Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Majitel půjčovny lodiček a převozník Ryba sídlí celý život v domku u řeky, která se často stává osudnou pro plavce i sebevrahy. Protože jsou však Rybovou zásluhou mnozí tonoucí zachráněni, stává se Ryba velmi populární osobností celého kraje. V okamžiku, kdy už se svérázný muž chystá oslavit svého stého zachráněného nešťastníka, dovídá se o připravované regulaci řeky, která jej připraví o práci. Regulaci má shodou okolností na starosti mladý inženýr Pánek, který se zamiloval do Rybovy dcery. Když se o tom Ryba doví, důkladně se opije v několika hospodách v nedalekém městečku. Zatím se v řece topí dlouho očekávaný stý nešťastník. Jeho zachráncem se stane právě inženýr Pánek... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

Nudný a místy i trapný film, váhal jsem mezi jednou až dvěmi hvězdičkami. S určitým zadostiučiněním jsem zvolil alespoň vyšší hodnocení, zejména kvůli těžké době ve které byl film natočen. Brrr, to byl snad nejhorší rok naší historie :-( Pro Zloděje kol: Myslím, že se točilo na Vltavě - v blízkosti Orlíku, nikoli tedy na Sázavě. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Proč vy se tak pachtíte za nějakým uznáním?" Vlasta Burian ako ex-prievozník požičiava na breh rieky člnky, čapuje limonádu a k tomu ako miestny Mič Bjukenen zachraňuje topiacich sa ako na bežiacom páse. Náladu mu kazí plánovaná regulácia koryta, ku ktorej sa stavia odmietavo ako k bezbožnému dielu. Pánbožka ostatne spomína v každej druhej scéne, až mi to bolo divné. Keď sa dozvie, že hlavný regulovčík si vyhliadol jeho dcéru, volí dočasnú útechu v poháriku, ale nakoniec všetko dobre dopadne a nechýbajú fanfáry a slávnostné príhovory. Burian je tu na svoje pomery prekvapivo civilný a nestrháva na seba pozornosť prehnaným excelovaním ako v iných svojich filmoch. Hádam, že na tom môže mať podiel prebiehajúci druhý globálny konflikt. Protektorátna realita ale okrem dvojjazyčných titulkov a cedúľ na stenách budov nie je zrejmá a film má vcelku prvorepublikovú atmosféru. Príjemná komédia. ()

Reklama

Dr.dogous 

všechny recenze uživatele

Bože, Ryba zachránil Vodičku a ne jednou, degustací málem i zabránil i regulaci řeky. Poručíme větru dešti, narovnáme řeky i charaktery. To jsou cíle hodny rozvinutého socialisty, Vladimír Jasinský, Slavá, byl jasnozřivý. Dnes už víme, co je tísíciletá voda, díky regulacím. Nekamenujte proroky a ryby, když regulace tak vnitřní, jednu na zahřátí. .88,6% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nádherný film s excelentním Vlastou Burianem. Méně známý, ale o to lepší. Krásná komedie s příjemnou zápletkou a výteční herci (Marvan samozřejmě neschází). Ryba na suchu je zárukou kvalitní zábavy, navíc s moc hezkou atmosférou. Co se týče Burianovy filmografie, tenhle film je v ní rozhodně jedním z nejlepších. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Filmů s Vlastou Burianem jsem viděl hodně a většina z nich mě dokázala skvěle pobavit. Některé z jeho komedií jsou tím nejlepším z filmů pro pamětníky z období první republiky. Bohužel snímek Ryba na suchu patří k těm nejslabším. Těžko říct, proč tomu tak je. Možná se projevila obtížná doba natáčení - rok 1942, kdy zuřila válka. Přeci jen se naladit na veselohru bylo obtížné. Také se muselo zvolit neutrální téma a narážky na současný stav nebyly možné. Příběh je proto velmi jednoduchý, stejně tak jako napsané postavy a není až tak co hrát. Navíc samotný mistr Burián už není v plné síle. Není se ovšem čemu divit a za snahu všech tvůrců v nelehké době alespoň nějak pobavit národ, je všechny dokáži ocenit… tři hvězdy. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (5)

  • Mimo ateliéry se natáčelo v Bechyni a Černošicích. (John Dunbar)
  • Film měl premiéru dne 11. září 1942 v kinech Lucerna a Alfa, kdy Anně Letenské zbývalo do její popravy nacisty 43 dní. (Redyx1)
  • Natáčelo se také v Praze Karlíně. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama