaké knihy, je zde prakticky vše, vyjma několika bojových a milostných scén, ale to je detail. Zpracování, kostýmy i herecké výkony jsou na televizní projekt perfektní, na rok 1980 si dovolím říci excelentní. Z mého pohledu nestárnoucí klasika. ()

Dr.Cilka 

všechny recenze uživatele

Tak trochu rozpravkova zalezitost na pokracovanie. Putavy pribeh anglickeho namornika, ktory stroskota na brehoch feudalneho Japonska, a ktory sa vdaka svojej sikovnosti ci priazni osudu stava sucastou miestnych velkych historickych udalosti. Pribeh je ciastocne inspirovany realiami z pociatkov sogunatu Tokugawa. Velmi prijemnym sposobom je vykreslena japonska kultura a mentalita, so svojimi krasami ci krutostami. Punc serialu dodava aj pritomnost Toshiro Mifuneho. Na druhej strane, to ze rozpocet serialu nebol zrejme neobmedzeny zial niekedy velmi citit, a to napriklad v pripade casto sa opakujucich exterierov ci znacnom nedostatku komparzistov v urcitych scenach. Napriek tomu velmi vydarena TV seria, pri ktorej sa zarucene naucite minimalne par japonskych fraz :). ()

Reklama

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Nejde mi do hlavy, jak tento seriál může mít 85% a být 230. nejlepším? Zas tak něco převratného to tedy není. Možná že z mnohých mluví nostalgie, ovšem já to shlédl letos poprvé v životě, tak mohu být objektivnější. Celé je to o blbém Angličanovi, jenž poplete hlavu vdané Japonce, která kvůli tomu nakonec zemře a on (možná za trest) zůstane navěky uvězněn na japonských ostrovech bez možnosti návratu do Anglie. Mohl to být docela zajímavý seriál a historické patří k mým oblíbeným žánrům nebýt toho, že polovina dialogů se odehrávala v japonštině a mnohé z nich i bez překladu, což výrazně znehodnotilo divácký požitek. Těžko si mohu vychutnat seriál, v němž zhruba ze třetiny netuším, o čem se tam mluví. Dávám slabý průměr 40%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Na Šogun si pamätám z detstva len matne, ako ho rodičia v 90. rokoch pozerali. Mne v spomienkach nijak výrazne neutkvel, takže buď mi ho zakázali pozerať (čomu by som sa nečudoval, na svoju dobu bol drsný), alebo ma nezaujal (v tom čase som vďaka videokazetám a satelitu paradoxne videl oveľa brutálnejšie veci á la Maniac Cop 2 alebo Kanibalov od Deodata). V roku 2021 som si povedal, že by mohol byť dobrý nápad skúsiť si ho pozrieť v kompletnej verzii v dospelom veku... a nakoniec to naozaj bol celkom dobrý nápad. Najviac tomu dáva jednak charizmatický Richard Chamberlain (na scény „tanec“ a „blázon“ tak skoro nezabudnem, fakt do toho išiel naplno) a jednak pútavá japonská poetika so zvláštnymi, ale zaujímavými pravidlami. Najviac ma na Šogune bavili práve tieto pokojné, civilné a „normálne“ momenty, v ktorých sa hlavný hrdina zžíval s cudzou krajinou. Bohužiaľ, po sľubnej prvej polovici sa seriál preklopí do druhej, kde už akosi niet čas na vzťahy a navyše skoro každá epizóda začne disponovať takmer až celovečernou minutážou, čo ma značným spôsobom nudilo a poviem úprimne, že ale dve tri časti pred koncom som to už celé fakt chcel mať za sebou. ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Seriál bol natočený podľa rovnomenného románu Jamesa Clavella. Po stáročia bolo Japonsko pre všetkých len legendou. Potom ale Portugalci objavili cestu Pacifikom a roky ju držali v tajnosti. Až kým ju nenašiel i lodivod John Blackthorne. Velil holandskej lodi, ktorá stroskotala pri japonskom pobreží. Mini-seriál zobrazuje život v stredovekom Japonsku so všetkou jeho drsnou krásou, životom a zákonmi nepochopiteľnými pre Európana. Žilo sa tu jednoducho podľa iných pravidiel. Hoci bol Blackthorne niektorými zvyklosťami pobúrený, nesmieme zabúdať, že prišiel z Európy 16. storočia, kde sa diali poriadne divné veci. Navzájom sa však tieto rôzne kultúry považovali za opice a krvilačných divochov, či barbarov. Chamberlaina ako herca nemám moc v láske, musím však uznať, že rola lodivoda mu sadla a v jeho úlohe si neviem predstaviť nikoho iného. Seriál je miestami zdĺhavý a mnoho obrazov by sa dalo vypustiť. Vznikla aj zostrihaná verzia, ktorá išla v našich kinách ako film pod názvom "Zajatec japonských ostrovov". Pri svojej dĺžke však neobsahuje niektoré dôležitejšie scény, čím vznikajú medzery a nelogickosti. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Niekoľko týždňov pred premiérou seriálu ho v snahe zvýšiť záujem verejnosti vyšli herci oblečení v samurajských odevoch spropagovať do ulíc New Yorku, zatiaľ čo v prístave kotvila replika lode Erazmus. (Dr.Cilka)
  • Aby se diváci lépe vžili do Blackthorneovi situace, nebyl použit dabing ani titulky. Když hlavní hrdina nerozuměl, nerozuměl ani divák. (Terva)

Související novinky

FX oživí Šóguna

FX oživí Šóguna

05.08.2018

Kabelovka FX (Fargo, Atlanta) hodlá oživit slavnou knihu Jamese Clavella Šógun v podobě desetidílné série. Prezident společnosti John Landgraf sdělil, že se jedná o jejich zatím nejambicióznější… (více)

Reklama

Reklama