Reklama

Reklama

Blaník

(divadelní záznam)
Česko, 1997, 95 min (Alternativní 85 min)

Obsahy(1)

Příčinu silné obliby blanické pověsti v Čechách vidí Cimrman hlavně v zeměpisné poloze naší vlasti. Shodně s Palackým byl si vědom toho, že " jsme tu v Evropě jako zrnko mezi dvěma mlýnskými kameny. Ze západu na nás naléhá imperialismus germánský a z východu nás drtí rozpínavost kolosu velkoruského. Není divu, že takto tísněný malý národ hledá sobě ochrany nadpřirozené, a i zázračné, neboť jedině zázrakem lze tu přežít." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

Melios 

všechny recenze uživatele

"Ve jménu Jana Žižky, Češi sou lišky, lišky"! Pre mňa osobne jedna z tých slabších Cimrmanoviek, čo do počtu gagov, príbehu a úvodnej eseje. Ako Slovák to moc neocením, pretože nepoznám najlepšie českú, stredovekú, "bohémsku" kultúru. Dá sa, ale povedať, že je to jedna z mála Cimrmanových hier, ktorá by v skutočnosti mohla byť napísaná za života pána J. tak ako je. A to si myslím, že bol hlavný cieľ. Príbeh som si užil, bolo to stále dostatočne intelektuálne zabávné a vidieť pána Kašpara v nejakej ďalšej úlohe ma opäť zahrialo pri srdci. Dobré hlášky naďalej pretrvávajú. Vo výsledku som spokojný. No na Záskok a Dobytí severního pólu sa to ani neťahá. 78% a Známka: B + ... "Já musím jít skontrolovat stráže!", "Tam na Slovensku se mají, prej sou v nějaký pivnici!", " Ještě volal: v čil sme v řiti! v čil sme v řiti!, jak se má velitel rozhodnout, když se mu tají kde sme!", "Nějááák se ti to nerýmuje!" "Die Fensterpolitik..." ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jedna z trochu slabších her DJC, která obsahuje humor hlavně v semináři (až na úvodní přednášku Pavla Vondrušky). Samotná hra už tolik vtipná není (většinou spíše narážky na historické události či pasivitu vedení blanického vojska), ale stejně se dá pořád označit za zábavnou. "Položil si také otázku, proč se naši předkové zbavovali nepohodlných činitelů raději oknem než dveřmi. Podle něho tu zřejmě zapůsobila letitá zkušenost pregnantně vyjádřená příslovím:Vyhodíš-li ho dveřmi, vrátí se ti oknem. Obrácenným postupem tedy defenestrací se nebezpečí návratu do funkce minimalizuje." /// "Kdo věří, že vojsko dříme v tomto vršku, tomu je třeba rozbít...jeho bludné představy." - "Ňák se ti to nerýmuje." ()

Reklama

rekkky 

všechny recenze uživatele

Blaník společně se seminářem rozděleným do čtyř částí pojednává o jedné z nejslavnější české pověsti. S nadhledem českému národu sobě vlastním se autoři (Svěrák a Smoljak) rozebírají důležité dějinné události, které v roce 1848 zasáhly Habsburskou monarchii. V provedení ansámblu divadla Járy Cimrmana by to byl div, kdyby nedocházelo ke skvělým dialogům a vtipným scénám. Co by to bylo za národ, který si sebekriticky nedokáže dělat legraci ze svých dějin a cimrmani to v tomto dokázali výstižně. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Přednáška: Cimrman a historie (problém zapamatovatelnosti historických dat (Vondruška), defenestrace (Weigel), pověst o Blaníku (Smoljak)); loutkové divadlo: Nevěřící Vlasák. "Ňák se ti to nerýmuje... zalezu zas do své sluje." Samotná hra bývala jedna z mých nejoblíbenějších, na rozdíl od těch dalších se napodvacáté přece jen trošičku okoukala. "Blboune blbá, hluchá... nadřízená". Ladislav Smoljak je jako vězeň z Bitýšky naprosto kouzelný, jedna z jeho nejlepších rolí. "Ale tomu nerozumíš, to je vozová hradba." ()

*Elfík* 

všechny recenze uživatele

Kterému ze světových vojevůdců mohl jeho spolunocležník říci na dobrou noc ,,zavři oko a spi''? A) Janu Žižkovi B) Admirálu Nelsonovi C) Generálu Kutuzovovi - nestačí odpovědět A), B) nebo C), musíte svoji odpověď také zdůvodnit. Správná odpověď je za A) Janu Žižkovi a to z toho důvodu, že ani Nelson ani Kutuzov nerozuměli česky! :) ,,Jelikož chtěl děti do hlaviček mlátit, musel jsem jeho proslov zkrátit! Doufám, že jsem ho nezabil! Né, jen jsem ho přizabil...! ,,Kdo věří, že vojsko žije v tomto vršku, tomu je třeba rozbít..... jeho bludné představy!'' ,,Ňák se ti to nerýmuje!'' ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Při psaní hry autoři již mysleli na Jana Kašpara a napsali pro něj roli Smila, který sedí za svým kamenem a nebylo přes něj vidět, že je Jan Kašpar na vozíku. Postava Smila však sama o sobě na vozíku není a jeho alternant Petr Brukner na vozíku být nemusel. Ani v semináři představitel Smila nevystoupí. (mnaucz)
  • Jedná se o jedinou hru Járy Cimrmana, která měla premiéru v Divadle Solidarita. (mnaucz)
  • Původní seminář vypadal jinak jak tvrdí Zdeněk Svěrák: „Blaník jsme napsali před revolucí, seminář až po. V semináři jsme měli některé věci, které bychom tam dříve nedali; třeba o perestrojce v Sovětském svazu nebo o totalitě. Na zkoušku se přišel podívat Andrej Krob a povídá: ,Kluci, tohle vám nesluší.‘ Vycítil, že to nepotřebujeme. A tak jsme to vyndali.“ (mnaucz)

Reklama

Reklama