Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Majitel půjčovny lodiček a převozník Ryba sídlí celý život v domku u řeky, která se často stává osudnou pro plavce i sebevrahy. Protože jsou však Rybovou zásluhou mnozí tonoucí zachráněni, stává se Ryba velmi populární osobností celého kraje. V okamžiku, kdy už se svérázný muž chystá oslavit svého stého zachráněného nešťastníka, dovídá se o připravované regulaci řeky, která jej připraví o práci. Regulaci má shodou okolností na starosti mladý inženýr Pánek, který se zamiloval do Rybovy dcery. Když se o tom Ryba doví, důkladně se opije v několika hospodách v nedalekém městečku. Zatím se v řece topí dlouho očekávaný stý nešťastník. Jeho zachráncem se stane právě inženýr Pánek... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

antragus 

všechny recenze uživatele

A opět mi přijde, že to celé stojí a padá s Vlastou Burianem. Díky němu se sem tam vyskytne nějaká opravdová zábava, jinak se mi film neskonale vlekl. Ale opravdu mě dostal Burianův Ramboidní postoj na loďce se zachráněným děvčetem v náručí hned v první scéně. Ten museli tvůrci Ramba zkopírovat. :-D ()

Alagaesie 

všechny recenze uživatele

Pobavil vyděšený pan Tichý. Jó pánové Ryba Vás za regulaci asi nepochválí. Tu stovku musí dát, to by nebylo ono… Pád je hned. Sodovka… „Jsem se zapotil, až jsem měl čelo mokrý!“ Sebraný čepice – dobrej tah. Céru za regulaci? Ty kujóne! Žabky byly jen tak-tak. „Jinde by Vám dali umělý dejchání, já Vám dám rum.“ Klobouk na udici. „Doporučte mě.“ Kdo byl 99? Pobavila loďka. Ryba měl pravdu. Burian Vltavou křtěnej nebyl. Je fakt, že zloduch se dobrovolně o kejhák nepřipraví. Pomník bude… Ona leckterá jádra jsou červivá. Holka pitomá, kam´s dalas voči? „Když to hospodina jednou dopálí, sešle na zem takovou povodeň, že se nezachrání ani blecha!“ Otec toho regulovčíka musí bejt blahem bez sebe… Podfuk nebrat! Vodička pije víno, hm… Starosta má Rybu rád? Dyť může za regulaci. Se nedivim, že se málem servali. Oheň a voda, no jo vlastně. Jako koně. „To si troufáte, když jste na mě tři.“ A hospoda prázdná. „A já bych ho nemoh jít zachránit, poněvadž jsem tak namol, že vo sobě nevim.“ Fakt chlapa zachránil Ryba? „A přece jsem ho dostal.“ Je až moc poctivej. Žádnejch sto. Už? Tak přece… A kuli žábě? Divný. Za lumpárnu céru? No, budiž. ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Burianova sláva za okupace už trošku opadávala a ani v tomto filmu už Vlasta neoplývá humorem jemu vlastním v takové míře jako dříve. Film samotný byl pojat jako veselohra o boji nového se starým, o užitečnosti regulace říčního koryta proti sentimentalitě starého Ryby, který chce zachránit toho svého stého utopence. Zatímco tenkrát autoři jistě fandili mladému inženýrovi Pánkovi, dnes by mu ochranáři přírody i jwejich rozumní milovníci dali co proto. O zachování přírodních krás se v tomto filmu mnoho ani nemluví. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nádherný film s excelentním Vlastou Burianem. Méně známý, ale o to lepší. Krásná komedie s příjemnou zápletkou a výteční herci (Marvan samozřejmě neschází). Ryba na suchu je zárukou kvalitní zábavy, navíc s moc hezkou atmosférou. Co se týče Burianovy filmografie, tenhle film je v ní rozhodně jedním z nejlepších. ()

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

Nudný a místy i trapný film, váhal jsem mezi jednou až dvěmi hvězdičkami. S určitým zadostiučiněním jsem zvolil alespoň vyšší hodnocení, zejména kvůli těžké době ve které byl film natočen. Brrr, to byl snad nejhorší rok naší historie :-( Pro Zloděje kol: Myslím, že se točilo na Vltavě - v blízkosti Orlíku, nikoli tedy na Sázavě. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (5)

  • Mimo ateliéry se natáčelo v Bechyni a Černošicích. (John Dunbar)
  • Film měl premiéru dne 11. září 1942 v kinech Lucerna a Alfa, kdy Anně Letenské zbývalo do její popravy nacisty 43 dní. (Redyx1)

Reklama

Reklama