Reklama

Reklama

Blaník

(divadelní záznam)
Česko, 1997, 95 min (Alternativní 85 min)

Obsahy(1)

Příčinu silné obliby blanické pověsti v Čechách vidí Cimrman hlavně v zeměpisné poloze naší vlasti. Shodně s Palackým byl si vědom toho, že " jsme tu v Evropě jako zrnko mezi dvěma mlýnskými kameny. Ze západu na nás naléhá imperialismus germánský a z východu nás drtí rozpínavost kolosu velkoruského. Není divu, že takto tísněný malý národ hledá sobě ochrany nadpřirozené, a i zázračné, neboť jedině zázrakem lze tu přežít." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Po stránce dramatické asi nejlepší "hra" DIvadla Járy Cimrmana, která je sice hodně konverzační a statická, ale o to více skvělých myšlenek a vtípků, které se v řeči schovají, obsahuje. Smoljakovi apokryfní žánr svědčí (viz. Malý říjen v Divadle Na Zábradlí), leč otázkou zůstává, zda tahle hra byla nevhodnější právě pro Cimrmany... ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Škoda, že seminář je tady tak krátký. U něho jsem se opravdu bavil, loutkové divadlo bylo na Oskara.:-)) Hra samotná, ale už tak vtipná není. Nedá se říct, že by byla nudná, naopak uteče jako nic, ale námět zůstane ve výsledku strašně nevyužit a publikům se na záznamu zrovna taky neválí smíchy po zemi. Na Blaník se jinak klidně za nějákou dobu rád podívám znovu, ale dojem z něho není úplně dokonalý. Je to možná nejslabší hra od Cimrmanů u kterých většinou chválím vo sto šest, ale neurazí. ()

Reklama

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

960. hodnocený film: Po shlédnutí již několika her o velikánovi Járu Cimrmanovi jsem čekal skutečně více. Pár herců, kteří nic nezmůžou, neboť je příběh tak nudným, že se člověku ani nechce pokračovat ve sledování "humoru". Samotný nápad na blanické rytíře je však dobrý, seč nepropracovaný a nezáživně podaný. Smál jsem se jen asi jednou, když už ani nevím kdy... 3* si zaslouží opravdu jen o fous, jinak moc nedoporučuji těm, kteří čekají humor či další skvělý příběh o našem velikánovi a jeho myšlení. 3* ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Přednáška: Cimrman a historie (problém zapamatovatelnosti historických dat (Vondruška), defenestrace (Weigel), pověst o Blaníku (Smoljak)); loutkové divadlo: Nevěřící Vlasák. "Ňák se ti to nerýmuje... zalezu zas do své sluje." Samotná hra bývala jedna z mých nejoblíbenějších, na rozdíl od těch dalších se napodvacáté přece jen trošičku okoukala. "Blboune blbá, hluchá... nadřízená". Ladislav Smoljak je jako vězeň z Bitýšky naprosto kouzelný, jedna z jeho nejlepších rolí. "Ale tomu nerozumíš, to je vozová hradba." ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Krapet netradicni namet, ale opet perfektne zvladnutej. Kdyz na prvnich deset minut vlez na podium Vondruska, tak mi pekne zkazil naladu, protoze vtipny veci rikal tak dementne, ze se jim proste nedalo smat. Nastesti za chvily vysmahnul a Weigel a pote Smoljak dojem o moc vylepsily a ja se bavil. Jeste se hodi zminit, ze tu je navic loutkove divadlo a herci nesedi na podiu, ale vylejzaj zpoza opony. Seminar je docela kratkej, takze nakou hodinku trva samotna hra a je fakt, ze neco malo veci, co se opakujou, se dalo vynechat, ale naky vylozene hluchy misto tu neni. A nastesti tady uz je dobrej i ten Vondruska. Mozna, ze ve hre neni tolik hlasek jako jinde, ale i tak je velmi vtipna, najdou se tu perfektni sceny a vrchol je asi souboj na mece. Takze jasnejch 5*. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Při obsazovaní hry se zapomnělo na Jana Hrabětu. Nakonec byl obsazen jako 3. alternant do role rytíře Hynka z Michle. (mnaucz)
  • Při psaní hry autoři již mysleli na Jana Kašpara a napsali pro něj roli Smila, který sedí za svým kamenem a nebylo přes něj vidět, že je Jan Kašpar na vozíku. Postava Smila však sama o sobě na vozíku není a jeho alternant Petr Brukner na vozíku být nemusel. Ani v semináři představitel Smila nevystoupí. (mnaucz)
  • Jedná se o jedinou hru Járy Cimrmana, která měla premiéru v Divadle Solidarita. (mnaucz)

Reklama

Reklama